Koronaturismista ruuhkia ja vaaratilanteita Porvoon Emäsalossa – "Oi hurja! Tämä alkoi viime kesänä"

Liikenne: Asukkaat ovat tuskastuneet hurjastelijoihin ja pitkiin autoletkoihin.

Arviolta 120 autoa oli pysäköitynä samaan aikaan Emäsalontien varteen pääsiäisen aikaan. Ruuhkasta päätellen Varlaxuddenin virkistysalue oli täynnä ihmisiä.

Liikenne varsinkin Varlaxuddenin virkistysalueelle, mutta myös Stornäsuddeniin on korona-aikana lisääntynyt räjähdysmäisesti.

– Oi hurja! Tämä alkoi viime kesänä. Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen alueilla pohjoisessa Stornäsuddenissa ja etelässä Varlaxuddenissa on ollut kauheasti porukkaa, Emäsalon kyläyhdistyksen aktiivi Bebbe Nyberg kertoo.

Kahdelle niemelle pyrkivät jättävät autonsa mutkaisen tien varteen parkkiin. Nyberg arvioi, että maisemia katselemassa on ollut samaan aikaan ehkä jopa 500 ihmistä.

– Korona-aikaan ihmiset ovat kuin sardiinit purkissa.

– Virkistysalueiden parkkipaikat eivät riitä mihinkään.

Täällä on tosi vaarallista liikkua.

Bebbe Nyberg

Tienvarteen pysäköityjen autojen lisäksi huolta aiheuttavat kapeaa ja mutkaista tietä kovaa ajavat autot ja moottoripyörät.

– Täällä on tosi vaarallista liikkua. Peurakolareita on ollut aika lailla.

Moottoripyöräilijät saattavat liikkua jopa parin kymmenen ajajan letkoissa.

Jo vuosi sitten asukkaat panivat merkille lisääntyneen liikenteen. Myös ilkivalta ja roskaaminen lisääntyivät. Kyläyhdistyksen nettisivuilla tilannetta kuvattiin liikenteelliseksi invaasioksi. Erityisesti viikonloppuisin ja iltaisin moottoripyöräilijät ovat saattaneet ajaa jopa runsasta ylinopeutta ja aiheuttaneet meteliä revittämällä matalilla vaihteilla ja korkeilla kierroksilla. Varlaxuddenilta on ajettu iltaisin pois jopa kymmenen auton karavaaneissa. Vaaratilanteita ja ulosajoja on syntynyt.

Stornäsuddenille johtavalla kapealla Holsteininkujalla on ajettu edestakaisin parkkipaikkaa etsien. Holsteininkuja kulkee asukkaiden pihojen halki.

Virkistysalueilla on harrastettu lisäksi telttailua ja muun muassa grillipaikka on rikottu. Oluttölkkejä on heitelty autojen ikkunoista.

Alueen asukkaat pelkäävät, että edessä on samanlainen haittakevät ja -kesä kuin vuosi sitten.

Emäsalon kyläyhdistys on perustanut työryhmän, joka on puolestaan selvittänyt, mitä tilanteen korjaamiseksi voitaisiin tehdä. Yhdistys järjestää 21. toukokuuta kansankokouksen.

Ajatuksena on muun muassa, että perusnopeusrajoitus saataisiin laskettua 60 kilometriin tunnissa ja muutamaan uuteen paikkaan tulisi 40 kilometrin nopeusrajoitus. Kyläkokoukseen kutsutaan myös edustajia Itä-Uudenmaan liikenneryhmästä ja poliisilaitokselta.

Nyberg kertoo, että poliisi on luvannut käydä paikan päällä viikoittain. Kyläyhdistys on ottanut yhteyttä myös Itä-Uudenmaan virkistysalueyhdistykseen.

Virkistysalueyhdistyksen mukaan Varlaxuddenilla vierailee tänä vuonna yli 40 000 ihmistä.

Kyläyhdistyksessä lasketaan, että se tuo yli 10 000 ajoneuvoa Emäsalontielle. Tien kunto ja nykyiset rajoitukset perustuvat kuitenkin kyläyhdistyksen mukaan huomattavasti vähäisempään liikenteeseen.

Virkistysalueet

Emäsalo

Stornäsudden on pinta-alaltaan 2,6 hehtaaria.

Varlaxuddenin pinta-ala on 12 hehtaaria.

Uudenmaan virkistysalueyhdistyksellä on lähes 40 aluetta sisämaan metsistä kalliosaariin.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut