Loma-asuntohanke kallioisella niemellä hiertää Porvoon Piirlahdessa – ”Hyvä hanke, mutta väärä paikka”, kyläläiset sanovat

Ranta-asemakaavan muutos Piirlahden Näseuddenilla etenee, kun kaupunkikehityslautakunta hyväksyi tiistai-iltana osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Alueen rakentamisen määrä määritellään suunnitelmien tarkentuessa ja rakennusten sovittaminen rantamaisemaan varmistetaan kaavamääräyksillä, päätöksessä linjataan.

Maanomistaja, yrittäjä Roni Collin tavoittelee 6,2 hehtaarin suuruiseen niemenkärkeen seitsemän lomarakennuksen aluetta luontomatkailijoille.

– Olen matkustanut paljon kohteissa, joissa rauhoitutaan luonnon keskellä. Niitä on Suomessa, varsinkin Etelä-Suomessa, vielä vähän, Collin sanoo.

Hän katsoo, että hanke sopii hyvin Porvoon pari vuotta sitten hyväksymään strategiaan.

– Minulla on siihen erinomaisen sopiva paikka, mihin sen pystyy toteuttamaan ja nyt sen toteuttamassa.

Piirlahden kyläyhdistyksessä hanke nähdään toisin. Se lähetti viime sunnuntaina kaikille lautakunnan jäsenille kannanoton, jossa se vastustaa hanketta.

Toiminta ei tule häiritsemään ketään.

Roni Collin

– Meillä ei ole mitään ideaa ja yrittäjää vastaan, mutta Näsudden on mökkikylälle väärä paikka, Liisa Wilska sanoo.

Kyläyhdistyksen mukaan hanke aiheuttaisi toteutuessaan haittaa herkälle saaristoluonnolle ja alueen luontoarvoille, naapurustolle ja koko kyläyhteisölle.

Kyläläiset vetoavat kolmeen seikkaan: kallioinen niemi sijaitsee Natura 2000 -alueen kupeessa, kansainvälisesti tunnettu Pirlaxviken on poikkeuksellinen alue harvinaisine lintulajeineen ja seutu on vanhaa kulttuurimaisemaa. Liikenne lomakylään kulkisi kylän läpi.

Wilskan mukaan nyt tuntuu siltä, että kyläläiset on jyrätty.

– Varmaankin seuraavaksi pyydetään lausuntoja eri tahoilta. Pyrimme kaikin keinoin vaikuttamaan siihen, ettei hanketta toteutettaisi.

Hän ihmettelee, miksi laajempi rakennushanke etenee, kun vuonna 2011 valmistuneen rantakaavan mukaan toiselle loma-asunnolle ei tullut lupaa.

– Toinen karsittiin ympäristösyihin vedoten. Nyt sinne ollaan hakemassa käyttötarkoituksen muutosta ja lomakylää. Ihmettelemme, ovatko ympäristöarvot suhteellisia ja riippuvaisia siitä, kuka on hakemassa lupaa? Miksi silloin karsittiin, mutta nyt ollaan laajentamassa?

– Käyttötarkoituksen muutos, rakennusoikeuden huomattava lisääminen ja lomakyläliiketoiminnan perustaminen ei ole meistä hyvä idea.

– Meillä ei ole mitään yrittäjää vastaan, hänellä on ekokylän, luontomatkailun idea. Mutta tämä on väärä paikka.

Wilska sanoo, että ydinkysymys on, muutetaanko suojelualueiden ja tärkeän lintulahden ympäröimä alue liiketoiminnaksi.

Collin sanoo, että paperilta katsoen on vaikea hahmottaa, mistä hankkeessa on kysymys. Hän kertoo, että paikan päällä on käyty katsomassa muutaman kyläläisen kanssa.

– Projekti on tosi pienimuotoinen ja mökkejä on rajattu määrä. Ne on maisemaan hyvin istutettu. Toiminta ei tule häiritsemään ketään. Uskon, että tämä on tosi hyvä juttu ja projekti, josta Porvoo voi olla vielä ylpeä sen toteutuessa.

Wilska miettii sitäkin vaihtoehtoa, että mökkialue joskus myydään. Mikä takaa, että sinne päätyisivät silloinkin tavoitellut luontoa arvostavat lomailijat?

– Yrittäjät vaihtuvat, mutta meillä piirlahtelaisilla tämä on aina keskuudessamme. Puhutaan jostain Unelma-Porvoo -hankkeesta, mutta me piirlahtelaiset haluamme muistuttaa, että me olemme myös porvoolaisia.

Piirlahti

Lomaasuntoja luontomatkailijoille

Alueen kokonaisrakennusoikeudeksi tavoitellaan 362 neliötä, josta 207 kerrosneliömetriä on majoitustilojen rakennusoikeutta ja 155 kerrosneliötä sauna-, kokous-, vastaanotto- ja huoltotiloja.

Moduulirakenteisia varusteltuja majoitusmökkejä 30 neliötä / mökki, yhteensä 120 neliötä, moduulimökkejä ilman mukavuuksia kaksi, yhteensä 30 neliötä. Nykyiset mökki ja aitta 37 neliötä. huolto- ja vastaanottorakennus 50 neliötä, kokoustilaa 40 neliötä, yhteissauna 40 neliötä, rantasauna 15 neliötä.

Venelaituri niemen itäkärkeen.

Kaksi suojelualuetta. Pääosa niemestä on maa- ja metsätalousaluetta, jolla on erityisiä ympäristöarvoja. Niemen pohjoisranta on luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeä alue, joka on säilytettävä luonnontilassa.

Nykyisessä kaavassa rakennusoikeus on 175 neliötä yhdelle loma-asunnolle, saunalle, savusaunalle ja talousrakennuksille.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Etusivulla nyt

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut