Porvoon tolppakameroista yksi räpsii kuvia ahkerasti – Werner Söderströmin kadulla noin kolme liikennevirhemaksua päivässä

Aleksanterinkadun peltipoliisi lähetti liikennevirhemaksun viime vuonna lähes sata kertaa runsaassa neljässä kuukaudessa. Marita Itävuori

Jyrki Hämäläinen

Werner Söderströmin kadun ja Jernbölentien risteykseen pystytetty valvontakamera räpsi viime vuonna ahkerimmin liikennevirhemaksuun johtaneita kuvia Porvoossa.

Niitä oli 334. Määrää voi pitää korkeana, sillä tolppakamerat otettiin käyttöön Porvoon kaupunkialueella vasta 25. elokuuta (UM 28.8.20). Neljälle kuukaudelle jaettuna määrä on lähes kolme sakkoa päivässä.

Seuraavaksi eniten Porvoossa liikennevirhemaksuja tuottivat Aleksanterinkadun kamera (84) ja Nesteentien kamera Kulloon Nybyssä ennen moottoritien liittymää (59).

Tiedot perustuvat Poliisihallituksen tilastoon, jonka perusteella Iltalehti (IL 13.4) listasi kolme jokaisessa maan kunnassa eniten liikennevirhemaksuja kuvannutta pistettä.

Poliisilla on ollut tietoteknisiä tilastointiongelmia. Esimerkiksi Loviisantien tolppakameran tekemisistä ei löydy minkäänlaisia lukuja. Marita Itävuori

Luvut eivät kerro kameroiden ottamien kaikkien kuvien määriä. Kuvat seulotaan, eikä kaikkien seurauksena ole sakko.

Kamerat ovat vaikuttaneet liikenneturvallisuuteen.

Timo Leppälä, poliisi

Poliisin mukaan luvut ovat epävirallisia. Uusimaan pyytämistä tiedoista ei löytynyt lainkaan Loviisantien tolppakameraa sekä 170-tien ja Öljytien risteyksessä Kulloossa olevaa kameraa.

Itä-Uudellamaalla valtatie 6:lle Koskenkylästä Kouvolaan asennettiin uudentyyppisiä valvontakameroita kesällä 2019. Ne räpsivät sakkokuvia Loviisan ja Lapinjärven alueella 334–473 kertaa viime vuonna.

Iltalehden mukaan maan ahkerimmat tolppakamerat ottivat viime vuonna noin 1 500 sakkokuvaa, mutta niitä oli vain kaksi. 700–900 kuvan kameroita oli muutamia.

Askolassa, Pukkilassa ja Loviisan keskustaajamassa räpsähtäneeet sakkokuvat on otettu kameravalvonta-autosta.

Porvoo oli yksi ensimmäisistä kunnista, joka teki päätöksen keskusta-alueelleen hankittavista automaattivalvontakameroista. Nyt niitä on asennettu ja tulossa moniin kuntiin.

Porvoossakin kolme kohdetta eli Werner Söderströmin katu, Aleksanterinkatu ja Loviisantie valikoituivat aiempien ylinopeuksien, onnettomuushistorian ja lasten liikkumisympäristöjen perusteella.

Kamera ottaa kuvan joko ylinopeutta ajavista tai liikennevalo-ohjatussa risteyksessä punaisia päin ajaneista. Kamera kuvaa vain yhteen suuntaan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Timo Leppälä sanoo, että Porvoossa kamerat ovat toimineet hyvin.

– Perinteistä liikenteenvalvontaa suorittavan henkilöstön mukaan valvontakameroiden vaikutus kokonaisliikenneturvallisuudelle on ollut hyvä. Keskustassa olevien kaupunkikameroiden olemassaolo vaikuttaa jossain määrin myös muualla kaupungissa ajokäyttäytymiseen.

– Kameroiden lisäämisestä on ollut puhetta, mutta toistaiseksi meillä ei ole tarkempia aikatauluja ja suunnitelmia tiedossa, Leppälä kertoo.

Vt 6:lla poliisille ilmoitetut onnettomuudet ja väyläviraston ilmoittamat keskinopeudet ovat laskeneet lyhyen aikavälin tarkastelussa.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein kertoo, että uudet ns. superkamerat eivät ole lisänneet rapsujen määrää.

– Ratkaisevaa liikennevirhemaksujen ja sakkojen määrän osalta on, kuinka paljon poliisin liikenneturvallisuuskeskuksessa on henkilökuntaa niitä käsittelemässä, Pasterstein sanoo.

Nopeuskameroiden liikennevirhemaksut 2020

Askola

Kt 55/Monninkyläntie risteys 14

Helkamäentie 32 koulu 2

Kt 55/Monninkyläntie 2

Lapinjärvi

Vt 6 Lapinjärvi 437

Vt 6 Pukaro 421

Vt 6 Rutumi 334

Loviisa

Vt 6 Koskenkylä 473

Valkontie/Petaksentie risteys 13

Helsingintie/Insinöörintie risteys 7

Porvoo

Werner Söderströmin katu/Jernbölentie risteys 334

Aleksanterinkatu/Adlercreutzinkatu risteys 84

Mt 148 Nyby Kulloo 59

Pukkila

Keskustie/Papumäentie risteys 4

Keskustie Tietotalo 1

Mäntsäläntie/Opintie risteys 1

Lähteet: Poliisihallitus/Iltalehti

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut