Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoolle nimikko-omenapuu Ahvenanmaalta – puu kasvaa pääsaaren pohjoisosassa

Ahvenanmaalaiset ovat lahjoittaneet porvoolaisille oman omenapuun maakunnan satavuotisen itsehallinnon juhlistamiseksi.

– Meillä on pitkä menestyksekäs yhteistyö Porvoon kanssa ja halusimme muistaa juhlavuoden kunniaksi porvoolaisia antamalla heille palan ahvenanmaalaista ruokakulttuuria eli omenatarhaa, maakunnan maaneuvos Veronica Thörnroos kertoo tiedotteessa.

– Ahvenanmaalle on kautta aikojen tultu vierailemaan ja myös asumaan eri puolilta Suomea, ja nyt jokainen löytää palan omaa kotikaupunkiaan saariltamme, hän jatkaa.

Ahvenanmaa juhlii tänä vuonna satavuotiasta itsehallintoaan. Maakunnassa asuu noin 30 000 ihmistä.

Porvoon puu sijaitseee Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm. Maatila tunnetaan laadukkaista omenamehuistaan, jotka ovat saaneet paikallisia ja kansainvälisiä palkintoja. Tila sijaitsee Ahvenanmaan pääsaaren pohjoisosassa.

Tilalla viljellään 17 erilaista omenalajiketta. Porvoon puu on lajikkeeltaan Zonga.

Zonga on kypsä poimittavaksi syyskuussa.

Anna ja Jan Alm

– Päädyimme siihen, koska se on hyvin maukas ja monikäyttöinen omena. Zonga on kypsä poimittavaksi syyskuussa ja lajike on allergiaystävällinen”, Almit kertovat.

Leuto ilmasto takaa Ahvenanmaalla hyvät kasvuolosuhteet. Kesät ovat saaristossa usein aurinkoisia ja syksyt pitkiä ja lämpimiä.

Ahvenanmaalla mietittiin pitkään, miten saada koko Suomi mukaan itsehallinnon satavuotisjuhlaan. Maakunnassa harkittiin muun muassa omenapuun taimen lähettämistä kaupunkeihin. Puiden lähettämisen sijaan ahvenanmaalaiset päätyivät kuitenkin antamaan oman nimikkopuun jokaiselle Suomen kaupungille Ahvenanmaalta.

Porvoolaiset voivat käydä ehdottamassa osoitteessa https://campaign.visitaland.com/100-omenapuuta/, mitä he haluaisivat kaupunkinsa omenapuun sadosta valmistettavan. Kyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan kaksi matkaa Ahvenanmaalle.

Maakunnassa järjestetään itsehallinnon satavuotisjuhlan kunniaksi runsaasti erityisohjelmaa.