Porvoontalon remonttikulut lähes kaksinkertaistuneet, kaupunki tutkii muitakin vaihtoehtoja – Päätöksenteko edessä syksyllä

Porvoontalon kunnostus taidekoulun, musiikkiopiston ja kansalaisopiston käyttöön maksaisi yli kolme miljoonaa euroa enemmän kuin aiemmin oli arvioitu. Arkisto / Inka Töyrylä

Porvoontalo on aiottu peruskorjata taiteen ja kulttuurin harrastamisen keskukseksi, johon sijoittuisivat taidekoulun, musiikkiopisto ja kansalaisopisto. Kaupunki tiedotti torstaina, että hankesuunnitelma on nyt valmistunut. Peruskorjauksen kustannusarvio on lähes 8,6 miljoonaa euroa, mikä on peräti 3,4 miljoonaa euroa enemmän kuin hankkeelle on varattu talousarviossa tuleville vuosille.

– Kustannusarvio pohjautuu huolellisiin tutkimuksiin ja Terve talo -periaatteiden mukaiseen peruskorjaukseen. Porvoontalon aiempi talousarvio oli tehty vuonna 2012 laaditun hankesuunnitelman pohjalta, joka ei tähdännyt yhtä perusteelliseen korjaukseen, toimitilajohtaja Mikko Silvast kertoo tiedotteessa.

Sivistysjohtaja Sari Gustafssonin mukaan suojellun Porvoontalon peruskorjaus antaisi upeat tilat kulttuurin ja taiteen opetukseen ja harrastamiseen. Porvoontalon sisäinen vuokra kuitenkin nousisi laajan korjauksen jälkeen monikertaiseksi verrattuna nykyisiin tiloihin, jotka tosin ovat taidekoulun osalta osittain riittämättömät ja kansalaisopiston osalta korjauksen tarpeessa.

– Ennen kuin kaupunki päätyisi Porvoontalon korjaukseen kannattaa tarkastella huolella myös muita mahdollisia ratkaisuja, Gustafsson arvioi.

Jos Porvoontaloa ei korjata kaupungin omaan käyttöön, sille on löydettävä uusi omistaja. Mittavan peruskorjauksen tarpeessa olevan, Vanhan Porvoon kaava-alueella sijaitsevan suojellun kiinteistön myyminen on haastavaa.

Taidekoulun ja kansalaisopiston tilaratkaisujen valmistelua jatketaan, ja asia aiotaan tuoda sivistyslautakuntaan ja kaupunginhallitukseen syksyllä. Kaupunginvaltuusto ottaa kantaa mahdolliseen peruskorjaukseen talousarvion yhteydessä.

Lue lisää: Porvoontalon peruskorjaus toteutuu viimein – arvokkaita kaupungin omistamia keskustan puutaloja vapautuu toisaalla myyntiin

Lue lisää: Taidekoulun ovet aukeavat Kissankulman puutaloissa – Porvoontalo tyhjenee vuosiksi remontin vuoksi

Lue lisää: Talot kertovat: Porvoontalo rakennettiin moderniksi kansakouluksi – nyt sillä on edessä uusi tulevaisuus

Neljä vaihtoehtoa Porvoontalon korjaukselle

1. Porvoontalon suunniteltujen pääkäyttäjien nykyisten tilojen korjaaminen

Taidekoulun tilat entisen Kissankulman päiväkodin tiloissa ovat riittämättömät ja rajoittavat toimintaa. Tilojen korjaaminen ei ratkaise tätä ongelmaa. Kansalaisopiston rakennus ei vastaa nykyaikaisia opetuksen tarpeita, mutta tilat voi peruskorjata ja modernisoida.

Rakennukset soveltuvat parhaiten muutettaviksi asuinkäyttöön. Rakennusten myynti on taloudellisesti toteutuskelpoinen ratkaisu ja kaupungin kiinteistölinjausten mukainen. Rakennusten myyntihinnaksi on arvioitu yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa.

2. Toimintojen sijoittaminen muihin, olemassa oleviin tiloihin

Porvoon taidekoulun ja kansalaisopiston opetustuntien kellonajat ovat päällekkäiset koulurakennusten korkeimman käyttöasteen aikojen kanssa. Yksittäisiä tunteja voidaan sijoittaa kouluihin. Kansalaisopisto toimii jo nyt noin 80 toimipisteessä KoMbi-talon toimipisteen lisäksi.

3. Uudisrakennus

Keskustassa ei ole tällä hetkellä kaupungin omia vapaita, kaavallisesti sopivia tontteja, joita voitaisiin käyttää tähän tarkoitukseen. Sisäinen vuokra olisi huomattavasti korkeampi kuin nykyisin, mutta matalampi kuin peruskorjatussa Porvoontalossa.

4. Toimintojen sijoittaminen ulkopuoliselta vuokrattaviin tiloihin, esimerkiksi WSOY-taloon

WSOY-talossa on vapaata, Porvoon taidekoulun ja Porvoon kansalaisopiston käyttöön tarkoituksenmukaiseksi muutoskorjattavaa tilaa. Porvoon musiikkiopiston tilat sijaitsevat jo siellä, ja mikäli nämä toimijat voidaan sijoittaa samaan tilakokonaisuuteen, tilojen vuorottaiskäyttö sekä tilojen ja toiminnan synergia on mahdollista toteuttaa tehokkaalla tavalla.

Lähde: Porvoon kaupunki

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut