Vertailu: Kuukausitasolla Porvoossa voi olla edullisempaa asua vuokralla kuin omistusasunnossa

Pirre Pihl sanoo, että elämäntilanne vaikuttaa siihen, onko kannattavampaa asua vuokralla vai omistusasunnossa. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kuukausitasolla Porvoossa voi olla edullisempaa asua vuokralla kuin omistusasunnossa, vertailu kertoo.

Vertaaensin.fi -sivusto kartoitti Tilastokeskuksen aineistojen avulla vuokra- ja omistusasumisen kustannuksia. Laskelmissa vertailtiin kaksion keskimääräisiä neliövuokria ja neliöhintoja vuonna 2020.

Helsingissä, Turussa ja Tampereella vuokralla on halvempaa asua kuin omistusasunnossa. Heti perässä tulee Porvoo.

Porvoossa 50 neliön asunnon vuokra keikkuu 645 euron tuntumissa. Sen sijaan samankokoisen asunnon keskimääräinen hinta on 127 650 euroa, jolloin asuntolainan lyhennys ja hoitovastike on kuukausittain keskimäärin reilu 750 euroa.

Vuokralla asuvalla jäisi siis kuukausittain käteen 112 euroa enemmän kuin omistusasunnossa asuvalla. Se tekee 1 344 euroa vuodessa. Lisäksi vuokralaisen ei tarvitse huolehtia asunnon tai taloyhtiön yhteisten remonttien kuluista.

Ihmiset ovat todella hintatietoisia.

Pirre Pihl

Omistusasuminen voi lopulta olla kannattavampaa, siitäkin huolimatta, että maksaa sata euroa enemmän kuussa. Omistusasunto kerryttää koko ajan omaa varallisuutta.

Mutta esimerkiksi opiskelijalle voi olla paljonkin väliä, kuinka ison siivun asuminen kahmaisee kuukausittaisista tuloista.

Kiinteistömaailma Porvoon toimitusjohtaja Ulla-Maija Honkanen pitää mahdollisena, että vuokra-asuminen on kuukausitasolla keskimäärin edullisempaa.

– Jos kokonaan velkarahalla ostaa asunnon, eikä ole mitään pääomaa siihen sijoittaa, niin ehkä se silloin voi olla näin, Honkanen sanoo.

Hän kuitenkin pitää kuukausittaista vertailua hieman harhaanjohtavana. Vertailuun vaikuttaa suuresti asunnon ikä, koko, sijainti. Vertailussa on voitu käyttää mitä asuntoja tahansa.

– Paremman käsityksen saisi, jos vertailisi yksittäisten asuntojen mahdollisia vuokria ja lainalyhennyksiä sekä vastikkeita keskenään, Honkanen kertoo.

Kiinteistömaailma Porvoon myyntineuvottelija Pirre Pihl sanoo, että molemmissa asumismuodoissa on järkeä. Vuokra-asuminen on järkevää esimerkiksi silloin, jos ei vielä tiedä, mihin elämä vie.

– Jos esimerkiksi vaikka opiskelee Porvoossa, ja vasta miettii jatkoa. On myös paljon ihmisiä, jotka myyvät oman asuntonsa ja muuttavat vuokralle. Tänä päivänä ei ole enää sitä, että tarvitsisi omistaa asuntoa. Elämä on vähän levottomampaa. Omistusasunnossa ei välttämättä enää asuta pitkään, Pihl sanoo.

Mitä pienempi vuokra-asunto, sen suurempi neliöhinta. Pihl ottaa esimerkikseen 35-neliöisen rivitaloyksiön Porvoossa, joka maksaa 650 euroa kuussa.

– Se on aika paljon, eikä se ollut edes keskustassa. Sijoittamista ajatellen siitä saa kyllä hyviä vuokratuloja.

Porvoossa omistusasunnoille olisi paljon kysyntää, mutta tarjontaa sen sijaan ei ole. Pirre Pihl kertoo, että viimeisen vuoden aikana muuttovirtaa on tullut Helsingistä Porvooseen. Juuri Helsingin läheisyys pitää Porvoonkin hintatasoa korkealla.

– Ihmiset eivät laita asuntoaan myyntiin, jos ei ole vapaita uusia asuntoja tarjolla. Vuokra-asunnoissa vuokria ei taas voi nostaa aivan pilviin. Ihmiset ovat todella hintatietoisia, asunnon omistaja ei voi pyytää ihan mitä sattuu, Pihl sanoo.

Nyt kun asuntolainojen korot ovat matalalla ja asuntojen osto käy kuumana, vuokrienkin on pysyttävä maltillisina, etteivät ihmiset vaihda vuokraansa asuntolainaan.

– Suomi on ollut kautta aikojen tällainen omistusasuntojen luvattu maa, että täällä pitää olla omaa. Omistusasuminen tulee meillä äidinmaidosta, Pihl arvelee.

Vertailluista kaupungeista osassa omistusasuminen oli selvästi vuokraa edullisempaa. Kaikista suurin ero on Vertaaensin.fi -sivuston mukaan Jyväskylässä keskustan ulkopuolella, jossa omistusasumisessa jää 144 euroa enemmän kuussa käteen kuin vuokralla. Pääkaupunkiseudulla vain Vantaalla kauempana keskustasta on edullisempaa asua omistusasunnossa kuin vuokralla.

Vuokratilastossa ovat mukana sekä vapaarahoitteiset että ARA-vuokra-asunnot ja myytyjen asuntojen kohdalla mukaan on laskettu sekä rivi- että kerrostaloasunnot.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut