Milloin on hyvä vaihtaa kesärenkaat? – Porvoon Autokoulun liikenneopettajalta muutama hyvä vinkki autoilijoille

Milloin on renkaanvaihdon aika? Liikenneopettaja vastaa. Kuvituskuva. Timo Nieminen

Talvirenkaita (kitka- tai nastarenkaita) on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun ja muulloinkin, jos sää sitä edellyttää.

Urasyvyys tulee henkilöauton kesärenkaassa olla vähintään 1,6 millimetriä. Suositus on kuitenkin 3-4 millimetriä.

Kesärenkaiden vaihtamisessa ei kannata hötkyillä. Vasta kun kevät alkaa olla niin pitkällä, että lämpötila ei yölläkään mene enää miinusasteiden puolelle, niin alkaa renkaidenvaihtoaika olla käsillä.

Nyt on hyvä aika kaivaa renkaat esille ja tarkastaa niiden kunto ja ikä. Renkaan valmistuspäivä näkyy renkaan kyljessä (ns. paistoleima kk/vv).

Laki ei määrittele, kuinka vanhaa rengasta saa käyttää, mutta ajo-ominaisuudet heikkenevät pikkuhiljaa iän myötä, vaikka kulutuspintaa olisikin jäljellä. Renkaan kyljessä tai kulutuspinnassa ei saa olla viiltoja tai muita mahdollisia vaurioita. Mikäli säilytät renkaita rengasliikkeessä, saat apua renkaiden kunnon arvioimiseen heiltä.

Keväällä on hyvä muistaa, että tien pinnat talven jäljiltä karkeat. Tien karheus kuluttaa renkaita normaalia enemmän. Tämä on syytä huomioida, mikäli vaihdat autoon vanhat kesärenkaat, joiden urasyvyys on lähellä 1,6 millimetrin rajaa. Uudet renkaat kuluvat myös paljon kevään alussa.

Mikäli vaihdat renkaat itse, huomioi että laitat tunkin alle oikeaan kohtaan (katso ohjekirja). Auton oma tunkki ei välttämättä sovellu renkaan vaihtoon, se on tarkoitettu vain hätätilanteisiin.

Tarkista renkaan pyörimissuunta. Useimmiten renkaan kyljessä on nuoli, joka osoittaa oikeaa pyörimissuuntaa. Pyörimissuunnan tarkoitus on, että renkaasta saadaan parhaat mahdolliset ominaisuudet irti.

Lopuksi on hyvä tarkistaa ilmanpaineet. Auton ohjekirjasta löytyvät oikeat arvot ilmanpaineille. Myös polttoaineluukun alla tai kuljettajan ovipilarista voi löytyä oikeat ilmanpaineiden arvot. Muista myös tarkistaa vararenkaan ilmanpaineet.

Porvoon Autokoulun liikenneopettajat Helen Högström ja Henrik Lindfors vastaavat liikennesääntöihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi toimisto@porvoonautokoulu.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut