Neljäs- ja viidesluokkalaisille otetaan nyt maskit käyttöön – torstainakin uusia tartuntoja, maskit turvaavat lähiopetuksen jatkumista

Kuvituskuva. Outi Paappanen

Kasvomaskisuositus laajenee Porvoossa koskemaan myös peruskoulujen neljäs- ja viidesluokkalaisia. Niissä kouluissa, joissa on kolmas- ja neljäsluokkalaisille yhdysluokkia tai yhteisopetusta, maskisuositus koskee myös kolmasluokkalaisia.

Maskit otetaan käyttöön maanantaina 19. huhtikuuta alkaen. Kaupunki tarjoaa maskit lapsille, mutta myös omia maskeja saa käyttää.

Porvoossa todettiin torstaina neljä uutta koronavirustartuntaa. Tartuntataudeista vastaava apulaisylilääkäri Jeff Westerlund toteaa kaupungin tiedotteessa, että Porvoon tartuntatilanne ei ole parantunut merkittävästi viime viikkoina. Myös kouluissa on tälläkin viikolla todettu useita tartuntoja.

– Tartunnan saaneilla koululaisilla oireet ovat olleet pääsääntöisesti lieviä tai jopa olemattomia. Tartuttavuusaika alkaa kaksi päivää ennen oireita, joten kasvomaskin käyttö vähentää huomattavasti tartuntariskiä kouluissa, Westerlund sanoo.

Kouluissa opetusryhmät pidetään erillään, mikä rajaa tartuntatilanteessa altistuneet kyseiseen ryhmään. Kun kasvomaskit otetaan käyttöön, koko ryhmä ei enää altistu tartunnalle. Altistumisia saattaa kuitenkin tapahtua esimerkiksi ruokailutilanteissa tai muissa erityistilanteissa, vaikka niissäkin turvaetäisyydet pyritään huomioimaan.

– Kasvomaskeilla turvataan siis lähiopetus, eikä jouduta yhtäkkisiin etäopetustilanteisiin. Karanteeneista aiheutuneet etäopetusjaksot ovat sujuneet hyvin, mutta ne vaikeuttavat sekä opetustyötä, että perheiden arkea. Lisäksi huoli tartunnan saamisesta vähenee, kun altistumista ei tapahdu, sivistysjohtaja Sari Gustafsson kertoo.

Gustafssonin mukaan kokemukset kasvomaskeista kuudesluokkalaisten käytössä ovat myönteisiä.

– Oppilaat ovat ymmärtäneet hienosti suojaavansa itseään ja muita käyttämällä kasvomaskia, ja kouluaikana maskien käyttö on sujunut hyvin. Parantamista on vielä koulumatkoilla ja vapaa-ajallakin, THL suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille, Gustafsson muistuttaa.

Maskisuositus koskee myös taiteen perusopetuksessa kaikkia vuonna 2010 ja aiemmin syntyneitä. Taiteen perusopetuksessa käytetään omia kasvomaskeja, jotka puetaan jo ennen saapumista rakennukseen. Kaupunki suosittelee, että myös yksityiset taideoppilaitokset noudattavat samaa käytäntöä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut