Teollisuustyöntekijöiden kannanotto: yleissitovuus on säilytettävä työehtosopimuksilla

Kuvituskuva. Arkisto/Riitta Ketola

Itä-Uudenmaan Teollisuustyöntekijät ry totesi kokoontui kevätkokouksessaan 24. huhtikuuta olevansa valmis jatkamaan sopimuskulttuuria paikallisten yritysten kanssa valtakunnallisiin työehtosopimuksiin pohjautuen.

Yhdistys toteaa kannanotossaan Teknologiateollisuus ry:n päätöksen lopettaa työehtosopimusten neuvotteleminen olleen paha isku sopimuspolitiikalle.

– Päätös ei olisi voinut tulla huonompaan aikaan. Juuri kun työmarkkinoilla tarvitaan yhteistyötä sekä pitkäjänteisyyttä, jotta päästään kasvun tielle koronakriisin runtelemassa Suomessa, kannanotossa sanotaan.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisessä työehtosopimuksessa on jo laajasti voinut sopia paikallisesti vain raamit sekä minitaso säilyttäen.

– Olemme myös hyödyntäneet näitä mahdollisuuksia varsin hyvin ja onnistuneet paikallisesti löytämään eri yritysten kanssa sopivia ratkaisuja. Siksi kuulostaa nyt erittäin omituiselta, kun Teknologiateollisuus ry yhtäkkiä haluaakin lopettaa toimivan yhteistyön perustellen sitä ”paikallisen sopimisen lisäämisellä”, kannanotossa sanotaan.

Itä-Uudenmaan Teollisuustyöntekijät pitää toimivan yhteistyön lopettamishalujen syynä olevan AY-liikkeen ja sen jäsenistön kollektiivisen voiman heikentäminen, pyrkimyksenä aiheuttaa työntekijöiden keskuudessa hajaannusta sekä tavoitteena erityisesti yleissitovuuden murtaminen ja direktio-oikeudella työntekijän asettaminen mahdottomaan tilanteeseen sopimuksiensa tulkitsemisessa ja puolustamisessa.

– Liittojen tulee ulkoparlamentaarisena voimana vaatia lainsäädäntöä ensitulkintaoikeuden siirtämiseksi työntekijälle. Työntekijöiden voimat tulee yhdistää ja estää paluuta työnantajien 30-luvun sanelupolitiikkaan, kannanotossa sanotaan.

Kannanotossa todetaan, että Itä-Uudenmaan Teollisuustyöntekijät ry on valmis jatkamaan sopimuskulttuuria paikallisten yritysten kanssa, pohjautuen valtakunnallisiin työehtosopimuksiin.

– Mielestämme valtakunnallinen työehtosopimus on ollut ja tulee myös jatkossa olemaan paras perusta toimivan yhteistyön sekä vakaan ja ennustettavan työilmapiirin luomiseksi. Toivomme, että työnantajat palaavat työehtolainsäädännön rinnalla toimivaan alakohtaiseen työehdoista sopimiseen, Teollisuustyöntekijät sanovat.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut