"On paljon ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta käydä koskaan ulkona syömässä" – Charlotta Stolt kerää rahaa ravintolalahjakortteihin ilahduttaakseen vähävaraisia

Charlotta Stolt järjestää keräyksen saadakseen ravintolalahjakortteja vähävaraisille. Charlotta Stolt

Inka Töyrylä

Kulunut koronavuosi ja sen aiheuttamat haasteet ovat synnyttäneet valtavan halun auttaa niitä, joita vuosi on koetellut kovemmin.

– Kuka tahansa voi yrittää tehdä ainakin jotakin. Siitä saa myös itselle hyvän mielen, kun saa aikaan hyvää muille, sanoo porvoolainen Charlotta Stolt.

Stolt on käynnistänyt keräyksen, jonka tuotolla hän ostaa lahjakortteja porvoolaisiin ravintoloihin.

– Porvoon seurakunnan diakonia jakaa lahjakortit vähävaraisille. Halusin tuottaa iloa, on paljon ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta käydä koskaan ulkona syömässä. Ja onhan tämä ollut vaikeaa aikaa ravintoloille, joten siinä sivussa tuemme myös niitä, Stolt kertoo.

Idean Stolt sai Sipoon Nikkilässä, jossa ihmiset saivat ostaa vähävaraisille lahjakortteja suoraan yhdestä ravintolasta.

– Se oli minusta niin kiva idea, että halusin vastaavaa tännekin. Aloin kuitenkin miettiä, onko se oikea tapa, että kehottaisin ihmisiä menemään ostamaan lahjakortteja, joita hakisin sitten ravintoloista diakoniaan vietäviksi, Stolt kertoo.

Stolt halusi, että jokainen osallistuja voi luottaa siihen, mihin rahansa antaa ja että apu menee perille.

– Hain poliisilta rahankeräysluvan. Se oli yllättävän helppoa ja haluan rohkaista muitakin, jotka haluavat jollakin tavalla auttaa apua tarvitsevia. Netissä on valmis kaavake ja vastaus tulee viidessä arkipäivässä, Stolt kertoo.

Helpointa on hakea lupaa pienkeräykselle, jolloin rahaa saa kerätä korkeintaan kolmen kuukauden ajan ja yhteensä enintään 10 000 euroa.

– Ihan yksin sitä kuitenkaan voi tehdä, vaan pitää olla kolmen yksityishenkilön muodostama ryhmä, jotta luvan voi saada, Stolt neuvoo.

Ryhmän ei kuitenkaan tarvitse olla millään tavoin rekisteröitynyt.

– Jälkikäteen pitää tehdä tilitys poliisilaitokselle eli todistaa, mihin rahat on käytetty ja milloin. Tietysti tämä kaikki vaatii vähän työtä, mutta kaiken kaikkiaan tämä on helpompaa, kuin olin ajatellut. Poliisin nettisivuilta löytyy tarkat ohjeet, miten pitää toimia kun lupaa hakee, Stolt sanoo.

Kuluvan neljän viikon aikana Stolt kerää siis rahaa, millä hän ostaa 20 euron arvoisia lahjakortteja ravintola Tasteen, Lehtimäen Grillille sekä Bosgårdin ravintolaan ja toimittaa ne sitten diakonialle eteenpäin jaettavaksi. Lahjoitussummat ovat vapaavalintaisia.

– Valitsin ravintolat ihan fiiliksen mukaan. Niissä on melko samanlainen hintataso ja tyylissä on jotain samaa. Myös sijainti vaikutti, etteivät kaikki paikat olisi keskustassa. Esimerkiksi Sannaisista on lyhyt matka Bosgårdiin, Stolt kertoo.

Kerta on ensimmäinen, kun Stolt auttaa näin isossa mittakaavassa.

– Olen aikaisemmin antanut vaatteita, ruokaa ja vähän rahaakin tarvitseville, jos itsellä on ollut ylimääräistä. Nyt halusin kokeilla, voisinko tehdä enemmän.

Vaikeinta on ollut löytää oikeat kanavat, mistä ihmiset löytäisivät keräyksen.

– Facebook on kyllä aika hyvä, luotan siihen. On ilahduttavaa, miten nopeasti ihmiset lähtivät mukaan. Ajattelin, että jos saan edes kolme lahjakorttia, olen tyytyväinen. Kasassa on kuitenkin jo kymmenen! En uskaltanut odottaa oikein mitään. Mutta jos tulisi vielä kymmenen tai peräti 20, olisi se aivan upeaa!

Lahjoita!

Voit lahjoittaa valinnaisen summan tilille FI96 5561 0420 0884 86 tai mobilepaylla numeroon 0408228823. Keräys on käynnissä 19.4.– 16.5.2021, lupanumero RA/2021/484.

Keräystä hoitaa Charlotta Stolt, lottehenriksson@gmail.com

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut