Talouselämän 500-lista: Secto liikevaihdoltaan suurin porvoolainen yritys

Borealis on Porvoon suurin yksityinen työnantaja, mutta sen liikevaihtoon kirjautuu vain tuotteiden sopimusvalmistuksen osuus. Borealis

Jyrki Hämäläinen

Talousselämä-lehden (TE 22/21) julkaisemalta liikevaihdoltaan Suomen 500 suurimman yrityksen listalta löytyy vain kolme itäuusmaalaista yritystä, jotka kaikki ovat porvoolaisia.

Korkeimmalla eli sijalla 208. on leasingyhtiö Secto Automotive, jonka liikevaihto oli viime vuonna 295 miljoonaa euroa ja joka työllisti 90 henkeä.

Sijalta 245. löytyy muoviraaka-ainevalmistaja Borealis Polymers, jonka liikevaihto oli 248 miljoonaa euroa ja henkilöstön vahvuus 944 henkeä.

Moni saattaa ihmetellä Porvoon suurimman yksityisen työnantajan pientä liikevaihtoa. Selitys on muutamia vuosia sitten tehty konsernin sisäinen järjestely, jossa Borealiksesta tuli puhtaasti sopimusvalmistaja. Raaka-aineet ja lopputuotteet omistaa itävaltalainen emoyhtiö. Todellisuudessa Borealis Polymersin liiketoiminnan volyymi Kilpilahdessa on miljardisarjassa.

Sijalla 485. on Kilpilahdessa toimiva Bewisymbra Raw 112 miljoonan euron liikevaihdolla. Noin 80 henkeä työllistävä yritys valmistaa vaahdotettavaa polystyreeniä.

Vahvat porvoolaisjuuret omaava sähköteknologiayhtiö Ensto on mukana listalla emoyhtiönsä Ensto Investin muodossa, mutta sen kotipaikka on Helsinki. Holding-yhtiö kirjasi 249 miljoonan euron liikevaihdon, joka syntyi 1 289 henkilön työpanoksesta.

TE:n listalla ei ole lainkaan Osuuskauppa Varuboden-Oslaa, jonka liikevaihto oli viime vuonna 334 miljoonaa euroa. VBO:n kotipaikka on Kirkkonummella, ja sen liikevaihdosta karkeasti puolet tulee Itä-Uudeltamaalta. Osla-puolikkaallakin olisi ylletty TE:n 500 suurimman listalle.

Sipoo ei seutukuntaluokituksen mukaan kuulu Itä-Uuteenmaahan. Kunnan liikevaihdoltaan suurimmat yritykset ovat sijoitusyhtiöksi muuttunut Ingman Group ja meijeriyritys Arla.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut