Nyt voit osallistua tulevaisuuden Porvoon suunnitteluun – "Osayleiskaava on vuosikymmenen merkittävin kaavatyö"

Kuvituskuva. Porvoon kaupunki

Jyrki Hämäläinen

Tulisiko Porvoon kasvaa länteen vai itään? Minne uudet asuinalueet, kaupan alueet ja työpaikka-alueet tulisi sijoittaa? Pitäisikö asutusta keskittää vesistöjen äärelle? Tulisiko uuteen itärataan varautua laajentamalla keskusta-alue Kuninkaanporttiin? Pitäisikö hyödyntää jo rakennettuja katuja, teitä ja alueita sekä kasvaa sisältäpäin tiivistäen? Minne tulisi päästä pyörällä mahdollisimman vaivattomasti? Mitkä alueet pitäisi ehdottomasti jättää rakentamisen ulkopuolelle?

Esimerkiksi näihin kysymyksiin Porvoo hakee vastauksia asukkailtaan, kun se käynnistää vuosikymmenen merkittävimmäksi luonnehditun kaavatyön eli keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaavan suunnittelutyön.

Osayleiskaavassa tarkastellaan maankäyttöä vuoteen 2050 asti. Prosessi vie 4–5 vuotta.

– Lähdemme liikkeelle rohkeasti eri tavalla kuin edelliskerralla. Meillä ei ole valmiina mitään malleja, vaan kutsumme kaupunkilaiset suunnittelemaan Porvoota, yleiskaavapäällikkö Maija-Riitta Kontio sanoo.

Verkossa 13. kesäkuuta asti olevan kyselyn tulosten perusteella muodostetaan kolmesta neljään kaupunkialueen yhdyskuntarakennetta kuvaavaa yleispiirteistä rakennemallia. Mallien vaikutukset arvioidaan ja niitä vertaillaan keskenään.

Rakennemallit ja vaikutusten arviointi tulevat nähtäville syksyllä 2021, jolloin kuntalaiset voivat esittää oman näkemyksensä parhaasta mallista.

Meillä ei ole valmiina mitään malleja.

Yleiskaavapäällikkö Maija-Riitta Kontio

Palautteen perusteella valitaan malli tai mallien yhdistelmä, jonka pohjalta jatketaan osayleiskaavatyötä ja laaditaan kaavaluonnos. Kaavaluonnos tulee nähtäville ja kaikkien kommentoitavaksi.

Osayleiskaavaprosessin edetessä tehdään useita kyselyjä sekä järjestetään asukastilaisuuksia ja kaikille avoimia seminaareja.

Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz ja kaupunkisuunnittelupäällikkö Dan Mollgren korostavat osayleiskaavan merkitystä, koska se todellakin koskettaa kaikkia porvoolaisia. Ongelma on, että se jää käsitteenä monille turhan abstraktiksi. Siksi prosessista halutaan tehdä mahdollisimman avoin ja osallistava.

Mollgren sanoo, että esimerkiksi keskusta-alueen laajeneminen Länsirannalle, Aleksanterinkadun silta ja jokirannan muuttuminen kaupunkilaisten olohuoneeksi ovat nyt voimassa olevan osayleiskaavan hedelmiä.

Nykyinen keskeisten alueiden osayleiskaava laadittiin kaupungin ja maalaiskunnan yhdistymisen jälkeen. Se hyväksyttiin vuonna 2004 ja sen tähtäin oli vuodessa 2020. Monet siinä esillä olleet asiat ovat toteutuneet, mutta eivät kaikki. Päivitys on tarpeen, koska maailma on muuttunut ja kaavassa osoitetut rakennuspaikat loppumassa.

– Uudesta osayleiskaavasta tulee yleispiirteisempi kuin nykyinen. Sitä pitäisi leimata joustavuus, eli se mahdollistaisi erilaisia polkuja, mutta päälinjojen pitäisi olla selkeitä, Maija-Riitta Kontio sanoo.

Osayleiskaava kattaa Porvoon kaupunkimaisesti rakennetun alueen eli kaupunkitaajaman ja sen ympärillä olevan kehysalueen.

Suunnittelualueen maapinta-ala on noin 129 km² ja vesipinta-ala 6 km². Alueella asuu noin 39 300 asukasta. Se kattaa 80 prosenttia Porvoon asukkaista ja työpaikoista.

Yleiskaavassa määritetään kaupungin kehityksen suuret linjat. Sen tehtävänä on eri toimintojen yleispiirteinen ohjaaminen ja yhteensovittaminen. Yleiskaavoituksella ratkaistaan tavoitellun kehityksen periaatteet, ja yleiskaava ohjaa alueen asemakaavojen laatimista. Yleiskaavan yläpuolella ohjaava kaava on maakuntakaava.

Linkit

Vastaa kyselyyn: https://query.eharava.fi/3608

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma: www.porvoo.fi/uusi-keskeisten-kaupunkialueiden-osayleiskaava

Lisätietoa yleiskaavoituksesta: www.porvoo.fi/yleiskaavat

Kartta suunnittelualueesta:

https://www.porvoo.fi/library/files/5f6dbeabed6b97e317002f7e/Suunnittelualue_planeringsomr_de_pakattu.pdf

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut