Helsinki lähdössä mukaan Itäratayhtiöön – "Yhteensä enintään neljällä miljoonalla eurolla"

Lähijunayhteys Porvoosta Helsinkiin riippuu kahden perustettavan hankeyhtiön työn etenemisestä ja lopulta riittävän rahoituksen löytymisestä. Kuvituskuva. Teemu Vestovuo

Helsingin kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että pääkaupunki osallistuu perustettavan Itärata Oy:n omistamiseen ja rahoittamiseen.

Pohjaesityksen mukaan Helsinki merkitsee hankeyhtiön osakkeita tai muuten pääomittaa yhtiötä yhteensä enintään neljällä miljoonalla eurolla, todetaan Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Itärata Oy:n tehtävänä on kehittää Helsingistä itään suuntautuvaa Lentorata–Porvoo–Kouvola -yhteysväliä. Osakassopimusneuvotteluissa on ollut mukana valtion lisäksi 25 kaupunkia ja kuntaa.

Itäradan toteutumisen edellytyksenä on Pasilan ja Keravan välisen niin sanotun Lentoradan suunnittelu ja toteutus. Suunnittelu on Suomi-rata Oy:n vastuulla.

Valmistuessaan Itärata palvelisi pääkaupunkiseutu mukaan lukien lähes kahta miljoonaa ihmistä ja varmistaisi nopeat ja sujuvat yhteydet Helsingistä itäiseen Suomeen ja Pietariin.

Samalla rataverkolle saataisiin lisäkapasiteettia, joka parantaisi myös tavaraliikenteen hyödyntämismahdollisuuksia. Liikennevirtojen siirtymisellä raiteille on myös ilmastovaikutuksia.

Lue lisää: Itäradan hankeyhtiöstä syntyi sopu – myös Askola ja Myrskylä lähtivät mukaan

Lue lisää: Mielipidekirjoitus: Itärata ei toteudu julkisella rahoituksella

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut