Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käytätkö Android-puhelinta? Varo tätä huijausviestiä, joka ilmoittaa pakettitoimituksesta

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa pakettiteemaisia huijausviestejä lähettävästä FluBot -kampanjasta, joka on aktivoitunut Suomessa.

Suomen kielellä kirjoitettuja huijausviestejä lähetetään kyberturvallisuuskeskukselle tulleiden ilmoitusten perusteella tällä haavaa arviolta tuhansille suomalaisille.

Viesti ilmoittaa: "Pakettisi olevan matkalla" ja sisältää "seuraa sitä tästä" -linkin, jolla huijataan käyttäjä siirtymään sivulle, joka yrittää saada käyttäjää asentamaan FluBot-haittaohjelman.

Haittaohjelma on kohdistettu kaikille, joilla on käytössään Android-laite ja matkapuhelinliittymä.

Tekstiviestit saapuvat myös muihin laitteisiin, mutta .apk-asennuspaketti ei toimi esimerkiksi iPhonella.

Kyberturvallisuuskeskus on aiemmin tänä vuonna viestinyt FakeCop/FakeSpy -haittaohjelmasta, joka toimii samankaltaisesti kuin FluBot.

Pakettitoimituksesta kertova huijaustekstiviesti sisältää linkin sivustolle. Sivun latauslinkki tarjoaa .apk-sovelluksen asentamista, joka sisältää haittaohjelman Android-laitteille, kuten esimerkiksi FluBot. Asennuspaketti ei toimi iPhonella.

Haittaohjelma voi varastaa tietoja laitteelta ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa levittäviä huijaustekstiviestejä ja myös tekstiviestejä ulkomaille.

Itse linkin avaaminen ei vielä asenna haittaohjelmaa, vaan se pyytää käyttäjän suostumusta asentuakseen.

Tässä ohjeet, mikäli olet asentanut FluBot -haittaohjelman laitteellesi:

- Palauta laite tehdasasetuksille. Varmuuskopiosta palauttamisessa pitää varmistaa, että laitteelle palautetaan varmuuskopio joka on luotu ennen haittaohjelman asentamista.

- Jos käytit pankkisovellusta tai käsittelit luottokorttitietoja saastuneella laitteella, ole yhteydessä pankkiisi. Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus.

- Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on voinut varastaa salasanasi, jos olet kirjautunut palveluihin haittaohjelman asentamisen jälkeen.

- Ota yhteyttä operaattoriisi, sillä liittymästäsi on voinut lähteä maksullisia viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä olevat Android-haittaohjelmat levittävät itseään eteenpäin saastuneista laitteista lähetettävillä tekstiviesteillä.