190 peruskoulunsa päättävää porvoolaisnuorta on saanut Ajokortti työelämään -koulutuksen – 4H-yhdistys auttaa työnantajia nuorten palkkaamisessa kesätöihin

Saara Suomäki ja Tanja Lähdeaho kannustavat nuoria vielä työnhakuun. Esimerkiksi tuleva Kukkiva Porvoo -tapahtumakin tuo nuorille kesätöitä. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Porvoon seudun 4H-yhdistys on kouluttanut kevään aikana 190 peruskoulunsa päättävää nuorta kesätyönhakuun.

– Käsittelimme työnhakua, työelämän pelisääntöjä ja vähän talousasioita. Juuri tässä ikävaiheessa olisi tärkeää saada kesätyöpaikka, sillä voi olla suuri vaikutus tulevaisuuden työllistymiseen, Porvoon seudun 4H:n toiminnanjohtaja Saara Suomäki kertoo.

Tänä vuonna Ysit töihin -toiminnassa ovat olleet mukana Pääskytien koulun ysiluokkalaiset, mutta ensi vuonna tavoitteena on laajentaa useampiin kouluihin.

– Mukana on tällä hetkellä 88 kuntaa, eli toiminta on jo aika laajaa. Porvoossa aloitimme vasta tänä vuonna, Suomäki kertoo.

4H-yhdistys kouluttaa Pääskytien koulun ysiluokkalaiset työnhakuun – tavoitteena saada mahdollisimman moni porvoolaisnuori kesätöihin

Ajokortti työelämään -koulutuksen saaneista nuorista noin kolmannes on tähän mennessä onnistunut varmistamaan itselleen kesätyöpaikan. Suomäki kannustaa kaikkia nuoria, että vielä kannattaa yrittää.

– Monessa paikassa kesätyönhaku on jo loppunut, mutta etenkin pienemmän yritykset saattavat hakea kesätyöntekijöitä vasta lähempänä kesää.

Floramoren yrittäjä ja floristi Tanja Lähdeaho kannustaa yhdessä Suomäen kanssa yrityksiä palkkaamaan myös kaikkein nuorimpia työnhakijoita.

– Peruskoulunsa päättäneet nuoret ovat olleet tosi hyviä ja taitavia tekijöitä. Kokemus on heille tärkeää, ja tämän ikäiset kuuntelevat ja tekevät mitä sanotaan. Nuori kasvaa ympäristöön nopeasti aikuisten kanssa, Lähdeaho sanoo.

Hän kertoo myös oppineensa itse nuorilta kesäisin paljon.

– On hyvä saada asioihin nuorta näkökulmaa ja olen oppinut paljon esimerkiksi somen käytöstä. Lisäksi nuoret tuovat kivaa virettä työnantajan arkeen.

Suomäki ja Lähdeaho muistuttavat, että kesäpesti voi hyvin olla lyhyempikin.

– Kahden-kolmen viikon työrupeama on monelle nuorelle mieluisa. Silloin he ehtivät nauttia kesälomastakin.

Tällaisia paikkoja voi tulla vastaan nopeallakin aikataululla.

– Esimerkiksi minulle tulee usein sellaisia projekteja, että tarvitsen apua, mutta varhain kevättalvella en vielä tiedä niistä, Lähdeaho kertoo.

Aikaisempina kesinä Lähdeaho on palkannut nuoria avukseen erilaisiin tehtäviin.

– Eräs nuori teki isojen kukka-asetelmien pohjia Flow Festivaaleille ja huolsi niitä. Tarvitsen apua tavaroiden kantamiseen, kukkapenkkien kaivamiseen, maljakoiden pesuun. Työtäni nopeuttaa paljon, kun voin keskittyä kimppujen tekemiseen ja joku muu leikkaa varret ja asettaa ne paikoilleen.

Lähdeaho on mukana suunnittelemassa kesäkuista Kukkiva Porvoo -tapahtumaa, minkä ympärille on myös aukeamassa kesätyöpaikkoja.

– Suunnittelemme kukkakujaa ja tarvitsemme nuoria kastelemaan ja hoitamaan näitä istutuksia. Kausi-istutukset jäävät kujalle koko kesäksi, hän vinkkaa.

4H-yhteistyö helpottaa Lähdeahon mukaan nuorten palkkaamista paljon.

– Varsinkin lyhyitä työjaksoja varten se on todella kätevää, hän sanoo.

Yritys voi tilata nuoren 4H:n kautta töihin, jolloin 4H toimii työnantajana ja laskuttaa siitä yritystä.

– Se on yrittäjälle hyvin helppoa. Me tunnemme nuorten työllistämiseen liittyvät säädökset ja lain. Työnantajat eivät aina esimerkiksi tiedä, minkä pituisia työpäiviä tai millaisia työtehtäviä alle 18-vuotias saa tehdä. Me hoidamme kaikki tällaiset asiat, Suomäki kertoo.

Suomäki muistuttaa, että myös kotitaloudet voivat työllistää nuoria.

– Meihin voi ottaa yhteyttä, jos tarvitsee kesäapulaista vaikkapa pihan hoitoon, koiraa ulkoiluttamaan tai lapsia hoitamaan.

Kesätyötä vielä hakevien nuorten kannattaa olla itse aktiivisia.

– Kannattaa kertoa joka paikassa, että etsii kesätöitä, työpaikka voi tulla vastaan missä tahansa. Kiinnostaviin yrityksiin kannattaa lähettää aktiivisesti hakemuksia, piilotyöpaikkojakin on paljon. Voi myös julkaista Facebook-päivityksen aiheesta ja pyytää ihmisiä jakamaan sitä. Vaikka nuoret itse eivät enää ole aktiivisia Facebookissa, niin mahdollisen työnantajan voi tavoittaa sieltä, Suomäki vinkkaa.

Lisätietoja Ysit töihin -toiminnasta täältä .

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut