Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Rajanylityspaikoilla tulisi testata kaikki Nesteen huoltoseisokin keikkatyöntekijät” – Kansanedustaja Heikki Vestman vaatii tiukempaa kontrollia koronan pitämiseksi aisoissa

Itäuusmaalainen kansanedustaja Heikki Vestman (kok.) vaatii, että jokainen Nesteen huoltoseisokin keikkatyöläinen täytyisi testata rajalla, eikä pelkkä ennakkotestitodistus riitä.

– Aluehallintoviraston pitäisi olla hereillä. Se on tiedottanut, että pitäisi testata lähinnä vain ne, joilla ei ole ennakkotestitodistusta, Vestman sanoo tiedotteessa.

Vestman katsoo, että Nesteen Porvoon jalostamolla alkava huoltoseisokki on koronaviruksen rajakontrollin koetinkivi, koska työmaalle tulee suuri määrä ulkomaalaisia työntekijöitä. Jalostamon välttämätön suurhuolto on alkanut ja jatkuu pitkälle kevääseen ( Uusimaa 31.3.).

Neste on kertonut kattavista terveysturvallisuussuunnitelmistaan, jotka sisältävät muun muassa ennakkotestitodistusvaatimuksen, säännölliset jatkotestit sekä maskipakon jalostamon alueella.

– Julkisuuden tietojen mukaan huoltoseisokkiin osallistuvasta 5 000 keikkatyöntekijästä noin 2 000 on ulkomaalaisia, Vestman sanoo.

Lue myös: Porvoon jalostamon suurseisokki alkaa maanantaina – 6 000 ihmisen työmaalla voi joutua koronatestiin toistakymmentä kertaa

Vestman muistuttaa, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jolla ei ole käytössä ennakkotestitodistusvaatimusta rajanylityspaikoilla.

– Hallitus on selitellyt epäonnistumistaan ennakkotestitodistusvaatimuksen valmistelussa sillä, että perustuslaki estäisi sen. Valtiosääntöasiantuntijat ovat kuitenkin todenneet julkisuudessa, että ennakkotestitodistusta voidaan vaatia ulkomaalaisilta. Miksei tätä asiaa saada kuntoon? Vestman kysyy.

Vestman toteaa, että perustuslakivaliokunta vahvisti kuukausi sitten, että voimassa olevassa tartuntalaissa on pykälä, joka mahdollistaa pakolliset rajanylityspaikoilla maahan saapuville määrättävät terveystarkastukset ja testit.

– Tarvittiin perustuslakivaliokunta kertomaan hallitukselle ja viranomaisille, että katsokaa, pakkotestit mahdollistava pykälä on jo laissa, hän huomauttaa.

Uusimaassa on kerrottu ( 31.3.), että terveysviranomaiset kirjaavat mahdolliset huollon aikaiset koronatartunnat työntekijän kotipaikkakunnan tilastoihin.

– Keikkatyöntekijöitä on alueella juhannukseen saakka. Kummeksun asiaa, jos terveysviranomaisen linjaus tarkoittaa, ettei mahdollisista huollon aikaisista tartunnoista saada tietoa. Avoin tiedotuslinja palvelisi kaikkia tahoja, Vestman muistuttaa tiedotteessa.

Jalostamon suurhuolto toteutuu vaiheittain pääsiäisen jälkeen. Neste on kertonut kattavista terveysturvallisuussuunnitelmistaan, jotka sisältävät muun muassa ennakkotestitodistusvaatimuksen, säännölliset jatkotestit sekä maskipakon jalostamon alueella.

– Nesteen keikkatyöntekijät ovat aiempien huoltoseisokkien aikana majoittuneen Itä-Uudenmaan lisäksi pääkaupunkiseudulla. Ketään ei pitäisi päästää kulkemaan kaupoissa ja yleisissä tiloissa ennen Suomessa annettua negatiivista testitulosta, Vestman sanoo.

Artikkelia täsmennetty kello 15.56. Aluehallintovirasto ei teetä koronatestejä. Aluehallintovirasto voi esimerkiksi määrätä henkilöitä osallistumaan terveystarkastukseen, jossa voidaan mm. tehdä koronatesti.