Jukolan viestin järjestelyt ovat jo nyt täydessä vauhdissa – entisen Epoon vanhainkodin alue siistiytyy viimeistään ensi kesänä

Parin vuoden päästä Porvoossa, Epoon kylässä järjestettävän Jukolan viestin järjestelyt ovat täydessä vauhdissa. Maailman suurin suunnistusviesti järjestetään Epoossa 17.– 18. kesäkuuta 2023.

– Nyt on varmistunut, ettei tapahtuma enää tästä siirry, joten olemme vihdoin päässeet edistämään suunnitelmia. Olemme tehneet maanomistajien kanssa sopimukset peltojen ja metsäalueiden käytöstä ja parin viikon päästä aletaan hahmottelemaan lopullista kisakenttäaluetta, kertoo Porvoo Borgå Jukola 2023:n järjestelyistä vastaavan suunnistusseura OK Trianin Jari Johansson.

Tulevaa kisakeskusta ympäröivät pellot kylvetään nurmelle heti, kun säät sallivat.

– Nurmen pitää juurtua pari vuotta, että pohjasta tulee tarpeeksi kantava. Tarvitsemme noin sata hehtaaria peltoalueita autoparkkeja ja majoitusalueita varten. Nurmen ansiosta pellot pysyvät hyvässä viljelykunnossa myös tapahtuman jälkeen, Johansson sanoo.

Tilaa tarvitaan, sillä paikalle odotetaan yli 20 000 kilpailijaa.

– Yhteensä kisapaikalla tulee olemaan 45–50 000 ihmistä. Karkeasti voi sanoa, että Porvoon väkiluku tuplaantuu yhtenä viikonloppuna.

Rakennamme Epooseen pienen kaupungin infran yhdeksi viikonlopuksi.

Pelloista 20–30 hehtaaria korvamerkitään telttakylille.

– Pelkästään armeijan puolijoukkuetelttoja tulee yli 300. Rakennamme Epooseen pienen kaupungin infran yhdeksi viikonlopuksi. Sinne tulee aika paljon sähkökaapelia ja viemäriputkea, Johansson kertoo.

Valtaosa kaupallisesta toiminnasta tulee entisen vanhainkodin paikalle. Kilpailukeskus maaleineen ja lähtöpaikkoineen tulee vastapäiselle pellolle. Sinne on suunnitteilla myös ravintolamaailma.

– Vanhainkodin tontille tulee isoja myyntitelttoja, pääyhteistyökumppanimme puolustusvoimien teltta, saunat ja pesutilat ja paljon muuta. Viereiseen päiväkotiin tulee Muksula. Bussien kääntöpaikkoja aletaan pikkuhiljaa suunnittelemaan. Edessä on monenlaista maanrakennusurakka ennen kuin Jukola voidaan järjestää, Johansson kertoo.

Loputkin suunnitelmat tehdään valmiiksi tänä kesänä. Ratasuunnittelu on hyvällä mallilla, ensimmäinen versio kilpailukartastakin on valmiina.

– Tavoite on, että kesällä 2022 saadaan kilpailukeskuksen pohjat valmiiksi, syksyllä päästään rakentamaan, ja keväällä 2023 saadaan lopullinen infra – sähköt, viemäröinnit ja muu – valmiiksi. Tavoite on, että koko paketti on valmiina toukokuussa 2023.

Epoon entisen vanhainkodin alue siistiytyy siis samaa tahtia Jukolan viestin valmistelujen edetessä. Kyläläisten ovat ihmetelleet viime syksyisten purkutöiden jäljiltä epäsiistiksi jäänyttä aluetta. Erityisesti entisen talousrakennuksen paikalla ammottava kraateri sekä rikkinäiset asvalttialueet ovat herättäneet kysymyksiä.

Vanhainkoti purettiin viime vuoden puolella. Purku-urakoitsijana oli Totaalipurku Oy. Maisemointi ei kuulunut urakkaan.

– Talvella ehti tulla lunta, kun tehtiin viimeisiä töitä, joten pientä viimeistelyä voi vielä tulla, roskien keruuta ja muuta. Monttuja ei kuitenkaan ole tarkoitus täyttää, purku-urakan valvoja Veli-Pekka Hakala kertoo.

Hakalan mukaan kaupunki ei tasoita aluetta ennen kuin tiedetään, mitä tontille tulee Jukolan jälkeen.

– Monttu on tehty turvalliseksi luiskaamalla se sillä tavoin, ettei siitä aiheudu kenellekään vaaraa, Hakala sanoo.

Jukolaa varten monttu on kuitenkin täytettävä tavalla tai toisella.

– Alueen tasaamisesta käydään vielä keskusteluja. Kun kilpailukeskusta aletaan rakentamaan, siellä on oltava tasainen hiekka-alue. Olisihan tuollainen uima-allas takuuvarma Porvoon Jukolan erikoisuus ja vetonaula, mutta kyllä se täytetään. En näe monttua tässä vaiheessa minkäänlaisena ongelmana, Jari Johansson sanoo.

Jukolaa harjoitellaan jo

Jukolan viesti siirtyi alkuperäisestä suunnitelmasta koronan vuoksi vuodella, mutta tilalle saatu bonusvuosi on käytetty hyvin hyödyksi.

Jukolan tekee omaleimaiseksi se harvinainen seikka, että samassa kisassa voi kuka tahansa juosta samaan aikaan ja samoilla radoilla, kuin maailman huiput.

– Jukola-harjoituksia ja kuntosuunnistuksia on jo alettu järjestämään. Lisäksi meillä on Mobo-rata, missä voi käydä Jukolan naapurimaastossa testaamassa tyypillistä Jukolan maastoa. Elokuun puolivälissä järjestetään keskimatkan kansallinen kilpailu niin ikään Jukolan naapurimaastossa Karhukorvessa, Jari Johansson kertoo.

Tiiviisti Jukola-järjestelyihin liittyy myös Liikettä niveliin -hanke, jonka ideana on liikuttaa itäuusmaalaisia lapsia, nuoria ja aikuisia suunnistuksen tiimoilla.

Liikettä niveliin -hanke tarjoaa suunnistusopetusta ja omatoimirasteja sekä korona-ajan tuotteena omatoimisen suunnistuskoulun. Näiden kaikkien tavoitteena on paitsi lisätä liikkumista, myös luoda edellytyksiä kokea Jukolan tunnelma.

– Se on ollut tosi hauska hanke. Olemme saaneet paljon myönteistä palautetta siitä, miten olemme saaneet ihmisiä liikkeelle korona-ajasta huolimatta, Johansson iloitsee.

Lisätietoja Liikettä niveliin -hankkeesta ja suunnistuskouluista: https://oktrian.fi/fi/kunto/liikettaniveliin/

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut