Kyselyn tulokset paljastavat, mitkä nostettiin Porvoon merkittävimmiksi maamerkeiksi – "Asukkaat toivat esille myös aivan uusia näkökulmia..."

Porvoon tutusta jokinäkymästä on jo varhain kehittynyt ikonisen kansallismaiseman tunnuskuva. Laura Heino

Anniina Virtanen

Pian valmistuu Porvoon keskeisten alueiden kulttuuriympäristöselvitys.

Selvitystä ja verkkokyselyn tuloksia esitellään kaikille avoimessa virtuaalisessa Kulttuurikuppilassa torstaina 20. toukokuuta kello 17.30–19.30.

Verkkotilaisuuteen on ilmoittauduttava tiistaina 18. toukokuuta mennessä.

Kulttuurikuppilassa arkkitehdit Mona Schalin ja Kristina Karlsson myös vetävät keskustelua kulttuuriympäristöjen merkityksestä ja haasteista Porvoossa.

− Kulttuuriympäristökyselyyn vastanneet pitivät arvokkaina pitkälti samoja alueita ja kohteita kuin selvityksessäkin esiin nousevat ympäristöt. Asukkaat toivat esille myös aivan uusia näkökulmia alueiden ominaispiirteistä, toteaa arkkitehti Kristina Karlsson tiedotteessa.

Merkittävinä maamerkkeinä kyselyyn vastanneet mainitsivat esimerkiksi paloaseman tornin, Kuninkaanportin valot, Tolkkisten voimalaitoksen piiput ja Majbergetin huipun.

Porvoon keskiaikaisen kaupunkialueen säilyttämisestä on alettu puhua jo 1800-luvun lopulla ja liiturasian tutusta jokinäkymästä on jo varhain kehittynyt ikonisen kansallismaiseman tunnuskuva. Myöhemmin on herännyt kiinnostus myös uudemman rakennuskannan ja laajempien aluekohteiden säilyttämiseen.

− Porvoon vahvan identiteetin perusta on kaupungin moninaisessa kulttuuriympäristössä. Täällä näkyy rakentamisen, maanviljelyn, teollisuuden, kaupankäynnin ja kaupunkikulttuurin pitkä historia, toteavat arkkitehdit Schalin ja Karlsson tiedotteessa.

Nykyään Porvoon vetovoima rakentuu paljolti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Porvoonjokilaakson kulttuurimaisemaan. Merkittävä on myös Porvoon kansallinen kaupunkipuisto, johon sisältyy myös teollisuuden ja rannikkoelinkeinojen muistumia.

Tunnetuimpien kohteiden ohella Porvoossa on arkisempia ympäristöjä, joilla on suuri merkitys paikallisen identiteetin kannalta.

Kulttuurikuppila on osa käynnissä olevaa kulttuuriympäristöselvitystä, joka laaditaan Porvoon keskeisten alueiden osayleiskaavatyötä varten.

Keskeisten kaupunkialueiden osayleiskaava kattaa Porvoon kaupunkimaisesti rakennetun alueen, kaupunkitaajaman, sekä sen ympärillä olevan kehysalueen.

Parhaillaan kaupungin verkkosivuilla on auki kysely, jonka kautta kuntalaiset pääsevät suunnittelemaan oman unelmiensa Porvoon 2050. Kysely on avoinna 13.6.2021 saakka.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut