Huhtikuussa on suurin piikki tuulilasilasivahingoissa – yhä useammin sen korvaa lasivakuutus

Otto (vas.) ja Henry Elonen poistavat Volvosta tuulilasia, joka oli saanut ison kiveniskemän ja sen seurauksena halkeamia. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Tuulilasin rikkoutuminen on todennäköisin vahinko, jonka autoilija kohtaa. Lasivahinko sattuu esimerkiksi If-vakuutusyhtön mukaan joka kahdeksannelle autoilijalle vuoden aikana.

Vahingot ovat sitä yleisempiä, mitä enemmän on autoja liikkeellä sekä ruuhkaisia ja moottoriteiden kaltaisia nopeampia väyliä.

– Joka vuosi jokaiseen autoon osuu Uudellamaalla keskimäärin kaksi jonkinlaista korjausta vaativaa lasivahinkoa, porvoolaisen lasiliikkeen X-Glassin toimitusjohtaja Henry Elonen kertoo.

Lasivahingot alkavat tyypillisesti yleistyä maaliskuussa teiden sulaessa, ja suurin piikki osuu huhtikuulle.

Yli 90 prosenttia tuulilasin halkeamista saa alkunsa kiven tai nastan iskemistä, joista suurin osa osuu tuulilasin alareunaan.

Useimmin lasi napsahtaa uudemmista autoista, mikä selittää vahinkojen jatkuvaa kasvua. Nykyaikaiset tuulilasit ovat usein aiempaa suurempia, kaarevampia, ohuempia ja kevyempiä.

– Uusissa autoissa lasi on usein liimattu auton runkoon niin tiukasti, että jännite on sen verran iso, että pienikin kiven pinkaus voi purkaa sen ja rikkoa lasin, kuvaa Ifin autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius tiedotteessa.

Alle kahden euron kolikkoa pienemmistä halkeamista selviää yleensä korjauksella, sitä isommat vaativat useimmiten lasin vaihdon. Pienet vauriot voidaan korjata täysin huomaamattomiksi.

Henry Elonen korjaa kiveniskemää tuulilasista. Pieni särö saadaan poran ja hartsin avulla miltei näkymättömäksi. Jyrki Hämäläinen

Henry Elonen kertoo, että henkilöautojen tuulilasit maksavat 200 eurosta aina jopa 2 500 euroon saakka. Kalleimmissa autoissa lasiin on upotettu erilaista teknologiaa ja avustinjärjestelmiä. Kuka tahansa ei enää pysty vaihtamaan tuulilaseja, sillä uusimpien autojen lasien turva- ja mukavuuslaitteet antureineen pitää säätää uudelleen eli kalibroida.

– Joihinkin automalleihin saattaa olla kymmeniä erilaisia lasivaihtoehtoja, Elonen kertoo.

Henry Elosen mukaan vakuutusyhtiöt maksavat yli puolet tuulilasivahingoista. Yksi iso asiakasryhmä ovat vaihdossa tulevia autoja kunnostavat autoliikkeet.

Vuosittain korvattujen kymmenien tuhansien lasivahinkojen määrän jatkuva kasvu selittyy osin sillä, että yhä useampi autoilija ottaa lasivakuutuksen saatuaan tietää, kuinka kalliiksi korjaus voi tulla.

Tältä näyttää Volvon tuulilasin yläreuna sisältä. Iso musta mötikkä on kamera. Lisäksi lasiin on kiinnotetty muita antureita. Jyrki Hämäläinen

X-Glassista tulee huhtikuun alussa suurimman tuulilasien toimittajan Pilkingtonin sopimuskumppani. Se helpottaa ja nopeuttaa kuluttajan asiointia. Lasiliike näkee nettiportaallista asiakkaan suostumuksella hänen vakuutusturvansa ja korvausehdot, mikä nopeuttaa korjauskäsittelyä.

– On yleistä, että asiakas ei tiedä, mitä hänen vakuutuksensa sisältää ja miten vahinkotapauksessa tulisi edetä, Henry Elonen sanoo.

Lasivahinko on vähemmän kiusallinen kuin peltivaurio, mutta sekin keskeyttää auton käytön toviksi.

– Meillä on liikkumiseen sijaisautoja ja polkupyöriä sähköpyörä mukaan lukien. Ammattiajoneuvojen laseja korjataan iltaisin, viikonloppuisin tai öisin, Elonen kertoo.

Suojaa vaurio nopeasti

Jos tuulilasiin on tullut kiveniskemä, se kannattaa suojata likaantumiselta esimerkiksi teipillä tai tuulilasilaastarilla. Lasi kannattaa viedä korjattavaksi mahdollisimman pian, koska esimerkiksi lämpötilan vaihtelu voi pahentaa vauriota.

Jos auton jokin muu lasi kuin tuulilasi rikkoutuu, se joudutaan yleensä vaihtamaan. Sivu- ja takalasit ovat yleensä karkaistua lasia, jota ei voi korjata.

Ajoneuvon vapaaehtoinen kaskovakuutus tarjoaa turvaa lasivahinkojen varalle. Lasivakuutus korvaa vauriot, jotka aiheutuvat ulkoapäin ikkunalasiin osuneesta iskusta. Lasivakuutuksen käyttö ei vaikuta kaskovakuutuksen bonukseen, ja jos iskemä on vielä korjattavista, se korvataan ilman omavastuuta.

Lähde: LähiTapiola

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut