Puutarhakauppa käy kuumana – Kalle Vesa etsi kasvihuonetta taloyhtiön pihalle: "Jokainen kuokkii oman plänttinsä"

Viljely: Viime vuonna alkanut puutarhabuumi jatkuu.

Kalle Vesa piipahti Porvoon K-Raudassa, jotta voisi tilata 5-neliöisen kasvihuoneen. Hyllystä saa vain pieniä kasvihuoneita, jotka ovatkin menneet tiuhaan kaupaksi. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Koskenkylässä asuva Kalle Vesa tuli Porvoon K-Rautaan etsimään kasvihuonetta vanhan tilalle.

– Meillä on taloyhtiön pihalla ikivanha, noin viiden neliön kokoinen kasvihuone. Etsin samankokoista tilalle.

Vesa kuuluu hallitukseen yhdeksän asunnon puukerrostaloyhtiössä. Kasvihuone on taloyhtiön yhteinen.

– Meillä on siinä paljon tonttia. Jokainen kuokkii oman plänttinsä ja istuttelee sinne, mitä haluaa. Se on omasta viitseliäisyydestä kiinni. Sato tulee omaan käyttöön, mutta joskus joku ilmoittaa, että salaattia voi käydä hakemassa, jos sitä tulee reippaammin, Vesa kertoo.

Vesa joutuu tilaamaan kasvihuoneen, koska hyllystä sitä ei saa. Ajatuksena on ostaa kennolevyinen 400 euron kasvihuone.

– Juuri tätä mallia ei ole Porvoon myymälässä, monessa muussa K-Raudassa näytti olevan, hän tuumii.

Jokainen kuokkii oman plänttinsä.

Kalle Vesa

Isot, yli kymmenen neliön kasvihuoneet pyörivät 800–1000 euron tuntumassa.

Kukkiva Porvoo kaunistaa kaupungin rumimmat kulmat – Citymarketin ympäristöön tulee kukkapylväitä ja asetelmia, paikalle on suunnitteilla myös yhteisöllinen puutarha

Porvoon K-Raudan myyjä Susanna Oitola kertoo, että etenkin keskikokoisten, noin viisineliöisten kasvihuoneiden kysyntä on ollut valtaisaa.

Hänen mukaansa kasvihuoneita onkin mennyt jo paljon kaupaksi, ja uskoo myynnin kiihtyvän toukokuuta kohti. Toukokuussa on myös taimenten myynnin sesonki.

Vielä ei ole ollut paras aika kasvihuoneiden pystyttämiseen, koska on ollut yöpakkasia ja maaperä ei ole ollut sopiva.

– Kasvihuoneen voi kuitenkin tilata jo valmiiksi, kun siinä kuitenkin menee se muutama viikko, ennen kuin se saapuu meille, Oitola sanoo.

Alkuvuodesta on siementen sesonkiaikaa, kun jotkut kasvit on laitettava itämään jo tammikuussa. Suurin osa on kylvettävä helmi-huhtikuun tienoilla.

– Myös siemeniä on mennyt tänä vuonna paljon. Nyt menee paljon myös nurmikon siemeniä, kalkkia ja lannoitteita, Oitola kertoo.

Avoimet puutarhat kutsuu kesäkuussa puutarhamatkailijoita – Loviisasta ja Porvoosta jo lukuisia pihapiirejä ilmoittautunut mukaan

Kasvihuoneen voi hankkia myös pienemmässä mittakaavassa. Esimerkiksi Plantagen ja Rusta myyvät pienoiskoossa olevia kasvihuoneita.

Reilun metrin korkuiset kasvihuoneet on helppo sijoittaa esimerkiksi parvekkeelle tai terassille, mutta toimivat myös pihamaallakin.

– Viime vuonna nämä loppuivat todella aikaisin. Uskon, että se johtui koronasta, kertoo Plantagen Porvoon myymäläpäällikkö Karin Hollmén.

Koronavuonna Plantagenin kasvata itse -osaston myynti kasvoi ja suunta näyttää Hollménin mukaan tänä vuonna samalta. Nyt kysyntään on varauduttu.

– Tällä kertaa meillä on vähän isompi valikoima.

Kasvihuoneita löytyy kevyistä muovisista virityksistä aina järeämpiin puuhekehyksisiin ja lasisiin kaappeihin. On korkeaa ja kapeaa ja matalaa ja leveää.

Hintahaarukkakin vaihtelee pienissä malleissa muutamista kympeistä yli sataan euroon. Tyylikkäästä kasvikaapista saa myös näyttävän sisutuselementin.

Plantagen Porvoon myymäläpäällikkö Karin Hollmén kertoo, että valikoimaa on lisätty viimevuotisen räjähtäneen kysynnän vuoksi. Anniina Virtanen

Jos kaapeissa kasvattaa esimerkiksi porkkanaa, pohjaa saa lisättyä kehikoilla niin, että vihannes mahtuu kasvamaan alaspäin.

– Näissä voi kasvattaa periaatteessa mitä tahansa, kunhan ne ovat melko matalia. Esimerkiksi pienet terttutomaatit, yrtit, salaatit, porkkanat ja retiisit on hyvä kasvattaa kasvihuoneessa, Karin Hollmén vinkkaa.

Lasitettu terassi tai parveke on kasvihuone jo itsessään, jolloin kasvihuonetta tai -kaappia ei varsinaisesti tarvitse. Avonaisissa tiloissa kasvihuone- tai kaappi pitää lämmön ja kosteuden sisällä, sekä suojelee myös eläimiltä, kuten pitkäkorvilta, linnuilta ja etanoilta.

Pienet kasvihuoneet sopivat aloittelijallekin. Helpotusta tuovat alta kasteltavat istutuslaatikot. Anniina Virtanen

Hollmén huomasi, että viime ja tänä vuonna on paljon ollut ensikertalaisia liikkeellä. Monilla on intoa, mutta ei niinkään tietoa tai kokemusta hyötykasvien kasvattamisesta. Laatikkoviljely on helpottanut aloittamista.

– Tänä vuonna meille tuli alta kasteltavat istutuslaatikot, joka tekee viljelyn vielä helpommaksi. Silloin kasvien kastelustakaan ei tarvitse huolehtia. Täyttää vain säiliön ja juuret imee vettä sieltä, Hollmén esittelee.

Vuokraisäntä tuli vastaan – Porvoon Plantagen ei suljekaan ovia talveksi

Plantagen harkitsee tiettyjen myymälöidensä sulkemista talveksi – puolet myymälöistä kannattamattomia

Näin alkuun

Kasvihuoneessa satokausi kestää alkukesästä pitkälle syksyyn.

Karaista sisällä kasvatetut taimet ja istuta ne kasvihuoneeseen toukokuun lopulla tai kesäkuun alkupuolella.

Kastele kasvihuoneessa viljeltäviä kasveja säännöllisesti.

Tuuleta kasvihuonetta kesällä, jotta lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi.

Lähde: kotipuutarha.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut