Kasvomaskit tulossa nelos- ja viidesluokkalaisille Porvoossa – maskit vähentäisivät tartuntatautilääkärin mukaan karanteeniin joutuvien määrää

Kasvomaskit auttaisivat välttämään laajoja karanteeneja. Kuvituskuva Arkisto/Ari Peltonen

Marita itävuori

Koronatartunnat kouluissa ja tartunnoista seuraavat laajat karanteenit aiheuttavat huolta Porvoossa.

– Kasvomaskit olisi järkevää saada myös nelos- ja viidesluokkalaisten käyttöön, kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund sanoo.

Kasvomaskien käyttö auttaisi välttämään nykyisenlaajuisia karanteeneja.

Porvoolaiskouluissa on todettu tällä viikolla useita koronavirustartuntoja ja niistä on seurannut laajoja altistumisia ja karanteeneja. Sunnuntaina ja maanantaina Strömborgska skolanissa varmistui yhteensä neljä koronavirustartuntaa ja altistuneita oli yli 50. Tiistaina varmistui koronatartunta Peipon koulussa, jossa altistuneita on 17.

Maskien käytön laajentamista ollaan Westerlundin mukaan viemässä eteenpäin, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty.

– Itse toivon, että maskit saadaan käyttöön myös hieman alemmille luokille, esimerkiksi neljännelle ja viidennelle luokalle. Se olisi järkevää, ennaltaehkäisisi sitä, että niin moni joutuu karanteeniin. Maskeilla voitaisiin välttää karanteeneja ja turvata koulunkäynti.

Maskeilla voitaisiin turvata koulunkäynti.

Jeff Westerlund, tartuntatautilääkäri

Tällä hetkellä maskeja suositellaan kuudesluokkalaisille ja niille viidesluokkalaisille, jotka ovat yhteisopetuksessa kuutosten kanssa.

Porvoossa varmistui tiistaina neljä koronavirustartuntaa, lisäksi yksi ulkomaalainen sai positiivisen testituloksen.

Maanantaina uusia tartuntoja todettiin Porvoossa seitsemän.

Ilmaantuvuusluku on pysynyt suurin piirtein entisellään, se on nyt 125. Hienoista laskua luvussa on ollut, mutta viimeisen viikon aikana luku ei ole laskenut lisää.

Pääkaupunkiseudulla ilmaantuvuusluku ja tartuntamäärät ovat kääntyneet laskuun.

Westerlund odottaa tapausten määrän laskevan myös Porvoossa.

– Nousut ja laskut laahaavat Porvoossa hieman perässä. Pääkaupunkiseudulla insidenssiluku laskee ja sen täytyy näkyä täälläkin. Ilmaantuvuus tulee laskemaan lähiviikkoina, hän uskoo.

Westerlund ei lähtisi höllentämään rajoituksia tässä vaiheessa.

– Rajoituksista tulisi pitää kiinni niin kauan, että tämä saadaan kunnolla aisoihin. Muuten on vaarana, että tapausmäärät lähtevät taas nousuun.

Koronarokotukset etenevät Porvoossa tällä viikolla perusterveisiin yli 60-vuotiaisiin.

Torstaista 15.4. alkaen koronarokotuksia ryhdytään antamaan 1957-1961 -syntyneille.

Rokotusten ajanvaraus avataan keskiviikkona 14.4. kello 10. Rokotusaikoja on aluksi torstaille, perjantaille ja maanantaille. Uusia aikoja tälle ryhmälle avataan kaupungin tiedotteen mukaan viikoittain. Rokotteena on tässä vaiheessa Pfizer Biontechin rokote.

Samalla kun uudelle ikäryhmälle avataan aikoja varmistetaan, että riskiryhmille ja muille ikäryhmille on yhä tarjolla riittävästi vapaita rokotusaikoja.

Ajanvarausta suositellaan ensi sijassa sähköisesti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut