Vartiolaiva Turva saattaa siirtyä käyttämään biokaasua – koetankkaus oli askel kohti vähäpäästöisempää meriliikennettä

Turva koetankattiin ekologisemmin. Arto Henriksson

Vartiolaiva Turvan polttoainejoustavuus on nyt testattu huhtikuun alussa tehdyllä biokaasun koetankkauksella Vuosaaren Satamassa Helsingissä.

Biokaasu on tällä hetkellä meriliikenteen vähäpäästöisin polttoaine. Testin tavoite on Rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan edistää kestävän kehityksen tavoitteita ja vähäpäästöiseen liikenteeseen siirtymistä. Tankkaus on ensimmäinen laatuaan niin Turvalla kuin Suomen valtion aluksilla.

Rajavartiolaitoksen alusyksikön päällikön, komentaja Marko Aheriston mukaan kokonaan biokaasun käyttöön siirtyminen on tällä hetkellä merkittävästi kalliimpaa kuin LNG:n käyttö, mutta vähäpäästöiset polttoaineet ovat tulevaisuuden trendi.

– Biokaasu tulee joka tapauksessa olemaan potentiaalinen vaihtoehto ja harkitsemme vakavasti siirtymistä sen käyttöön, toteaa Aheristo tiedotteessa.

Turva otettiin käyttöön vuonna 2014 ja se on alusta asti suunniteltu käyttämään ympäristöystävällisiä polttoaineita. Tällä hetkellä alus kulkee nestemäisellä maakaasulla (LNG), jota aluksella kuluu tuhat tonnia vuodessa.

Biokaasun eli LBG:n avulla meriliikenteen päästöjä voidaan vähentää jopa 30 – 60 prosenttia. Koska Gasum tuottaa biokaasua myös Turun laitoksellaan, on Turvan mahdollista jatkossa tankata kokonaan kotimaista biokaasua. Tankkauksessa käytetty biokaasu tuli juuri tältä laitokselta, jossa se on valmistettu täysin kierrätettävästä aineesta.

Kaksi uutta vartiolaivaa on hankittavana ja ne korvaavat vanhentunutta kalustoa.

Biokaasun käyttö on tällä hetkellä kallista, koska kaasun EU-tason sääntely eli ole vielä voimassa.

LNG sen sijaan on vähintään osittain öljytuotannon sivutuote. Näitä kahta polttoainetta voidaan sekoittaa ja käyttää samoilla aluksilla.

96 metriä pitkä Turva on ensimmäinen Suomen valtion aluksista, joka käy nestemäisellä maakaasulla.

Rajavartiolaitos on juuri hankkimassa kahta uutta vartiolaivaa korvaamaan vanhentunutta kalustoa. Näiden alusten hankinnassa polttoainejoustavuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeitä kriteerejä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut