Kuntalaiset kutsutaan suunnittelemaan unelmien Porvoota – mihin suuntaan kaupungin pitäisi kasvaa ja kehittyä?

Kuvituskuva. Outi Paappanen

Porvoon keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaavan suunnittelutyö alkaa. Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että työssä kokeillaan nyt jotain aivan uutta.

– Suunnittelutyö aloitetaan asukkaiden omilla ideoilla ja näkemyksillä: mihin suuntaan ja miten kaupungin tulisi kasvaa ja kehittyä?

Vuosikymmenen merkittävimmässä kaavatyössä tarkastellaan maankäyttöä vuoteen 2050 asti. Merkittävä osa ympäristöstä on jo valmiina, mutta seuraavat 30 vuotta tuovat mukanaan myös muutoksia.

Kaupunki kysyy kuntalaisilta muun muassa sitä, tulisiko kaupungin kasvaa länteen vai itään? Vai pitäisikö hyödyntää jo rakennettuja katuja, teitä ja alueita sekä kasvaa sisältäpäin tiivistäen? Minne tulisi päästä pyörällä mahdollisimman vaivattomasti? Miten uuteen itärataan tulisi varautua? Mitkä alueet pitäisi ehdottomasti jättää rakentamisen ulkopuolelle?

Kaupungin verkkosivuille avautuu kysely, jonka kautta kuntalaiset pääsevät suunnittelemaan oman unelmiensa Porvoon. Kysely on avoinna 13.6.2021 saakka. Se on saatavilla myös paperimuodossa palvelupiste Kompassista.

Kyselyn tulosten perusteella muodostetaan kolmesta neljään kaupunkialueen yhdyskuntarakennetta kuvaavaa yleispiirteistä rakennemallia.

– Mallien vaikutukset arvioidaan ja niitä vertaillaan keskenään. Vertailussa huomioidaan myös, miten mallit toteuttavat kaupunkistrategiaa, yleiskaavapäällikkö Maija-Riitta Kontio kertoo kaupungin tiedotteessa.

Rakennemallit ja vaikutusten arviointi tulevat nähtäville syksyllä 2021, jolloin kuntalaiset voivat esittää oman näkemyksensä parhaasta mallista. Palautteen perusteella valitaan malli tai mallien yhdistelmä, jonka pohjalta jatketaan osayleiskaavatyötä ja laaditaan kaavaluonnos. Kaavaluonnos tulee nähtäville ja kaikkien kommentoitavaksi.

Osayleiskaavaprosessi vie arviolta 4–5 vuotta.

− Tarjoamme kuntalaisille tietoa suunnittelusta sekä riittävästi keskustelu- ja osallistumismahdollisuuksia. Avoin keskustelu ja laaja osallistuminen vievät parhaiten eteenpäin porvoolaisten maankäytön tulevaisuutta linjaavaa merkittävää kaavatyötä, sanoo kaupunkisuunnittelupäällikkö Dan Mollgren tiedotteessa.

Osayleiskaavaprosessin edetessä tehdään useita kyselyjä sekä järjestetään asukastilaisuuksia ja kaikille avoimia seminaareja. Osayleiskaavan vaiheet esitellään osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa, joka on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla sekä saatavilla myös paperimuodossa Kompassista.

Keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaava kattaa Porvoon kaupunkimaisesti rakennetun alueen, kaupunkitaajaman, sekä sen ympärillä olevan kehysalueen. Kaupunkitaajama on pääosin asemakaavoitettu. Kehysalue on välittömästi kaupunkimaiseen alueeseen kytkeytyvää osa-aluetta kaupunkimaisen alueen ja maaseudun välillä.

Suunnittelualueen maapinta-ala on noin 129 km² ja vesipinta-ala 6 km². Alueella asuu noin 39 300 asukasta, joka on noin 78 % koko Porvoon väestöstä. Suunnittelualueen maapinta-ala on noin 129 km² ja vesipinta-ala 6 km².

Vaikka keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaava kattaa vain osan Porvoon kaupungin alueesta, osayleiskaavatyö vaikuttaa koko Porvoon kehitykseen ja kaikkien porvoolaisten arkeen pitkällä tähtäimellä. Elinvoimainen kaupunkitaajama on hyväksi myös ympäröivien kylien kehitykselle.

Kuntalaisille suunnattu kysely löytyy klikkaamalla tästä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut