Svartholman linnoituksessa kunnostustöitä – "Tänä kesänä korjataan rantamuuria, bastioneja ja komendantintaloa"

Metsähallitus kunnostaa Loviisan edustalla sijaitsevaa Svartholman merilinnoitusta kevään ja kesän aikana. Tiistaina julkaistun tiedotteen mukaan linnoitusta kunnostetaan eduskunnan myöntämällä lisärahoituksella.

Työt ovat jo käynnistyneet arkeologisilla kaivauksilla ja rakenteiden raivauksella. Tavoitteena on dokumentoida rantamuurien rakenteet ennen korjausta. Korjaustyöt käynnistyvät toukokuun alussa.

– Tänä kesänä korjataan saaren etelärannan rantamuuria sekä eteläisiä bastioneja ja komendantintaloa. Korjausten avulla pyritään vähentämään rakenteisiin kohdistuvaa kosteuskuormaa. kulttuuriperinnön hankinta-asiantuntija Hilja Palviainen Metsähallituksesta kertoo tiedotteessa.

Svartholman linnoitus räjäytettiin Krimin sodan aikana 1855, mutta räjäytyksestä säilynyt, ehjä rakennusmateriaali käytettiin palaneen Loviisan kaupungin uudelleen rakentamiseen.

– Saari otettiin laidunkäyttöön, kunnes 1930-luvulla alkoi linnoituksen rakenteiden kaivaminen esiin maamassojen alta sekä määrätietoinen restaurointityö, Palviainen kertoo.

Svartholmaa hallinnoi Metsähallituksen luontopalvelut ja hoidosta vastaa Loviisan kaupunki. Linnoitusalue on normaalisti aina avoinna. Kunnostustöiden vuoksi työmaa-alue aidataan ja kulku sille estetään töiden ajaksi. Reittiliikenne saareen alkaa 5.6.2021.

Linnoituksen kunnostustöiden urakoitsija on Mikkelin Kivityö MKT Oy. Arkeologisista tutkimuksista vastaa Mikroliitti Oy.

Svartholma toimi linnoituksena yli 100 vuotta

Venäjän ja Ruotsin raja siirtyi Turun rauhassa 1743 entistä lännemmäs, aina Kymijoen varteen, jolloin Ruotsin oli korvattava rajan taakse jääneet linnoitukset.

Svartholman linnoitustyöt aloitettiin nopeasti ja linnoitustyöhön osallistuvien työntekijöiden määrä mitattiin tuhansissa.

Linnoitus osallistui Kustaa III:n sotaan (1788–1790), Suomen sotaan 1808–1809 ja Krimin sotaan (1853–1856).

Svartholma toimi Krimin sodan alla vankilana, mutta linnakkeelle laadittiin uusia rakennussuunnitelmia, joiden avulla se olisi otettu uudelleen sotilaskäyttöön.

Linnoituksessa oli kuitenkin jo niin paljon puutteita varustuksessa ja huoltojärjestelyissä, että lopulta se päätettiin tyhjentää kokonaan.

4.7.1855 pieni englantilainen eskaaderi saapui Loviisan edustalle ja ankkuroitui Svartholman kupeeseen. Seuraavana päivänä laivoista siirrettiin tuhansia kiloja ruutia Svartholmaan ja iltapäivällä linnoitus räjäytettiin raunioksi.

Lähde: Metsähallitus

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut