Salien sulkupäätös ei käy yrittäjän järkeen – Crossfit Porvoon Ville Aalto pitää valvottua harjoittelua turvallisena

Crossfit Porvoon Ville Aalto käyttää viranomaisten koronapäätöksistä ja niiden tiedotuksesta myös painokelvottomia ilmaisuja. Outi Paappanen

Samu Karvala

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti keskiviikkoiltapäivänä sulkea kaikki aikuisten ryhmäliikuntatilat, jumppa- ja kuntosalit 1.–14.4. väliseksi ajaksi.

Avin päätös perustui viime sunnuntaina hyväksyttyyn tartuntatautilain muutokseen, jossa poistettiin mahdollisuus pitää avoinna enintään kymmenen asiakkaan käytössä olevia tiloja.

– Myös pienten asiakasmäärien liikunta- ja virkistyskäytössä olevat tilat on suljettava, kun tähän asti enintään kymmenen hengen käytössä olevia tiloja on ollut mahdollista pitää avoinna, aluehallintoylilääkäri Mikko Valkonen täsmentää avin tiedotteessa.

– Ymmärrämme päätöksen nopean voimaantulon tuomat haasteet muun muassa liikunta-alan toimijoille. Epidemiatilanteen vuoksi meidän oli kuitenkin tehtävä päätös heti kun se oli lain perusteella mahdollista, Valkonen jatkaa.

Porvoolainen liikunta-alan yrittäjä, Tarmolassa crossfit- ja voimistelusalia pyörittävä Ville Aalto kritisoi viranomaisten tiedotusta ja päätösten mielekkyyttä.

– En ole saanut vuoden aikana yhtään yhteydenottoa näistä päätöksistä, jotka vaikuttavat suoraan elinkeinooni. Nyt sali sitten pitäisi sulkea. Jos kyse on vain kahdesta viikosta, niin pärjään kyllä, mutta jääkö se siihen, Aalto kyseenalaistaa.

Saat mennä Alkoon, muttet jumppaan.

Hänen tulkintansa mukaan salin lapsiryhmät voivat jatkaa toimintaansa sulunkin aikana, sillä 2008 syntyneiden ja nuorempien harrastustoimintaa avin päätös ei koske.

Aallon mielestä päätös kieltää liikuntaharrastukset on järjetön.

– Saat mennä Alkoon, muttet jumppaan. Liikkumattomuus ja ylipaino ovat kasvavia ongelmia, hän huokaa.

Hänen mielestään koronarajoitusten epäloogisuus on käsittämätöntä. Jos kunnon lockdowniin osallistuisivat kaikki, ei hänelläkään olisi mitään sitä vastaan.

– Tauti kuriin ja rokotuksiin vauhtia. Uskon, että salille on sen jälkeen tulossa paljon porukkaa.

Aalto on pitänyt salinsa auki koko koronavuoden ajan. Viime keväänä treenaajia oli vähän, mutta kesän ja syksyn aikana palattiin kohti normaalimpaa. Päättyvä talvi salilla on harjoiteltu tiukkojen koronarajoitusten ja valvonnan kanssa.

– Omalle treenipaikalle on tultu maskien kanssa ja pidetty harjoitellessa turvavälit. Tunnen kaikki asiakkaat täällä, joten määräyksiä myös valvotaan.

Salilla ei ole ilmennyt koronatartuntoja, yksi altistumistapaus on ollut.

– Ilmoitin silloin heti kaikille altistuneille ja kävin testissä. Koronainfon tartunnanjäljittäjä oli sitä mieltä, että riski on hyvin pieni, mutta olen vastuussa tästä salista, enkä voi ottaa prosentinkaan riskiä siitä, että levittäisin tautia.

Aallolle koronavuoden vaikeutta on hiukan tasoittanut oma verkkokauppa, joka ei ole hiljentynyt salien lailla.

Tieto

Suljettavia liikuntatiloja

Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

Uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat.

Lähde: Etelä-Suomen avi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut