Porvoon jalostamon suurseisokki alkaa maanantaina – 6 000 ihmisen työmaalla voi joutua koronatestiin toistakymmentä kertaa

Porvoon jalostamön suurseisokki työllistää noin 6 000 ihmistä ja 400 yritystä kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi. Kuva edellisestä vuoden 2015 seisokista. arkisto/Katja Juurikko

Jyrki Hämäläinen

Nesteen Porvoon-jalostamolla käynnistyy pian arviolta 12 viikkoa kestävä suurseisokki. Jalostamon prosessiyksiköiden pysäytykset alkavat vaiheittain maanantaina 5.4. Huoltotöiden jälkeen jalostamon arvioidaan olevan käynnissä normaalisti kesäkuun loppuun mennessä.

Seisokkitöihin osallistuu noin 6 000 ihmistä, joista noin 1 000 on Nesteen omia työntekijöitä. Muista noin 5 000 työntekijästä noin 3 000 on suomalaisia ja loput ulkomaalaisia, pääasiassa eurooppalaisia. Ulkomaalaisia tarvitaan erikoisosaamista edellyttäviin töihin, joihin ei löydy tekijöitä Suomesta.

Enimmillään jalostamolla on samanaikaisesti seisokkitöissä noin 4 500 ihmistä. Seisokkiin osallistuu noin 400 urakoitsijayritystä.

Huoltoseisokit järjestetään normaalisti noin viiden vuoden välein. Edellinen oli vuonna 2015. Suurseisokki suunniteltiin toteutettavaksi jo keväällä 2020, mutta koronapandemian vuoksi sen toteuttaminen suunnitellussa laajuudessa ei ollut mahdollista. Viime keväänä tehtiin ainoastaan kriittiset huoltotyöt.

Seisokin lykkääminen edelleen ei ollut mahdollista.

Suurseisokissa tehdään jalostamon määräaikaishuoltoon kuuluvia lakisääteisiä, jalostamon toiminnalle välttämättömiä tarkastuksia, huoltotöitä ja laitteistojen perusparannuksia. Seisokin aikana huolletaan noin 4 500 laitetta.

Porvoon jalostamon suurseisokin kokonaisinvestointi on noin 330 miljoonaa euroa. Neste on ilmoittanut, että seisokki vähentää yhtiön toisen vuosineljänneksen vertailukelpoista liikevoittoa noin 110 miljoonalla eurolla.

Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja Marko Pekkola sanoo, että suurseisokki on merkittävä investointi Porvoon jalostamon turvallisuuteen, käytettävyyteen ja kilpailukykyyn seuraavan käyntijakson ajaksi.

– Seisokin yhteydessä toteutetaan jalostamon kehittämiseen liittyviä investointihankkeita, muun muassa mittavia laite-, automaatio- ja sähköistysuusintoja.

Suurseisokki ei vaikuta Nesteen asiakkaille toimitettavien tuotteiden jakeluun. Nesteen Kilpilahden satama ja jakeluterminaali toimivat normaalisti suurseisokin aikana.

Edellisistä seisokeista poiketen Neste on joutunut suunnittelemaan pian alkavaa seisokkia muutenkin kuin teknisestä näkökulmasta.

– Koronapandemiatilanne on työllistänyt meitä todella paljon ja tuonut uuden vaikeuskertoimen Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson kuvaa.

Neste on sitoutunut varmistamaan kaikissa seisokkiin liittyvissä töissä työntekijöiden, palvelutoimittajien ja kumppaneiden terveyden ja hyvinvoinnin. Sitä varten on laadittu yksityiskohtainen terveysturvallisuussuunnitelma sidosryhmäasiantuntijaverkoston kanssa. Mukana on ollut paikallisia ja valtakunnallisia tahoja.

Neste on järjestänyt viime viikkoina kymmeniä sidosryhmäkokouksia. Muun muassa STM, THL ja HUS ovat hyvin perillä seisokista, ja terveydenhoitoviranomaiset ovat laatineet yhdessä varautumissuunnitelmia. Eli mikään ei kaadu pelkästään Porvoon syliin, jos ongelmia ilmenee.

Neste on hakenut myös mallia parhaista käytännöistä rakennus- ja telakkatyömailta sekä kumppaneiltaan muualla Euroopassa toteutetuista seisokeista. Niitä on myös omilta jalostamoilta Hollannista ja erityisesti Singaporesta, jossa oli ulkomaalaisten työntekijöiden asuntolassa koronaryöpsähdys.

Kotimaiselta työvoimalta vaaditaan yksi enintään 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronavirustestituloksesta ennen työmaalle saapumista kuluvasta viikosta alkaen. Ulkomaiselta työvoimalta vaaditaan vastaavasti kaksi testitulosta, maahantulon yhteydessä ja ennen työmaalle saapumista.

– Voi olla, että ulkomainen työvoima käy läpi jopa kolme testiä ennen töiden käynnistymistä, Hannele Jakosuo-Jansson kertoo.

Seisokkitöiden aikana on koko seisokin henkilökunnalle säännöllinen ja pakollinen massatestaus viikon syklillä. Työmaalla olevalle saattaa tämän puitteissa kertyä toistakymmentä testiä.

– Testaus on tehokasta ja sitä voidaan tarpeen mukaan lisätä, jos altistuksia ilmenee.

Kasvomaskien käyttö on pakollista kaikille seisokissa työskenteleville. Turvavälien noudattamista ja tarkkaa käsihygieniaa edellytetään. Korkean tartuntariskin tiloihin ja työvaiheisiin on kohdennettu erityisiä toimenpiteitä. Työmaalla on noin 30 päätoimista koronavalvojaa, jotka valvovat ohjeiden noudattamista ja puuttuvat tarvittaessa laiminlyönteihin.

Ennakkoon on määritelty erittäin tarkat menettelyt sairastumis- ja altistumistapauksissa, jäljitysryhmä ja -järjestelyt, karanteenijärjestelyt tarvittaessa. Yhteistyö terveysviranomaisten kanssa on tiivistä.

Urakoitsijayrityksille on annettu suositukset majoitukseen ja yhteiskuljetuksiin. Yhteismajoituksessa asuvat ja yhteiskuljetusta käyttävät yritykset on tunnistettu, ja heiltä on saatu selvitys majoitus- ja työmatkajärjestelyistä. Jalostamolla on koronaturvallinen yhteiskuljetus terminaalista työmaalle.

Totuttuun tapaan seisokkityöntekijät majoittuvat pääosin pääkaupunkiseudulla ja Porvoon seudulla.

– Iso osa on siirtynyt yhteismajoituksista yhden hengen majoitukseen siinä laajuudessa, kuin majoituskapasiteetti sen sallii, seisokin johtaja Jukka Kanerva kertoo.

Neste antaa ulkopuolisille sidosryhmille seisokkikatsauksen Kilpilahti.fi-sivustolla kahden viikon välein, tarvittaessa tiheämminkin.

Jos työmaalla ilmenee positiivisia testituloksia, testaaja tiedottaa niistä viranomaisille, jotka kirjaavat tartunnat työntekijän kotipaikkakunnan tilastoihin.

– Tartuntatautiviranomainen vastaa tästä, ja päävastuu viestinnästä on heillä, emmekä voi sitä pois ottaa. Tiedämme, että tämä kiinnostaa laajasti Uudellamaalla, täällä työskenteleviä ja mediaa, mutta se kulkee tässä järjestyksessä, Hannele Jakosuo-Jansson sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut