Minitalojen rakentaminen alkaa Hamarin Kuuselassa – puutalkoot aloittivat historiallisen hankkeen, jossa koulu remontoidaan ja ympärille tulee pieniä puutaloja

Tanja Kuisma

Minitalot tekevät tuloaan Hamarin Kuuselaan. Joukko tulevia rakennuttajia, yksityisiä henkilöitä, kaatoi vappuna talkoilla puustoa entisen satavuotiaan kansakoulun pihapiiristä Hamarintien varressa.

Minitaloja tulee vanhan kyläkoulun ympärille kymmenen, niille yhteinen varastorakennus Gammelbackan puistometsään rajautuvalle sivustalle ja yhteinen sauna sen päätyyn. Grillikota-alue sijoittuu koulun viereen. Pysäköinti tulee Hokkiplastin pienteollisuusrakennuksen viereen sen suuntaisesti.

Tässä vaiheessa Kuuselan pihapiirissä on seitsemän rakentajaa, joilla oli vappuna puunkaatotalkoot ja risusavottaa alueella. Monica Lindström

Kiinteistöyhtymässä on seitsemän rakennuttajaa. Kokoava voima on kuvataiteilija Kirsi Kaulanen, jonka mukaan vesi- ja viemäritöiden ja sähkölinjojen kaivaminen pitäisi alkaa viimeistään ensi viikolla, kunhan hankkeelle saadaan kaupungilta kaivuulupa. Puita kaadettiin nyt lähinnä sitä varten, sitäkin työtä on vielä paljon jäljellä.

– Ensimmäinen rakennuslupa tyttäreni talolle on jo käsittelyssä ja tarkoitus olisi, että se saataisiin tänne paikalleen juhannukseen mennessä. Perustusten teko alkanee kesäkuun alussa rakennusluvan myötä.

Entisen Kuuselan koulun ympärille tulevista minitaloista ensimmäinen on pian valmis ja on paikallaan mahdollisesti jo ennen juhannusta. Tanja Kuisma

Pieni hirsitalo kaikkine mukavuuksineen on toisella puolella Porvoota joitakin sisätöitä vaille valmis siirrettäväksi.

Komeiden massiivihirsiseinien sisälle 30 neliöön mahtuu paljon: olohuone keittiökulmauksineen on 3,6 metriä korkea tilava tila.

Toisessa päädyssä on makuuhuone yläosan säilytystiloineen. Sisääntulopäädyssä on kylpyhuone, jonka päällä on nukkumaparvi. Kuisti ja terassi rakennetaan vasta talon siirtämisen paikalleen jälkeen.

Samankaltaisia, uuden asemakaavan määrittelemiä 30–60-neliöisiä minitaloja tulee muitakin Kuuselaan sen mukaan, minkälaisen puurakenteisen, harjakattoisen ekologisesti rakennetun puutalon kukin haluaa.

Maa-alue on jaettu hallinnanjakosopimuksella. Jokaiselle talolle tulee oma yli 300-neliöinen ala, johon saa istuttaa ja kasvattaa mieleisensä puutarhan.

Kirsi Kaulaselle pienen yhteisöllisen "kylän" rakentuminen on elämänmittainen haave.

– Olen halunnut tällaista 16-vuotiaasta asti! Kaikki lähti siitä, että tytär on sisäilma-altistunut, eikä minitalolle löytynyt tonttia kymmenen kilometrin säteellä Porvoosta. Olin yhteydessä kaavoittajaan, ja lopulta suunnittelemassa tätä kokonaisuutta. Kaavan tultua voimaan tuli tarjouskilpailu, keräsin ryhmän ja voitimme tarjouskilpailun, Kaulanen selventää.

Vielä muutama ihminen on haastateltavina tuleviksi asukkaiksi. Kaikki minitalot valmistuvat vuoteen 2025 mennessä.

Vesi- ja viemärilinjoja ja sähkökaapelin kaivaustöitä varten kaadettiin puita talkoilla. Tanja Kuisma

Kuuselan koulu eli Haikko-Gammelbacka lägre folkskolan peruskorjataan ulkoasultaan alkuperäistä ilmettä mukailevaksi. Omistajat Juho Peltonen ja Monica Lindström aikovat kunnostaa kaksi huoneistoa asuinkäyttöön.

– Rakennuksen huonejärjestys tulee säilymään pääpiirteittäin alkuperäisenä. Kunnostuksia tehtäessä neuvotellaan Museoviraston kanssa, ja rakennus tulee toimimaan perinnerakentamisen menetelmiä esittelevänä yksikkönä, Peltonen sanoo.

Alakerran sali ja keittiö kunnostetaan taide-, kulttuuri- ja hyvinvointitapahtumia varten. Yläkertaan tulee työhuoneita ja iso ateljeetila. Ne tulevat palvelemaan minikylän ja koko Hamarin tarpeita, ovathan taide ja hyvinvointi myös Porvoon kulttuuristrategian ytimessä.

Peltosen mukaan koulurakennukselle tehdään tänä kesänä säilymisen kannalta tärkeimpiä huoltotöitä ja peruskorjaussuunnitelma.

– Lisäksi tiloista poistatetaan asbestia sisältävät pinnat. Varsinaiset peruskorjaustyöt alkavat vuonna 2022. Koulurakennuksessa järjestetään koulun historiaa käsittelevä näyttely peruskorjauksen valmistuttua kesällä 2024.

Viereisellä 3 000 neliön tontilla toimii kalastusvälineitä valmistava Hokkiplast Oy, joka työllistää 15 henkilöä. Yksityisen omistaman tontin asemakaava ajantasaistettiin Kuuselan kaavan yhteydessä, ja sille sallitaan 140 kerrosneliömetrin lisärakentaminen. Jos toiminta muuttaa tai loppuu, pienteollisuustilat on purettava ja tilalle rakennettava yksi- tai kaksiasuntoisia pientaloja. Rakennusoikeus on kokonaisuudessaan 800 kerrosneliömetriä, Kuuselan alueella 1 150 kem.

Kuusela – uudenlaista asumista historiallisessa pihapiirissä

Hamarin vanhin kyläkoulu jäi tyhjilleen keväällä 2018. Pienluokkien siirryttyä moderniin oppimisympäristöön rakennus ränsistyi, pihapiiri autioitui.

Kuusela on kaavoitettu minitalorakentamiseen. Käynnistyvä minikylähanke puhaltaa pihapiiriin uutta elämää. Alueelle rakennetaan kymmenen minitaloa ja yhteiset sauna- ja varastotilat.

Kaikki rakennukset ovat harjakattoisia ja puurakenteisia, ne kunnioittavat hyväksi havaittua, perinteisiä rakennustapoja ja luonnonmateriaaleja.

Hankkeessa kerätään tietoa ekologista rakennusmenetelmistä ja -materiaaleista. Aineisto tallennetaan julkiseen tietopankkiin. Alueelle muokataan luonnonmukaisia puutarhoja, hajoavat jätteet kompostoidaan.

Pihalla kasvavat suojellut männyt säilytetään, ylipäätään puunkaato- ja raivaustöitä tehdään vain rakentamisen kannalta välttämättömin osin. Alkuperäinen maakellari ja kivimuuri kunnostetaan.

Asumisen trendinä pienemmät kodit

Viimeisten vuosikymmenten rakennustrendit ovat suosineet omakotirakentamisessa suuria perheasuntoja, ja pikkukoti on tarkoittanut pääsääntöisesti kerrostaloasumista. Suosiotaan kasvattavat minitalot tarjoavat tähän joustavan ja terveellisen vaihtoehdon.

Kuuselan talot ovat kooltaan 30–60 -neliöisiä. Siten rakentaminen on kohtuuhintaista, ja osa taloista on rakenteeltaan sellaisia, että niitä pystyy jopa siirtämään elämäntilanteen muututtua.

Rakennuttajat ovat yksineläjiä, pariskuntia tai pieniä perheitä. Asukkaat jakavat alueen perusarvot, joita ovat ekologisesti kestävä asuminen, kaipuu yhteisöllisyyteen ja esteettiseen ympäristöön, mahdollisuus puutarhanhoitoon ja yhteistilojen käyttöön.

Asukkaat ovat kiinnostuneita arkkitehtuurista ja puurakentamisesta ja siitä lähtökohdasta, että itse rakennus voi olla hyvinvointitekijä. Osan taustalla on myös sisäilma-altistumista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut