Kohti kuntavaaleja: Keskustelukulttuuri ja vihapuhe huolettavat – RKP tavoittelee ykköspaikkaa Porvoossa ehdokashankinnan haasteista huolimatta

Porvoon RKP:n puheenjohtaja Elin Blomqvist-Valtonen pelkää pahoin, ettei suuria toritapahtumia grillimakkaran, teltan ja musiikin voimin kesäkuun vaalien alla nähdä. Outi Paappanen

Samu Karvala

RKP:n tavoite on pysyä kesäkuun kuntavaaleissa Porvoon suurimpana puolueena.

– Vähintään 16 paikkaa valtuustoon, kuten meillä on nytkin. Sen eteen teemme töitä joka päivä, Porvoon RKP:n puheenjohtaja Elin Blomqvist-Valtonen kertoo.

Hän myöntää, että ehdokashankinta on ollut tällä kertaa puolueelle haastavampaa kuin aikaisemmin. Puolueella oli maaliskuun alussa koossa 54 ehdokasta.

– Uskon että tämä osittain johtuu vallitsevasta pandemiatilanteesta. Moni miettii turvallisuutta ja tulevaa arkea. Lisäksi moni pohtii muuttunutta keskustelukulttuuria ja somessakin esiintyvää kärjistynyttä kielenkäyttöä ja vihapuhetta, Blomqvist-Valtonen toteaa.

Puheenjohtaja on kuitenkin todella tyytyväinen ehdokaslistaan.

– Meillä on tasainen sukupuolijakauma ja paljon eri ikäisiä ihmisiä, löytyy ennätysmäärä nuoria ehdokkaita. Listalta löytyy laajaa edustusta eri alojen ammattilaisista, eri elämäntilanteissa olevia sekä eri porvoolaisista alueista.

Lapsia on saatu parakeista takaisin oikeisiin kouluihin.

Kärkiehdokaskandidaatti ei juuri esittelyjä kaipaa.

– Olemme todella iloisia siitä, että pitkän linjan vaikuttaja, valtuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander edelleen haluaa jatkaa politiikassa. Mikaela on yksi meidän ryhmämme peruspilareista, joka tarjoaa sekä luottamusta, kokemusta että apua uusille tulokkaille.

Blomqvist-Valtosen mielestä ihmisten kohtaaminen ja arjesta ja kuntalaisia koskevista asioista jutteleminen on vaalityön parhaita ja puolia.

– Toivomme todella, että loppukeväästä tai alkukesästä ”kenttätyö” olisi mahdollista perinteiseen tapaan. Pelkään kuitenkin pahoin, että suuria toritapahtumia grillimakkaran, teltan ja musiikin voimin ei tällä kertaa nähdä.

RKP:n puheenjohtaja myöntää, että valtakunnallinen politiikka heijastuu aina myös kuntapolitiikkaan.

– Samalla tiedetään, että kuntavaaleissa moni äänestää jo tuttua ehdokasta eikä puolueella aina ole niin iso merkitys.

RKP on yrittänyt päättyvälläkin valtuustokaudella Porvoossa tasapainoilla ideologian ja talouden realiteettien välillä.

– Mielestäni olemme onnistuneet tässä hyvin. Kaupungin strategiassa on kirjauksia, jossa painotetaan kuntalaisten ja yritysten mahdollisuutta elää ja kasvaa myös maaseudulla ja saaristossa.

Ruotsinkielisten isot kouluhankkeet kuten Eklöfska skolan ja uusi Ströhö on saatu maaliin.

– Koulujen kunnossapidossa ja kiinteistöjen hoidossa on tehty isoja harppauksia viime kauden aikana ja lapsia on saatu parakeista takaisin oikeisiin kouluihin ja päiväkoteihin.

Blomqvist-Valtosen mielestä kaupungin kehittäminen ja kaavoitus keskusta-alueella ovat myös edenneet.

Etsi oma ehdokkaasi Uusimaan vaalikoneesta.

Valtuustokausi 2021–25

Kolme päätavoitetta Porvoossa

1. Kestävän talouden ylläpitäminen palveluiden turvaamiseksi myös sote-uudistuksen jälkeen. Meidän tulee rakentaa käytännössä täysin uudenlainen hallintomalli. Hyvinvoiva talous vaatii panostuksia elinkeinoelämään ja samalla on vauhditettava kaavoittamista. Me tarvitsemme Porvooseen enemmän lapsiperheitä.

2. Ilmastonmuutoksen hillitseminen. Porvoolla on tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tämä vaatii meiltä isoja panostuksia mm. joukkoliikenteeseen, ilmastoystävälliseen rakentamiseen sekä ilmasto- ja ympäristöajattelun lisäämiseen.

3. Koronapandemian tuomien ongelmien korjaaminen – Tämä on ensimmäinen prioriteetti. Meidän pitää nyt tehdä kunnollinen ”exit-strategia”, jolla turvaamme sen, että meidän lapset ja nuoret pääsevät takaisin jaloilleen. Se vaatii panostuksia nuorisotyöhön, mielenterveyspalveluihin, lastensuojeluun, kulttuuri-, vapaa-aika- ja liikuntaseuroille sekä varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluihin.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut