Porvoon Kiinteistöyhdistyksen Kiinteistövinkki: Luottamus syntyy luvatuista teoista taloyhtiössä

Kiinteistövinkissä puhutaan tällä kertaa luottamuksesta asukkaiden, taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän välillä. Kuvituskuva. Tanja Kuisma

Luottamusmiesten eli hallituksen, tehtävä on hoitaa luotettavasti heille kuuluvia tehtäviä, asukkaiden asua ja isännöitsijän isännöidä. Kunpa se olisikin näin yksinkertaista.

Millainen on oman taloyhtiösi tilanne? Asukkailla ja usein myös hallituksen jäsenillä on hieman epäselvää se, mitkä tehtävät kuuluvat kenenkin hoidettavaksi. Roolit menevät helposti sekaisin, jos joku ei hoida hommiaan ja toisten täytyy ryhtyä niitä paikkaamaan. Siksi hallituksen ja isännöinnin roolit tulee pitää selkeänä ja yhteistyö toimivana.

Taloyhtiössä hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä muodostavat kaksikon, jonka tulee kyetä toimivaan yhteistyöhön. Näin heistä muodostuu todellinen voimakaksikko, joka saa arjen asiat sujumaan, ja joka helpottaa myös taloyhtiön koko hallituksen toimintaa. Asioiden valmistelu hallituksen kokouksiin sekä itse kokoukset hoituvat paremmin, kun kaksikko yhdessä sopii kaikesta valmistelusta.

Luottamuspula taloyhtiössä kohdistuu joskus hallitukseen, joskus isännöitsijään, joskus toisiin osakkaisiin ja asukkaisiin. Ja koska asunto-osakeyhtiöissä on lähtökohtaisesti kyse asumisesta ja ihmisten kodeista, on luottamuksen rakentaminen äärettömän tärkeää. Ollaanhan ihmisten perustarpeiden äärellä.

Luottamustehtävän hoitamisessa kannattaa käyttää apuna asiantuntijoita. Usein lähin asiantuntija on yhtiön oma isännöitsijä. Ja kun oikein hankalia kysymyksiä tulee eteen, kannattaa muistaa, että lähes kaikki haasteet on joku muu jo selättänyt.

Yksi tällainen selättäjä on paikallinen kiinteistöyhdistys, jonka antaa asiantuntijatukensa hallituksen toimintaan ja päätöksentekoon.

Roolit menevät helposti sekaisin, jos joku ei hoida hommiaan.

Kannustamme siis ensin kysymään ja sitten vasta tekemään. Monet riidat tai kustannukset voitaisiin välttää kysymällä ajoissa. Hyvän hallituksen jäsenen paras tuntomerkki on kysymysmerkki. Riittää, että osaa kysyä ja ottaa selvää. Samalla osoittaa aitoa kiinnostusta arvokasta luottamustehtävää kohtaan.

Luottamus syntyy siitä, että luvataan vain se mitä pystytään tekemään ja tehdään se, mitä on luvattu.

Marika Sipilä

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut