Kiinteistövinkki: Saako taloyhtiön pihalle istuttaa kukkia?

Perussäännön mukaan osakkeenomistaja ei saa ilman yhtiön lupaa istuttaa pensaita, kukkia tai puita yhtiön piha-alueelle. Mirja Laukka-Kiikkala

Kesällä on mukava viettää aikaa ulkona. Oman pihan rajat ovat erityisesti kesäaikaan huolella vahdittuja alueita. Kerrostaloissa piha-alueet mielletään automaattisesti yhtiön yleiseksi alueeksi, mutta luhtitalojen ja rivitalojen osalta asia ei aina ole selvä.

Näkemykset piha-alueista eroavat, kun osakas esimerkiksi haluaa istuttaa kukkia luhtitalon portaikon eteen tai käyttää laajemmin rivitalohuoneistonsa pihaa.

Useimmiten taloyhtiön piha-alueet kuuluvat juridisesti yhtiön hallintaan, olipa kyse sitten kerros-, rivi- tai paritalosta. Tämä tarkoittaa sitä, että osakkeenomistaja ei saa ilman yhtiön lupaa istuttaa pensaita, kukkia tai puita yhtiön piha-alueelle.

Osakashallinnassa piha-alue on ainoastaan silloin, kun sen hallintaoikeudesta on nimenomainen määräys yhtiöjärjestyksessä. Jos pihat on jaettu vain yhtiökokouksen päätöksellä, ei kyseessä ole vielä hallintaoikeus vaan enemmänkin käyttöoikeus.

Rivitaloissa osakkailla on usein käytössään ns. huoneistokohtainen piha-alue, jota hoidetaan ja käytetään kuin omaa pihaa. Osakkaalla on melko laaja muutostyöoikeus hallitsemissaan tiloissa, mutta epäselvissä tilanteissa tulisi aina etukäteen tarkistaa yhtiöltä onko piha-alueella hallinta- vai käyttöoikeus.

Pihalle ei voi rakennella mitä tahansa silloinkaan, vaikka se kuuluisi omaan hallintaan. Muutokset saattavat vaikuttaa esimerkiksi yhtiön julkisivuun tai naapureihin, joten tarvittavat luvat on oltava kunnossa sekä yhtiön että rakennusvalvontaviranomaisten kanssa.

Piha-alueita koskevia päätöksiä on erilaisia ja päätöksentekokin vaihtelee. Yhtiön piha-aluetta koskevissa asioissa toimivalta on pääsääntöisesti hallituksella.

Epätavallisissa tai laajakantoisissa asioissa tai jos päätöksellä on olennaisia vaikutuksia asumiseen, on asiasta päätettävä yhtiökokouksessa.

Yhtiön luvan lisäksi tulee ottaa huomioon myös viranomaisluvat. Kaava-alueella ei yleensä saa suorittaa maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta vastaavaa toimenpidettä, ilman rakennusvalvontaviranomaisten lupaa. Luvan voi hakea yhtiön hallitus tai osakas hallituksen valtuuttamana.

Lupaa ei tarvita hyvin vähäisiin toimenpiteisiin, kuten pensaiden poistaminen, mutta täytyy vielä muistuttaa, että kuntien käytännöt voivat poiketa toisistaan.

Kesä on aluillaan ja nurmikko vihreänä. Moni asia mietityttää näin kesän kynnyksellä taloyhtiöiden pihojen ja parvekkeiden käytössä. Osallistu avoimeen webinaariimme jäsenneuvonnan suosituista kesäaiheista tiistaina 8.6. - esitä kysymyksiä sekä kommentoi aiheita. Ilmoittautumiset etukäteen www.ukl.fi/Porvoo/

Marika Sipilä

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut