Keskuskoulun vanhempainyhdistys lahjoitti koulun kirjastolle 5000 eurolla kirjoja – koulun lukutaitotiimille myös valtakunnallista tunnustusta

5A-luokan Ottiliana, Alisa ja Jasmin iloitsevat kirjalahjoituksesta. 240 uutta kirjaa ovat hyvä lisä koulukirjastoon. Inka Töyrylä

Inka Töyrylä

Porvoon Keskuskoulun vanhempainyhdistys lahjoitti maanantaina Keskuskoululle 5000 euron arvosta lasten ja nuorten kirjallisuutta. Samalla koulun lukutaitotiimi, rehtori Petri Lindén ja luokanopettajat Marika Puukko ja Milka Harjunen saivat vastaanottaa Suomen vanhempainliiton myöntämän kunniakirjan tunnustuksena kodin ja koulun yhteistyön edistämisestä.

– Marikan ja Milkan loputtomalla luovuudella ja innostuksella syttyy lukemisen kipinöitä, mitkä kantavat pitkälle, rehtori on tässä työssä tukemassa ja mahdollistamassa, Keskuskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Marika Salomaa kiittää.

Keskuskoulussa on tehty vuosien ajan vahvaa työtä lukutaidon edistämiseksi ja kodit on osallistettu tähän tiiviisti. Samalla on etsitty keinoja tarttua erityisesti poikien lukuinnon ylläpitämiseksi. Koululaiset ovat saaneet kuulla etänä isien lukemia tarinoita, kirjastoretkillä on käyty lainaamassa esimerkiksi isänpäiväksi kirja isälle. Niin kodeissa kuin koulussa on innostuttu yhdessä erilaisista lukuhaasteita.

– Innostava ja idearikas yhteistyö lukutaitotiimin kanssa on tukenut kodin ja koulun yhteistyötä, ja ennen kaikkea edistänyt lapsen oppimista. Tämä on ollut esimerkki yhteisesti kannettavasta vastuusta ja siitä, että meillä vanhemmilla on mahdollisuus olla osallisena kouluyhteisössä, Salomaa sanoo.

Koulukirjaston pöydille on levitetty yhteensä 240 uutta kirjaa, joista iso osa on kohdennettu erityisesti alakouluikäisille pojille. Joukossa on myös useita helposti luettavia selkokielisiä kirjoja.

– Huoli poikien lukutaidon heikkenemisestä ja lukuinnon vähenemisestä on keskusteluttanut viime vuosina paljon. Lukutaidolla on suuri merkitys niin koulunkäynnin, jatkokoulutuksen kuin työelämänkin kannalta. Siksi haluamme olla osaltamme innostamassa ja tukemassa työtä, jota koulu tekee, Salomaa perustelee vanhempainyhdistyksen lahjoitusta.

Oppilaat ovat saaneet vaikuttaa lahjoituksen sisältöön.

Koulukirjastosta vastaava Marika Puukko kertoo, että pienimmät lukevat innokkaasti, mutta kolmannella luokalla tilanne alkaa muuttua.

– Silloin on tärkeää, että saamme pidettyä innostusta yllä, Puukko sanoo.

Kirjalahjoitus pitääkin sisällään hyvin laajan valikoiman erilaisia kirjoja. Joukossa on esimerkiksi hieno Minecraft-peliin pureutuva kirjasarja, jossa annetaan lukuisia pelivinkkejä ja rakennusohjeita.

– Kun löytää oikean mielenkiinnon kohteen, on lukeminen on mielekästä, Puukko jatkaa.

5A-luokan Ottiliana, Alisa ja Jasmin ovat innoissaan kirjalahjoituksesta.

– Me luetaan muutenkin tosi paljon, melkein joka päivä. Ja illalla ennen nukkumaanmenoa, tytöt kertovat yhteen ääneen.

Parhaita kirjoja ovat heidän mielestään tällä hetkellä Soturikissat. Myös muut seikkailu- ja fantasiakirjat kiehtovat.

– On paljon kirjoja, mitkä eivät ole tyttöjen tai poikien kirjoja. Luulin ensin, että Keppler 62 -kirjat on jotenkin vain poikien kirjoja, mutta ne on tosi hyviä, Jasmin sanoo.

Tytöt iloitsevat erityisesti siitä, että koulun oppilaat ovat saaneet vaikuttaa kirjalahjoituksen sisältöön.

– Ehdotin Helen Hunterin Uljasmaa-kirjoja, koska ne on tosi hyviä, saman tapaisia kuin Soturikissat. Oli tosi kiva nähdä, että saimme niitä, Alisa kertoo.

Lukuliike

Keskuskoulu on yksi Opetushallituksen Lukuliikkeen pilottikouluista ja työtä lukutaidon puolesta tehdään laajasti eri luokilla.

Yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa on toteutettu lukuhaasteita, järjestetty Kirjan ja ruusun päivän kirja-aiheiset naamiaiset, osallistuttu maaliskuun lukumaratoniin ja lokakuun lukukuuhun ja paljon muuta. Keskuskoulussa noudatetaan myös lukukelloa, jossa on määritelty jokaiselle kuukaudelle jokin kirja-aiheinen teema, joka ohjaa lukemaan.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut