Pizzauunit viedään käsistä – Koronasulku leipoi tavallisista suomalaisista melkoisia ruoanlaiton asiantuntijoita

Katja Aninko-Laukkola

Oikeastaan kaikki alkoi pari vuotta sitten siitä, kun Jussi Uiton puolison Anni Rintalan isä järjesti kotona pizzailtoja. Uitto ihmetteli, kuinka niin hyviä pitsoja voi tehdä kotona.

– Aloin tutkia asiaa aika intohimoisesti netistä. Katselin Youtubea ja luin kaikenlaisia pizzanvalmistukseen liittyviä keskusteluja. Aika äkkiä harrastus vei minut mennessään, Jussi Uitto kuvailee. –

Maailmanlaajuisesti suositun, Kristian Tapaninahon suunnitteleman Ooni-pizzauunin, Uitto tilasi viime keväänä ennakkomyynnistä suoraan Briteistä, jossa ne valmistetaan.

– Tätä kyseistä Ooni mallia ei ollut silloin vielä Suomessa myytävänä.

Keväällä pizzabuumi räjähti käsiin sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti.

– Käsittääkseni uunit myytiin Suomessa heti keväällä loppuun ja kun niitä saatiin syksyllä toinen satsi, nekin myytiin heti käsistä.

Kun pizzabuumi alkoi, tavallisissa kaupoissa ei myyty erikoispizzajauhoja. Nyt jauhot alkavat olla normaali näky kaupassa kuin kaupassa.

Uitto pitää taikinan tekemistä tärkeimpänä vaiheena. Itse tekeminen kestää 45 minuutista tuntiin. Teko aloitetaan tutustuttamalla jauhot ja vesi toisiinsa.

– Sitä kutsutaan autolyysi-tilaksi.

Sen jälkeen taikinaa vaivataan käsin tai koneella 20–30 minuuttia.

Taikinan annetaan hetken levätä. Sen jälkeen se venytellään ja taitellaan muutamaan kertaan.

Uitto kertoo, että taikinaa voidaan kohottaa 24, 48 tai 72 tuntia.

– Mitä pidempään nostattaa, sitä parempi maku taikinaan tulee.

Hiivaa viiden pizzan taikinassa on noin 0,5 grammaa.

Täydellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi pizzauuni on välttämätön.

– Tavallisella uunilla pääsee tiettyyn pisteeseen, mutta kuumassa pizzauunissa saa aikaan aivan eritasoisen lopputuloksen.

Napolilaistyylisen pizzan ideaali lämpö on Uiton kokemuksen mukaan 420–430 astetta.

Aikaa pizzan valmistumiseen menee 90 sekunnista pariin minuuttiin. Sinä aikana pizza käännetään muutaman kerran.

Uitto korostaa, että hänelle pizzanteko on vain harrastus ja että tapoja on monia. Kiinnostuneille hän suosittelee Facebookin keskusteluryhmiä Pizza Love Finland ja Pizzanpaistajat.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut