Syrjäisille paikoille toisten maille jätettyjä kodinkoneita ja kalusteita siivotaan Porvoossa taas pois kiinteistöjen ja veronmaksajien kustannuksella – puutarhajätteiden kippaajilla on yhä käytössä vanha selitys

Careerian pysäköintialueelle on dumpattu kaksi joustinpatjaa, peltitynnyri ja imuri. Vastaavia jätöksiä korjataan kuntatekniikan toimesta ympäri vuoden eri puolilta, mutta monessa paikassa löydökset tulevat esiin näin keväällä. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Careerian pysäköintialueen reunassa Alkrogintien varrella lojuu kaksi patjaa. Hiekkakentällä on tynnyri täynnä jätettä vieressään on rikkinäinen pölynimuri, pölypussi kauempana. Aikuisopistoa vastapäätä oleva kenttä on usein luvaton kaatopaikka, kertoo toimitukseen yhteyttä ottanut porvoolaismies.

– Paikalta löytyy jääkaappipakastinta, öljykanistereita, patjoja, asennusjätettä, hän luettelee.

– Aluetta ei edes yritetä siivota. Ilmoitin asiasta viime vuonna ja nyt paikalla oli melkein täsmälleen samat roskat, vain patjat olivat uusi lisäys, mies puuskahtaa.

Ylläpitopäällikkö Stefan Lindholm luonnehtii valvomattomia pysäköintialueita haasteellisiksi paikoiksi. Häntäkin harmittaa, että roskia päätyy luontoon.

– Tuolla hiekkaparkkipaikalla käy paljon ulkopuolisia kansalaisia ja sieltä on poimittu välillä isojakin roskia, joita ilmestyy sinne viikonloppuisin. Meidän huoltomies käy aika-ajoin keräämässä roskat alueelta, hän vastaa.

Alkrogintien pientareet ja pyörätiet ovat Porvoon kaupungin hallinnoimia alueita, joissa on myös jatkuvasti roskia. Kuntatekniikan puistotyönjohtaja Jaana Öhmanin mukaan ilmoituksia puistoihin ja muihin eri paikkoihin dumpatuista jätteistä tulee heille säännöllisesti.

Koetetaan noutaa pian pois. Kun jonnekin on dumpattu tavaraa, voi sinne ilmestyä pian jotain lisää.

– Ne pyritään siivoamaan pois mahdollisimman pian. Näissä on se vaara, että kun johonkin paikkaan on jätetty tavaroita,, siihen pian ilmestyy seuraksi jotain lisää. Seuraavaksi meillä on noudettavana Skarpensintien alkuun kuskattu sohva pois, kun nyt siihen pääsee lumien sulettua. Jokunen vuosi sitten oli Veckjärven uimarannan parkkikselle joku dumpannut kaikkea kirjahyllystä lähtien, Öhman kertoo.

Kiinteistönomistaja vastaa maillaan olevista jätteistä vaikka ne olisi luvatta toisen jättämät. Ympäristöstään piittaamatonta jätteidensä levittelijää ei useinkaan saada kiinni.

– Syksyllä kylläkin haettiin Hinthaarasta pois pysäkille jätetty kodinkone. Äskettäin oli Gammelbackassa jätteitä lämpökeskuksen aidan luona hirsikioskin lähellä.

Öhmanin mukaan vanhasta tavasta kuten puutarhajätteiden kippaamisesta luopuminen kaupungin maille on toisille vaikeaa jollei mahdotonta. Tällaisia paikkoja on esimerkiksi Peippolassa, jossa eivät kieltokyltitkään estä omenanraatojen tuojia hiekkakuopille.

– Puutarhajätteiden kohdalla kuulin viimeksi Haikkossa erään rouvan perustelevan kottikärryllistään, että sille on ”kaupungin lupa”. Sehän on ihan urbaani legenda! En oikein ymmärrä miksi nähdä vaiva lastata jotain kyytiin, jos ei sitä viedä suoraan Domargårdiin tai lähimmälle jäteasemalle. Useimmat jätteet otetaan sinne vastaan ilmaiseksi.

Rosk ´n Rollin mukaan kotitalouksien puutarhajätteet, kuten risut ja oksat sekä haravointijätteet vastaanotetaan jäteasemilla maksutta. Risut ja haravointijäte on lajiteltava erilleen. Maksutta otetaan vastaan myös sähkölaitteita, vaarallisia jätteitä, puuta ja alle kuutio kyllästettyä puuta.

Fakta

Jätehuoltoyhtiö Rosk’n Rollin joka talouteen tällä viikolla jaettavassa Roskis-lehdessä on runsaasti tietoa kunnallisista jätehuoltopalveluista, kuten biojätteistä, uudesta jätelaista ja vinkkejä moniin kotitalouksien jätepulmiin, ja syksyyn siirtyneet Otto ja Romulus -jätekeräysten aikataulut.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut