Talot kertovat -juttusarja kootaan kirjaksi – ilmestyy jouluksi

Uusimaan toimittaja Inka Töyrylän kirjoittamista kymmenistä Talot kertovat -artikkeleista tulee kirja jouluksi. Sarja on jäämässä kesätauolle, mutta jatkuu syksyllä. Marita Itävuori

Uusimaan suositusta Talot kertovat -juttusarjasta kootaan kirja. Kirja ilmestyy loppusyksystä, joulun alla. Kirjan kustantaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS.

– En ole koskaan saanut mistään jutuistani niin paljon positiivista ja kannustavaa palautetta, kuin näistä talotarinoista. Lukijat alkoivat toivoa kirjaa jo melko varhaisessa vaiheessa, sarjan kirjoittaja Inka Töyrylä kertoo.

Sarja alkoi ilmestyä kesällä 2019. Töyrylä ja Uusimaan uutispäällikkö Eero Pulkkinen löivät päänsä yhteen ja yhdistivät ajatuksensa siitä, miten talojen tarinoita voisi jalostaa juttusarjaksi.

Kantava idea oli alusta asti se, että Porvoo on täynnä suomalaisittain poikkeuksellisen vanhoja taloja, joiden historian kautta voisi kertoa uudella ja tuoreella tavalla koko kaupungin menneisyydestä ja kehityksestä. Yksittäisten talojen kautta voisi nostaa esille myös herkullisia ihmisiä, sattumuksia ja yksityiskohtia, joita yleisemmissä jutuissa ei ole mahdollista nostaa.

Myös sarjan nimi – Talot kertovat – oli heti alussa selvillä.

Ensimmäisenä kerrottiin, kuinka kaupunki sähköistyi, ja miten jokirannassa sijaitseva Volasen talona tunnettu rakennus liittyi asiaan.

– On kiehtovaa, miten paljon Porvoossa on rakennuksia, joista kävelemme ohi harva se päivä tietämättä lainkaan, miten kiinnostavia tarinoita niihin liittyy. On ollut ihanaa huomata, kuinka lukijatkin ovat innostuneet näistä, Töyrylä sanoo.

Tähän mennessä tarinoita onkin kertynyt jo lähes 50. Aivan kaikki sarjassa tähän mennessä julkaistut jutut eivät kirjaan mahdu. 196-sivuiseen kovakantiseen kirjaan tulee 34 talon tarinat. Kuvia neliväriseen kirjaan tulee noin 90.

– Karsiminen oli vaikeaa, koska jokaisessa jutussa on jokin itselleni tärkeäksi tullut vinkkeli. Yritin kuitenkin valita mukaan monipuolisen kirjon tarinoita eri aikakausilta, sekä tunnetumpia että tuntemattomampia tarinoita.

Juttujen edistäminen kirjaksi asti on ollut noussut ajatuksen tasolla esille useasti.

– En kuitenkaan aluksi ihan uskaltanut uskoa ajatukseen ja lähteä toteuttamaan sitä itse. Onneksi Eero uskoi ja sain siitä rohkeutta, Töyrylä sanoo.

Viime joulun alla ajatus alkoi konkretisoitua.

– Havahduin itsekin siihen, että olen puolivahingossa tullut tallentaneeksi melko ison siivun kaupungin historiaa helposti kaikkien ulottuvilla olevaan muotoon. Lisäksi näihin taloihin liittyy niin huikeita tarinoita, että olisi sääli, jos ne hautautuisivat takaisin johonkin arkistojen kätköihin.

Koska toimittajalla ei ollut kirjan tekemisestä minkäänlaista aiempaa kokemusta, oli päällimmäisenä tunteena epävarmuus ja hämmennys. Miten edetä, mistä saada tietoa, kuinka toimia.

– Ensimmäinen askel oli kuitenkin saada juttujen julkaisuoikeudet kirjaprojektia varten, sillä työnantaja omistaa tekijänoikeuteni. Ideani otettiin hyvin vastaan. Siitä oli hyvä lähteä selvittämään, mitä vaiheita kirjan valmiiksi saattaminen vaatii.

Aluksi kirja oli tarkoitus toteuttaa omakustanteena.

– Alkoi jännittää liikaa. Valvoin pari yötä ja mietin. Sitten aloin soittaa kustantajia läpi. Sain uskomattoman hyvän vastaanoton!

Yhteistyö eteni SKS:n kanssa nopeasti. Koska kirja on kovin paikallinen ja painos siksi koko maan mittakaavassa pieni, päätettiin kirja toteuttaa tilaustyönä.

– Se tarkoittaa, että kirjan toteutuminen edellytti tiettyä määrää ennakkotilauksia. Tämä tarkoittaa myös, että kirjaa tulee myyntiin eri puolille kaupunkia jolloin se on myös mahdollisimman monen ulottuvilla. Olen kiitollinen jokaisesta, joka lähti tähän mukaan.

Talot kertovat -kirjan suurimmat tukijat ovat Porvoon kaupunki, Aktiasäätiö, Porvoon Energia Oy, Brunberg Oy ja Uusimaa.

– Olen erityisen iloinen myös tästä SKS-yhteistyöstä. Se tuntuu juuri oikealta kustantamolta tällaiselle kirjalle, Töyrylä iloitsee.

190-vuotias SKS on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kustantamo.

– Tähän kustantamoonkin liittyy hienoja tarinoita. SKS:n ensimmäinen sihteeri Elias Lönnrot keksi sanan kirjallisuus tätä nimeä varten. Porvoon vanhat talot pääsevät siis hienoon joukkoon.

Nyt keväällä Talot kertovat -juttuja on ilmestynyt harvemmin ja kesäksi sarja jää tauolle.

– Sarja jatkuu taas syksyllä uudella puhdilla. Tämä kaupunki on aivan käsittämätön tarinapankki. Porvoolla on mieletön historia, joten tarinat eivät todellakaan lopu ihan heti jatkossakaan!

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut