Pieni pala suklaan historiaa – "Selviydyimme sodasta ja lamasta"

Tehtaanmyymälät: Vuosien mittaan Brunbergin makeistehtaalla on valmistettu yhtä ja toista.

Brunbergin uudessa tehtaanmyymälässä pääsee lasin takaa seuraamaan suklaan valmistusta. Kuvassa Annika Brunberg valaa suklaata valmismuotteihin. Laura Heino

Laura Heino

Herkkusuiden paratiisi lötyy itäiseltä Uudeltamaalta. Alueella saa maisemien ihailun lomassa ostoskassit ja mahalaukut täyteen makuelämyksiä.

Tässä jutussa keskitymme suklaiseen Porvooseen. Myös kainalojuttu saa takuulla veden kielelle. Kannattaa katsastaa aukeamalta, mitä kaikkea muuta itäisellä Uudellamaalla on tarjota tehtaanmyymälöiden kiertäjälle.

Artesaanimakeisten ystäville Porvoo on kuin satukirjasta. 1871 perustetun Brunbergin valikoima eri värisine marmeladeineen ja sinivalkokääreisine tryffeleineen on yksi monista hyvistä syistä tulla Porvooseen. Juhlavuoden uutuussuukon violetin kääreen alla viettelee mustaviinimarjavaahto.

Kivenheiton päässä Brunbergin uudesta tehtaanmyymälästä on Pieni Suklaatehdas (Teollisuustie 15), josta voi ostaa maailman luokan suklaata. Peter Westerlundin loihtimat porvoolaissuklaat ovat useampana vuonna sijoittuneet kolmen kärkeen International Chocolate Awardseissa. Uusimpina meriitteinä ovat pronssi ja kunniamaininta Academy of Chocolate -kilpailusta.

– Valmistamme käsityönä suklaata kaakaopavuista. 100-prosenttinen suklaa on yksi suosikkituotteistamme. Se ei sisällä mitään lisättyä, ainoastaan brasilialaista kaakaopapua. Valikoimassamme on paljon vegaanista suklaata. Kesäajan hittituote on ehdottomasti vegaaninen jäätelö. Valikoimassa on erilaisia makuja, myymälästä kerrotaan.

Nykyisellä suukkolinjalla 70-vuotista juhlaherkkua valmistuu 10 000 kappaletta tunnissa. Brunberg

Palataanpa Brunbergille. 1871 Porvoon kujilla leijui aromikkaan suklaan tuoksu. Nyt 150 vuotta myöhemmin toukokuussa avatussa yli 600 neliön uudessa tehtaanmyymälässä (Teollisuustie 21 A) historia ja suklaan valmistuskaari on tuotu kävijän silmien ulottuville. Tekokaakaopuut muistuttavat suklaan alkuperästä ja lasin takaa voi seurata suklaan valmistusta.

Vintiltä löytyneet vanhat makeisautomaatit pääsevät oikeuksiinsa uudessa myymälässä. Yhdessä on jäljellä vielä vanhoja karamellikääreitä.

Nähtävillä on myös aivan ensimmäinen suukkokone, jolla pystyi valmistamaan noin 50 suukkoa kerralla. Nykyisellä suukkolinjalla 70-vuotiaita juhlaherkkuja valmistuu 10 000 tunnissa.

– Olemme Porvoon vanhimpia yrityksiä ja erittäin ylpeitä alkuperästämme. Selviydyimme sodasta ja lamasta, ja tänä päivänä olemme Suomen arvostetuimpia makeisvalmistajia. Myymälämme ovat Porvoon tunnetuimpia ja suosituimpia vierailukohteita ja suukot kuuluvat myydyimpiin tuotteisiimme, toimitusjohtaja Katarina Enholm kertoo.

Suklaalla on suuri rooli Suomen vanhimman makeistehtaan historiassa. 1500-luvulla tutkimusmatkalaisten mukana Keski-Amerikan viidakosta Eurooppaan rantautui makuaarre: papu, joka jalostui ajan myötä maitosuklaaksi.

Suomalaiset omaksuivat suklaan syönnin Venäjältä 1800-luvulla ja maistiaisia saatiin ainakin Ruotsista. Suklaan valmistaminen vaati korkeampaa ammattitaitoa ja suurempia koneinvestointeja kuin muiden makeisten.

Brunbergin edeltäjä, leipomon Porvooseen perustaneen sokerileipuri A. W. Lindforsin karamelli- ja marmelaaditehdas osti 1910-luvulla Ab William Wiik Oy:n. Wiikillä oli valikoimissaan suklaata ja yritysoston kautta Brunberg sai tarvittavat valmiudet suklaan valmistamiseen.

Suklaa on taipunut Nishtmaśi Rahin luomuksina jopa korurasioiksi, ovikranssiksi ja juhlavaksi valtaistuimeksi. Laura Heino

Nykyisin suklaa maistuu Brunbergilla muun muassa toffeepaloissa, suklaanapeissa, suukoissa, tryffeleissä ja käsintehdyissä levyissä ja konvehdeissa. Tiesitkö muuten, että 1920-luvulta asti valikoimissa ollutta tryffeliä kutsuttiin alun perin Porvoon konvehdiksi?

– Klassikot ovat vakiinnuttaneet suosionsa. Oma ikuinen suosikkini on toffeepala, Enholm toteaa.

Vuosien mittaan Brunbergin makeistehtaalla on valmistettu yhtä ja toista. Sota-aikana tehtiin raaka-ainepulan vuoksi jopa suklaajauhetta.

Tämän kesän uutuus on täytelakritsi. Tehtaanmyymälässä voi myös nauttia Porvoon Paahtimon valmistamaa Brunbergin juhlavuoden take away -kahvia.

Ja mihinpä suklaa ei taipuisi? Tuoreimpana uutuutena ovat suklaakoristeet. Nishtmaśi Rahi seisoo tyytyväisenä luomustensa vieressä. Rahi on taiteillut suklaasta ovikranssin, korurasian ja jopa Brunbergin 150-vuotisjuhlavaltaistuimen. Koristeet ovat aluksi tilattavissa puhelimitse, mutta jatkossa mahdollisesti netistäkin.

Brunbergilla valmistetaan sokerittomia, vegaanisia ja laktoosittomia suklaita.

Kotimaan markkinoiden lisäksi suklaata menee myös vientiin ja jäätelöiden kuorrutteeksi. Brunberg on ainoa laktoosittoman maitosuklaan valmistaja Pohjoismaissa.

Brunberg-vierailun päätteeksi voi napata itselleen muiston omaan kuva-albumiinsa. Myymälän varaston ovesta on tehty Porvoo-kuvalla verhottu selfie-seinä, jota kävijöiden toivotaan hyödyntävän ja jakavan kuvia Instagramissa tunnisteiden kera.

Vielä 1950-luvulla Brunbergin suklaalevyt pakattiin käsin. Brunberg

Suklaan valmistus vaatii monta työvaihetta

Brunbergin uudessa tehtaanmyymälässä pääsee seuraamaan suklaan valmistusta lasin läpi. Herkku käy läpi useita vaiheita ennen kuluttajan maisteltavaksi päätymistään.

Suklaan valmistus alkaa suklaasekoittimesta, jossa kaakaomassa, kaakaovoi, maito tai maitojauhe ja sokeri sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Massa ajetaan koneeseen, joka jauhaa sokerin ja kaakaokiteet erittäin hienoksi. Tämän jälkeen se menee konssaukseen, jossa se viipyy 12–18 tuntia 50–70 asteen lämpötilassa.

Konssauksessa kiteet pyöristyvät, kitkerät aromit haihtuvat ja maitojauheesta tullut kosteus poistuu. Sen jälkeen massaan lisätään hieman lesitiiniä, jotta suklaa leviäisi tuotteiden päälle tasaisesti. Seuraavaksi suklaa pumpataan tankkiin, jossa sitä säilytetään noin 42 asteessa.

Lasin takana työskentelevä Annika Brunberg on temperointivaiheessa. Se tarkoittaa loppukäsittelyä, jossa suklaa jäähdytetään noin 28-29 asteiseksi ja lämmitetään uudelleen 31 asteiseksi. Näin suklaaseen muodostuu oikeanlainen kiderakenne, eikä se harmaannu oikein säilytettäessä.

Temperoinnin jälkeen Brunberg valaa suklaata valmiisiin muotteihin. Ennen paketointia suklaata jäähdytetään kylmätunnelissa noin 12 minuuttia 12–17 asteessa. Paketointi suojaa suklaan aromeja.

Vielä 1950-luvulla Brunbergin suklaalevyt pakattiin käsin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut