Kiinteistövinkki: Kartoita ja suunnittele taloyhtiön korjaustarpeet hyvin – siinä säästävät kaikki

Kuntoarvio on hyvä työväline taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle toteuttaa ja seurata tarvittavia korjauksia ja toimenpiteitä. Kuvituskuva. arkisto/Elena Liseytseva

Korjaaminen ja huoltaminen on kestävyyden tärkein elinehto, myös kiinteistöissä. Vain suunnitelmallisella kiinteistönpidolla voidaan Porvoon Kiinteistöyhdistyksen Marika Sipilän mukaan päästä hyvään lopputulokseen ja tyytyväisiin osakkaisiin sekä ylläpitää, tai jopa kasvattaa, kiinteistön arvoa.

– Yhtiökokoukset ovat ovella. Taloyhtiön hallinto, hallitus ja isännöitsijä, on ajan tasalla, kun sillä on kunnon kartoituksen pohjana voimassa oleva kuntoarvio, Sipilä sanoo.

Tämän avulla myös yhtiökokoukselle esitettävä kunnossapitotarveselvitys on helppo päivittää.

– Näin kaikki yhtiön osakkaat saavat tarvittavan tiedon kiinteistön kunnosta ja tulevista toimenpidetarpeista. Heillä on myös mahdollisuus valmistautua tulevaan, ainakin henkisellä tasolla.

Kun kiinteistön tekninen käyttöikä tiedetään jokaisesta rakennusosasta, järjestelmästä ja laitteistosta, saadaan hyvä pohja myös suunnitelmalliseen korjaamiseen.

Kiinteistöyhdistyksen Sipilän mukaan tekninen käyttöikä voidaan saavuttaa vain, jos rakennusosa, järjestelmä tai laite on suunniteltu ja toteutettu rakennusajankohtana voimassa olevien lakien, asetusten, määräysten ja ohjeiden mukaisesti.

Ammattilaisen tulisi antaa arvio kunnosta, korjaustarpeista, korjausten kiireellisyydestä ja eri korjausmenetelmistä.

– Lisäksi tulee olla noudatettu hyvää rakennustapaa ja tehty asianmukaiset kunnossapito-, hoito- ja huoltotoimenpiteet sekä käyttöohjeita noudatettu.

Kuntoarvio on kunnon aistinvarainen/pistokokeenomainen selvittäminen ja korjaustarpeiden yleispiirteinen arviointi.

Rakennus-, LVIA-, sekä sähköalan ammattilaisen tulisi antaa arvio rakenteiden, rakennusosien, järjestelmien ja laitteistojen kunnosta, korjaustarpeista, korjausten kiireellisyydestä ja eri korjausmenetelmistä.

Kuntoarvioon liitetään yleensä taloyhtiön pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma (PTS), jossa kerrotaan kiinteistön tulevista korjaustarpeista seuraavalle 10 vuodelle. Tämä on yksi kiinteistön ylläpidon tärkeä työkalu.

Sipilä huomauttaa, että vaikka kuntoarvio onkin tekninen katselmus, tarkastellaan siinä myös osakkaiden ja asukkaiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä.

– Kun kiinteistössä tulee tarvetta tarkempaan tutkimukseen esimerkiksi vaurion selvittämiseksi tai korjaustavan valinnan pohjaksi, teetetään syvällisempi kuntotutkimus. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on kaikkien etu.

Taloyhtiöiden korjausrakentamis- ja kehittämiskilpailu on parhaillaan menossa. Ilmoittautuminen on avoinna 30.4. asti.

Kiinteistöyhdistys järjestää kilpailusta infotilaisuuden torstaina 15.4. kello 9–10 Teams -etätyökalun kautta. Osallistuminen ei vaadi Teams -sovelluksen lataamista.

Ilmoittaudu kuuntelemaan www.ukl.fi/porvoo nettisivulta kohdassa tapahtumat. Itse kilpailusta myös tarkemmin ko. sivulla ajankohtaista alla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut