Katso lista: Pysäköintivirheistä maksulappuja jakeleva yritys ennakoi ruuhkia tietyille ulkoilualueille – myös poliisin Retkiratsia tulee taas

Ulkoilualueiden suosio on kohonnut ennätyksellisen korkealle ja lieveilmiönä siitä ovat ruuhkat etenkin alueiden pysäköintipaikoilla. Retkeilijöitä on myös sapettanut, kun auton tuulilasiin on reissun aikana lämähtänyt pysäköintivirhemaksu.

Retkeilyalueen pysäköintimahdollisuudet kannattaa kartoittaa ja liikennemerkit kerrata ennen luontoon lähtöä, neuvoo pysäköintialan yritys ParkkiPate.

– Laajemmat ulkoilualueet sijaitsevat usein automatkan päässä. Kun ennätyksellisen moni autoilija lähtee samaan aikaan luontoretkelle, yksityistiet ulkoilualueiden läheisyydessä ruuhkautuvat herkästi, ParkkiPate Oy:n toimitusjohtaja Christian Metsäranta sanoo tiedotteessa.

Metsäranta suosittelee kartoittamaan alueen pysäköintimahdollisuudet ennen retkeä ja tarvittaessa jättämään auton hieman kauemmas.

– Jos on lähdössä vaikkapa parinkymmenen kilometrin patikkaretkelle, ehkäpä silloin puolen kilometrin kävely lähtöpisteeseen ei ole kohtuuton. Onko näissä tilanteissa aina välttämätöntä päästä mahdollisimman lähelle?

Autoilijat eivät myöskään aina tiedä, miltä näyttää aluepysäköintikieltomerkki.

Aluepysäköintikieltomerkki on merkki, jossa pyöreä pysäköintikielto sijaitsee keskellä suurempaa neliskanttista, keltaista pohjaa, kuvaa Metsäranta.

– Merkki on ollut käytössä jo kohta neljäkymmentä vuotta. Siitä huolimatta merkki ja sen merkitys ovat yhä vieraita monille autoilijoille, hän hämmästelee.

Aluepysäköintikielto ei pääty esimerkiksi seuraavaan risteykseen, Metsäranta muistuttaa. Kielto koskee tien molempia puolia ja tiehen liittyviä sivuteitä sekä esimerkiksi nurmikko- ja puisto-osuuksia. Alueen sisällä mahdolliset sallitut pysäköintipaikat on merkitty erillisillä merkeillä.

Aluepysäköintikielto lakkaa vasta, kun siitä kertova merkki tulee vastaan. Siinä on samanlainen keltainen neliöpohja kuin kieltomerkissä. Keskellä on harmaa runko, ja koko merkin yli on vedetty neljä mustaa poikkiraitaa.

Metsäranta tähdentää, että sääntöjen mukaan pysäköiminen on tärkeää.

– Jos pysäköi esimerkiksi pelastustielle, auto voi aiheuttaa vaaratilanteen ja ehkä estää ambulanssin tai paloauton liikkumisen.

Keväälle ja kesälle on ennakoitavissa ruuhkia etenkin tietyille pääkaupunkiseudun retkeilyalueille, ParkkiPate ennakoi tiedotteessa. Pysäköinti kannatta suunnitella ennakkoon.

Nämä alueet ovat:

- Luukin ulkoilualue, Espoo

- Meikon luonnonsuojelualue, Kirkkonummi

- Nuuksion kansallispuisto, Espoo

- Palakosken virkistysalue, Vihti

- Paloheinän ulkoilualue, Helsinki

- Sipoonkorven kansallispuisto, Sipoo.

Retkiratsia taas lauantaina

Myös poliisi odottaa retkeilybuumin jatkuvan. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos ja Metsähallitus järjestivät viime lokakuussa ensimmäisen yhteisen valvontatempauksen Nuuksion kansallispuistossa.

Retkiratsian nimellä toteutetussa valvonnassa poliisin eräyhdyshenkilöistä, Metsähallituksen erätarkastajasta ja asiakaspalveluväestä koostunut partio liikkui kansallispuistossa ja muistutti retkeilijöitä hyvistä retkeilytavoista.

Poliisin ja Metsähallituksen yhteinen Retkiratsia järjestetään uudelleen lauantaina 15. toukokuuta. Tarkoitus on edelleen jakaa tietoa ja taata kaikille retkeilijöille turvallinen kokemus luonnossa.

– Syksyn Retkiratsiassa ja poliisin tämän vuoden puolella jo tekemässä erävalvonnassa on huomattu, että pääosa retkeilijöistä tuntee retkietiketin ja luonnossa liikkumiseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Roskaamisen, meluamisen ja luvattomien nuotioiden kaltaisia lieveilmiöitäkin kuitenkin esiintyy, ja niitä haluamme läsnäolollamme kitkeä pois, kertoo ylikomisario Aapo Isoaho tiedotteessa.

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut