Länsirannalle hankitaan lähivuosina uusia taideteoksia – parhaillaan haetaan taiteilijoita suunnittelemaan moniosaista kokonaisuutta

Havainnekuva antaa osviittaa siitä, millainen Länsirannan Rantapuistosta on tulossa. Alueelle on tulossa myös taidetta. Ramboll/Lucia-hanke

Porvoon Länsirannalle on suunnitteilla useita erilaisia taideteoksia. Teokset sijoitetaan kävelysillan ja Wileniuksen telakan väliin jäävälle ranta-alueelle, missä tehdään parhaillaan rakennustöitä.

Tavoitteena on rakentaa Porvoonjoen Länsirannasta viihtyisä vapaa-ajanviettopaikka asukkaille ja matkailijoille. Teokset hankitaan Länsirannan taideohjelmassa määritetyn käytännön ja erillisen jokirantaan laaditun taidesuunnitelman mukaisesti.

Alueelle hankitaan kolmesta neljää teosta vuoteen 2025 mennessä. Ensimmäisten joukossa rantaan tulee ääniteos, joka toteutetaan yhteistyössä kamariorkesteri Avanti!:n kanssa. Ääniteos liitetään rannan älyvalaisinpylväiden kaiutinjärjestelmään.

Myös rannan kävelyraitin uudesta, energiatehokkaasta älyvalaistusjärjestelmästä on tulossa hieno. Se on osa EU:n rahoittamaa LUCIA-hanketta.

Toinen keskeinen teoshankinta tehdään rinnakkaisen luonnostilauksen kautta, jolloin kolmelta taiteilijalta tilataan ehdotus moniosaista teosta varten. Tätä varten avattiin kesäkuun ensimmäisenä päivänä portfoliohaku, jonka kautta teoksen toteutuksesta kiinnostuneet taiteilijat voivat hakea mukaan.

Tavoitteena on saada jokirantaan moniosainen teos, joka piirtää reittiä kävelysillasta aina Taidetehtaalle asti, mutta sen muoto hahmottuu vasta taiteilijoiden myötä. Moniosaisen teoksen taide voi olla jotain pienmuotoista, jonka löytäminen tulee yllätyksenä, tai se voi integroitua olemassa oleviin tai rakentuviin rakenteisiin tai pintoihin jollain tavalla. Teos voi rakentua myös täysin erillisistä ja yksittäisistä osista.

Moniosainen teos piirtää reittiä kävelysillasta aina Taidetehtaalle asti.

Ääniteoksen ja moniosaisen teoksen lisäksi tavoitteena on ostaa Länsirannalle suorahankintana yksi tai useampi valmis teos, joka sopii alueelle. Näin toimimalla Porvoon kaupunki haluaa kannustaa kestävään kulutukseen ja ottaa huomioon ympäristöystävällisyyden ja taiteen hiilijalanjäljen. Taiteilijoiden kokoelmissa on paljon kiinnostavaa ja valmista taidetta, joka ei ole yleisön nähtävillä. Teoksia on tarkoitus kartoittaa loppuvuonna.

Teokset hankitaan Länsirannan taideohjelmassa määritetyn käytännön mukaisesti. Hankkeet rahoitetaan Porvoon Länsirannan rakennuttajille tontinluovutuksen myötä syntyneestä taidevelvoitteesta. Määrärahavaraus kyseiselle alueelle on 190 000 euroa.

Haku auki

Teoksen toteutuksesta kiinnostuneet taiteilijat voivat hakea mukaan osoitteessa http://freizimmer.fi/avoin-portfoliohaku-porvoon-jokirannan-teoskokonaisuus/

Haku päättyy 8. elokuuta ja päätös valituista taiteilijoista tehdään syksyn alussa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut