Hälyttävä tilanne: 13 koronatartuntaa vuorokaudessa Askolassa – "Nyt on aika noudattaa ihan jokaista THL:n ohjetta tarkasti ja nuoret aikuiset rokotuksiin"

Koronatartuntojen tilanne repesi Askolasas. Kuvituskuva. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Askolan yläasteella oli viime viikon lopulla yksi koronavirustartunta, viikonloppuna Juornaankylällä oli toinen.

Maanantaina varmistui, että Juornaankylältä löytyi viisi uutta tartuntaa ja tiistaiaamuna niitä todettiin kahdeksan lisää.

Tilanne on hälyttävä alle 5 000 asukkaan kokoisessa kunnassa.

Kunnan johtoryhmä on pohtinut epidemiatilanteen kehittymistä hätäkokouksessaan tänä aamuna. Myös kuntavaaleissa äänestämisen järjestelyt voivat vielä muuttua täysin.

Askolan tartunnat liittyvät kouluihin, joukkoaltistuneita on jo 54 henkilöä – "Tartuntojen lukumäärä varmasti vielä nousee"

Askolan hallintojohtaja Tuija Saloranta ja hoitotyön johtaja Satu Kanerva ovat syvästi huolissaan.

– Nyt pitää olla tosi tarkkana ja noudattaa ihan jokaista THL:n terveysturvallisuuteen liittyvää ohjeistusta maskeista, käsihygieniasta, etäisyyksistä ja ennenkaikkea karanteeniohjeita. Niitä ei ole noudatettu ja mitä ilmeisemmin täällä on liikkeellä helposti leviävä muoto. Karanteenissa oli jo eilen 30 henkilöä ja heitä tulee vielä tänään lisää sitä mukaa, kun jäljittäjät saavat tietoja selville. Meillä on täällä omat jäljittäjät, Saloranta lisää.

Hallintojohtaja toivoo myös, että etenkin alle 30-vuotiaat askolalaiset nuoret aikuiset tilaisivat kiireesti aikoja koronarokotuksiin.

– Juuri 16–25-vuotiaat nuoret aikuiset ovat ottaneet niitä hyvin vähän. Heidän rokottamisensa etenee tosi hitaasti, vaikka rokotteita kyllä riittää. Nyt vain varaamaan rokotusaikaa odottelematta, että saamme rokotuskattavuuden paremmaksi, Saloranta pyytää.

Kunnan johtoryhmä pelkää, että tauti leviää muuallakin Askolan kylissä nopeasti ja laajasti.

– Keskustelussa oli vahva suositus, ettei ulkotilaisuuksiakaan nyt järjestettäisi, että saataisiin kierre nopeasti poikki. Ja jos on ulkotilaisuuksia, niin maskit pitäisi pitää päällä ulkonakin.

Askolan keskusvaalilautakunnan sihteerinä Salorannan mielessä ovat myös kuntavaaliasiat ja ensi sunnuntaina koittava vaalipäivä.

– Olen miettinyt, miten vaalipäivä toteutetaan, että se saadaan tapahtumaan mahdollisimman turvallisesti. Äänestys tapahtuu joko kokonaan ulkona tai siten, että sisälle pääsee vain muutama kerrallaan ja odotus tapahtuu ulkona. Asia ratkeaa lähipäivinä.

– Jokainen äänestäjä saa oman Askola-kynän muistoksi, se pitää viedä mennessään. Äänestyskoppeja pyyhitään välillä kyllä. Vaalitoimitsijoilla on pleksit suojana. Karanteeniin asetetuille tehdään erikoisjärjestelyt ulkotiloihin, mutta sitä toteutusta mietitään vielä tarkemmin ja sekin tarkentuu lähipäivinä, Saloranta lisää.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut