Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sytyttikö omistaja Tinanvalajan talon tahallaan? – Mies kiisti oikeudessa, oli tunnustanut teon poliisille paikan päällä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa puitiin keskiviikkona Loviisan vanhimpiin kuuluneen talon paloa. Vuosina 1753–54 rakennettu Tinanvalajan talona tunnettu puurakennus tuhoutui täysin marraskuisena iltana 2018.

Erikoissyyttäjä Heidi Nummela syytti talon omistanutta ja siinä asunutta keski-ikäistä miestä tuhotyöstä ja rakennussuojelurikoksesta. Hän vaati miehelle vähintään yhden vuoden ehdollista vankeusrangaistusta. Mies kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Asianajaja Saija Rantala huomautti, että mies oli jo menettänyt omistamansa velattoman kodin.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa jutussa myöhemmin.

Hätäkeskus sai tiistai-iltana 27.11. 2018 naapurustosta hälytyksen tulipalosta Loviisan Itäinen Tullikatu 27:ssä. Viranomaisista paikalle ehti ensimmäisenä palopaikan lähellä sattumalta ollut poliisipartio.

Oikeudessa todistajana kuultu vanhempi konstaapeli kertoi palon olleen jo niin voimakas, ettei heillä ollut mitään asiaa taloon sisään, vaan poliisit keskittyivät aluksi lähitalojen evakuointiin. Palokunnan saavuttua paikalle poliisi alkoi puhuttaa paikallaolleita.

Loviisan Sanomien videokooste tulipalosta

– Luokseni tuli mies, joka kertoi nimensä ja asuneensa talossa. Hän kertoi myös sytyttäneensä palon, ja ettei siellä ollut muita ihmisiä. Hän kertoi laittaneensa vaatemyttyjä makuuhuoneeseen ja sytyttäneensä ne tulitikuilla. Tulitikut löytyivät miehen taskusta, poliisimies muisteli oikeudessa.

Mies kertoi poliisille tekonsa syyksi, että häntä oli harmittanut, kun omaiset tai ketkään muutkaan eivät käy häntä katsomassa.

Todistajana kuultu palomestari Antti Virtanen piti paloa poikkeuksellisen voimakkaana. Hän kertoi kuulleensa tapahtumapaikalla miehen tai tämän seurassa olleen poliisin sanoneen, että sytyttämiseen olisi käytetty tinneriä.

Oikeudessa todistajana kuultu naapuri puolestaan kertoi miehensä käyneen tervehtimässä talon omistajaa palopaikalla.

– Hän kirosi ja sanoi, että nyt on Loviisa parempi paikka olla ja otti pari uhkaavaa askelta miestäni kohti, naapuri kertoi.

Mies oli oikeudessa kuullun mukaan puhunut teostaan paikan päällä myös hoitohenkilökunnalle. Hän ei ollut ollut alkoholin vaikutuksen alaisena. Esitutkinnassa hän ei kuitenkaan enää myöntänyt sytyttäneensä paloa.

Oikeudessa kävi ilmi, ettei varsinaista palonsyyntutkintaa paikalla tehty. Näin ollen muuta syttymissyytä ei voida täysin poissulkea.

Tuhotyöstä syytetty mies puhui tapahtuneesta oikeudessa. Hän kertoi ostaneensa talon loppukesästä 2017 ja joutuneensa pian naapurien kanssa huonoihin väleihin.

Paloillan tapahtumia hän kertoi muistavansa huonosti.

– Poltin vanhoja sanomalehtiä makuuhuoneessa kuparikipossa, mutta ne olivat hiiltyneet ennen kuin siirryin ruokasaliin. Yhtäkkiä huomasin, että makuuhuoneen sängynpääty oli tulessa. Olisi pitänyt yrittää sammuttaa se, mutta lähdin karkuun, mies kertoi.

Kun mieheltä kysyttiin, miksi hän oli paloiltana kertonut sytyttäneensä palon, hän totesi:

– En tiedä mitä vastasin, mutta tiedän etten sytyttänyt.

Mies ei katsonut oikeudessa näytettyä videotallennetta palosta. Hän sai luvan poistua oikeussalista kesken käsittelyn.

Loviisan Sanomien livelähetyksen tallenne palopaikalta

Tulipalo tuhosi miehen omistaman rakennuksen kokonaan ja aiheutti As Oy Garnisoninkatu 11:n omistamalle rakennukselle savuvahinkoja ja paikoitusalueen sähkötolpan vaurioitumisen. Naapuriyhtiön korvausvaatimus on vakuutuksen omavastuu 500 euroa.

Syyttäjä Nummelan mukaan rakennuksen sijainti ja palon voimakkuus aiheuttivat kuitenkin yleistä hengen ja terveyden vaaraa ja miljoonaluokan taloudellisten vahinkojen vaaran. Etäisyys lähimpiin taloihin oli vain 10–20 metriä.

Lähimmässä puutalossa asunut naapuri kertoi oikeudessa, että täyden palon vaiheessa heidän pihalleen lensi kipinöitä ja palavaa materiaalia. Virtasen mukaan riski palon leviämisestä läheisen kerrostalon yläpohjaan oli myös olemassa.

Palanut talo oli ainoa Loviisan linnoituskaudelta jäljellä ollut puurakennus. Oikeudessa kuullun Porvoon museonjohtaja Marina Catanin mukaan se oli kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokas ja valtakunnallisestikin merkittävä rakennus. Nimi Tinanvalajan talo tulee siitä, että se oli maamme viimeisen tinaseppä Nordströmin asuin- ja työpajatalo 1800-luvulla. Pajaesineistö oli toki pelastettu museoon jo paljon aikaisemmin.

Syyttäjän ja todistajien mukaan talon historiallinen arvo oli laajasti tiedossa. Syytetty sanoi oikeudessa kuulleensa aiheesta vain jotain epävarmaa.

Oikeus käsitteli syytetyn terveydentilaa koskeneita lausuntoja suljetuin ovin. Syyttäjä totesi kuitenkin loppulausunnossaan ottaneensa alentuneen syyntakeisuuden huomioon jo rangaistusvaatimuksessaan.

– Mies on ollut surullinen ja masentunut ja ilmeisesti kuvitellut, että asiat paranisivat sytyttämällä palon. Ei jää järkevää epäilystä, etteikö hän olisi paloa sytyttänyt, Nummela arvioi loppulausunnossaan.

Lue lisää: Poliisi epäilee tuhopolttoa: Loviisan vanhimpiin kuulunut arvotalo tuhoutui täysin – yksi otettu kiinni