Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satojen miljoonien eurojen katastrofi oli lähellä – omistajat joutuivat sijoittamaan lisää rahaa Kilpilahden uuden voimalaitoksen loppuun rakentamiseksi

Kilpilahden suuryritysten tarpeisiin uutta satojen miljoonien eurojen voimalaitosta rakennuttavan Kilpilahden Voimalaitos Oy:n (Kilpilahti Power Plant, KPP) toiminnan jatkuvuudesta oli viime kesänä ”olennainen epävarmuus”, ilmenee yhtiön tilinpäätöstiedoista.

Syynä oli voimalaitosprojektin viivästyminen espanjalaisen pääurakoitsijan Tecnicas Reunidaksen epäonnistuttua pahoin työssään.

Yrityksen toiminta ja voimalan rakentaminen jatkui, kun KPP sai lisärahoitusta pankeilta ja omistajilta. KPP:n omistajia ovat Neste ja voimalaitoksen operaattori Veolia kumpikin 40 prosentin osuudella sekä Borealis 20 prosentin osuudella. Omistajilla ei ollut tilanteessa muita vaihtoehtoja.

KPP:n mukaan voimalaitoksen valmistuminen myöhässä aiheuttaa ”merkittävän investointikustannusten ylitysriskin”. Alkuperäinen kokonaiskustannusarvio oli noin 400 miljoonaa euroa.

Voimalaitoksen arvioidaan valmistuvan nykytiedon perustella tämän vuoden lopussa.

Voimalaitoksen rakentaminen alkoi vuoden 2016 lopussa, jolloin sen arvioitiin valmistuvan vuonna 2018. Urakka valmistuu siis noin kolme vuotta myöhässä.

Espanjalaiset pimittivät tietoja.

Voimalaitos tilattiin avaimet käteen -urakkana Tecnicas Reunidakselta, joka käytti myös alihankkijoita. Espanjalaiset eivät pystyneet täyttämään lupauksiaan, minkä vuoksi KPP heitti yhtiön ulos työmaalta viime vuoden heinäkuussa (UM 17.7.20) ja otti työmaan omaan hallintaansa.

Uusimaan tietojen mukaan suomalaisilla oli vaikeuksia valvoa työmaata, koska espanjalaiset panttasivat tai pimittivät tietoja.

Myös työn laadussa oli puutteita. Uusimaan tietojen mukaan esimerkiksi espanjalaisten johdolla tehty voimalaitoksen päärakennuksen vesikatto ei pitänyt vettä, suurin osa voimalaitoksen putkistoista jouduttiin purkamaan ja rakentamaan uudelleen, eikä voimalaitoksen kattiloihin polttoainetta syöttävä kuljetin toiminut suunnitellusti.

Myöskään espanjalaisten poistuminen ei sujunut hyvien tapojen mukaisesti. Voimalaitoksessa kerrotaan esimerkiksi katkotun datakaapeleita, ja työmaan suunnitelmat sisältäneen arkistohuoneen teräsoven lukko oli täytetty liimalla.

Uusimaan tietojen mukaan Tecnicas Reunidaksen suomalainen tytäryhtiö on edelleen velkaa useille työmaalla käyttämilleen suomalaisille alihankkijoille.

KPP:n tuorein rekisteröity tilinpäätös on vuodelta 2019. Kaupparekisteri on kirjannut sen sisään jätetyksi heinäkuussa 2020.

Tilinpäätöksessä kerrotaan, että Tecnicas Reunidas on esittänyt KPP:lle vaateita, jotka KPP katsoo perusteettomiksi. Näkemystä tukevat myös ”yhtiön käytössä olevat, kolmansien osapuolien arviot vaateista”. Niihin liittyen ei ollut kirjattu varauksia vuoden 2019 tilinpäätökseen.

Huonokuntoiseksi luonnehditun nykyisin käytössä olevien voimalaitoksen vanhojen kattiloiden luotettava käyttöikä on KPP:n toimintakertomuksen mukaan päättymässä.

Uusi voimalaitos korvaa nämä vanhat kattilat. Projektiin kohdistuvien viivästysten takia voimalaitosyhtiö on muuttanut vanhojen kattiloiden polttoainevalikoimaa ja operointitapaa.

KPP on saanut uuden määräaikaisen ympäristöluvan, jonka nojalla toimintaa voidaan jatkaa vuoden 2022 loppuun.

Kilpilahden Voimalaitos Oy:n toimitusjohtajana vuoden 2020 alusta toiminut Jussi Hintikka sanoo, että yhtiön vahvana tavoitteena on saada voimala valmiiksi ja käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä.

– Töitä riittää vielä. Olemme päässeet liikkeelle korjaus- ja viimeistelytöissä. Kevät ja kesä ovat työmaalla tosi aktiivista aikaa. Viime viikkoina työmaan vahvuus on ollut noin 300 henkeä, ja sen odotetaan kasvavan lähikuukausina, Hintikka kertoo.

– Meillä on kova halu saada uusi voimalaitos tuottavaan käyttöön. Saamme ajanmukaista ympäristöteknologiaa, ja voimalaitoksen tehokkuus kasvaa.

Hintikka vahvistaa, että urakan viivästymisen vuoksi voimalaitoshankkeen rahoitus on neuvoteltu uudelleen, mihin ovat osallistuneet pankit ja yhtiön omistajat.

– Rahoitus on kunnossa rakentamisen loppuajalle.

Jussi Hintikka ei ota kantaa pääurakoitsijana toimineen espanjalaisyrityksen yksittäisiin tekemisiin tai tekemättä jättämisiin.

– Joitakin järjestelmiä on jouduttu purkamaankin niiden saattamiseksi toimintakuntoon. Uudelleen rakentaminen on ollut joiltakin osin tehokkaampi ratkaisu (kuin korjaaminen), Hintikka viittaa putkistoihin.

Laajamittaista kiusantekoa työmaalta poistumisen yhteydessä ei ole tullut ilmi.

– En tunnista ainakaan mitään järjestelmällistä.

Hintikan mukaan on mahdollista, että urakasta syntyy oikeudenkäynti Tecnicas Reunidaksen kanssa.

– He esittivät vaateita jo projektin aikana. Ne ovat ratkaisematta. Meilläkin tulee olemaan omia vaateita, joita heidän kanssaan käsitellään.