Poliisi varautuu valvomaan liikkumisrajoituksia – Itä-Uudenmaan poliisi tarkkailisi ympärivuorokautisesti, rajoitusten rikkomisesta voisi napsahtaa sakot

Poliisi aikoo valvoa liikkumisrajoituksia vuorokauden ympäri. Risto Aalto

Poliisi varautuu valvomaan liikkumisrajoituksia. Helsingin, Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan ja Lounais-Suomen poliisilaitoksiin perustettaisiin valvontaorganisaatiot, Poliisihallitus kertoo tiedotteessaan.

– Valvontatehtäviin sijoitetaan lähinnä valvonta- ja hälytystoiminnassa sekä liikenteenvalvonnassa työskenteleviä poliiseja. Poliisi suorittaisi valvonnan palveluksessa olevilla poliiseilla ja suuri osa valvonnasta mahdollistettaisiin ylitöillä. Haasteenamme on saada nopealla aikataululla muista tehtävistä irrotettua riittävä määrä poliiseja valvontatehtäviin, sanoo tiedotteessa poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta.

Poliisi valvoisi liikkumisrajoituksia vuorokauden ympäri. Rajoitusalueella liikkuvilta ihmisiltä voitaisiin pyytää selvitystä liikkumisen syistä. Selvitys voisi olla kirjallinen tai suullinen.

– Lakiesityksessä on useita kohtia, millä perusteella liikkuminen olisi sallittua. Vasta annetun lakiesityksen perusteella ei voida vielä antaa tyhjentävää listaa välttämättömän liikkumisen perusteista, mutta poliisi tulisi valvonnassa käyttämään perusteiden arvioinnissa tapauskohtaista harkintaa, Heikinheimo sanoo tiedotteessa.

Ensisijaisesti valvontaa hoidettaisiin neuvoin, kehotuksin ja käskyin, mutta tarvittaessa poliisi kirjoittaisi sakkoja. Liikkumisrajoituksen rikkomisesta voi hallituksen luonnoksen mukaan määrätä sakkoa ja kasvomaskin puuttumisesta 40 euron rikesakon.

Valvontaan ei lähtökohtaisesti pyydettäisi virka-apua muilta viranomaisilta, sillä valvonta edellyttää poliisin toimivaltuuksia. Virka-avun pyytämiseen on kuitenkin varauduttu, jos sitä tarvitaan.

Liikkumisrajoitukset ovat etenemässä eduskuntaan. Viimeisetkin hallituspuolueiden eduskuntaryhmistä antoivat eilen illalla hyväksyntänsä sille, että esitys liikkumisrajoituksista voidaan antaa eduskunnalle. Nopeimmillaan tämä voi tapahtua jo tänään valtioneuvoston istunnossa.

Valtioneuvosto julkaisi illalla luonnoksen kaavailluista liikkumisrajoituksista. Nykyisessä koronatilanteessa uusia rajoituksia olisi tulossa Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Kauniaisiin ja Turkuun.

Esitysluonnoksen mukaan kiinteistön suljetun tai rajatun pihapiirin ulkopuolella saisi liikkua virkistäytymis- ja ulkoilutarkoituksessa vain samaan talouteen kuuluvien tai enintään kahden muun henkilön kanssa. Myös esimerkiksi koiran ulkoiluttaminen olisi sallittua, jos sen voi tehdä niin, että pitää muihin ihmisiin riittävän etäisyyden.

Liikkumisrajoitukseen kuuluu normaalin ulkoilun ohella pitkä lista poikkeuksia. Esimerkiksi elintarvikkeiden, lääkkeiden, polttoaineen ja muiden elämän kannalta välttämättömien tarvikkeiden hankkiminen olisi sallittua.

STT

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut