Miltä näyttää Porvoo sup-laudan päältä? – Kesän hittilaji antaa uuden perspektiivin luonnossa olemiseen

Vesille: Oletko jo kokeillut viime kesän hittilajia? Sup-lautailu tarjoaa ajanvietettä niin kokeneille kuin uusillekin harrastajille. Laudan kanssa voi vaikka joogata tai lähteä eväsretkelle saareen.

Melontatekniikka muistuttaa jossain määrin maastohiihtoa. Liikkeissä vatsalihakset tekevät töitä, mutta koko kroppa saa treeniä lenkin aikana. Sami Heiskanen/Visit Porvoo

Laura Heino

Korona-aikana moni löysi uuden harrastuksen pariin. Suppailu eli Stand Up Paddling on Havaijilta alkunsa saanut surffauksen kantamuoto. Suppailukärpänen puraisi monia suomalaisia ja laudat olivat tuttu näky Porvoonjoella viime kesänä.

– Suppailukesä 2020 oli uskomattoman hyvä, lisäksi koronan takia monella on ollut enemmän aikaa, kertoo porvoolaisyrittäjä John Rönnholm.

Sup-laudan päällä saa ajan kulumaan monin tavoin, vaikkapa aurinkoa ottaen, pilatesliikkeitä tai joogaa harjoittaen.

Rönnholmille suppailu edustaa uutta näkökulmaa luonnon aistimiseen. Kokenut suppailija pystyy tekemään lähes kymmenen kilometrin matkoja.

– Suppailu on helposti lähestyttävä laji, joka antaa uuden perspektiivin luontoon. Veden päällä voi lipua leppoisasti meloen, ihastella maisemia ja nauttia meriluonnosta. Mukaan voi ottaa vaikka eväät, viettää hauskan päivän laineilla ja rantautua idylliselle saarelle.

SUP-laudan vakaus ja tasapaino yllättävät ensikertalaiset usein positiivisesti. Iida Henttonen ottaa rennosti laudalla. Laura Heino

Mukaan voi ottaa vaikka eväät ja rantautua idylliselle saarelle.

Rönnholm on toinen liikunta- ja vapaa-ajan aktiviteetteja tarjoavan DoInPorvoo-yrityksen perustajista. DoInPorvoo on sähköinen kauppapaikka, josta voi etsiä tekemistä Porvoossa vuoden ympäri ja vuokrata kattavasti erilaisia liikuntavälineitä. Sen kautta pääsee myös tutustumaan Porvoon luontoon ja alueen kulttuurihistoriaan elämyksellisistä vinkkeleistä.

Toimintaa pyörittävät Kokon-Sport Kokonniemen laskettelukeskuksessa ja Kokouspoukama Emäsalossa.

– DoInPorvoon toiminta laajenee vielä yhdellä lisäpisteellä vuonna 2022. Tuotteita lisäämme koko ajan, Rönnholm väläyttää.

Sup-laudalla saa uudenlaisen perspektiivin myös kaupunkiluontoon. Kuva Töölönlahdelta kesällä 2020. Laura Heino

Kätevimmin Porvoossa sup-laudan saa käsiinsä Kokonniemestä, jossa DoInPorvoo vuokraa niitä. Esimerkiksi neljän tunnin vuokralauta maksaa 25 euroa. Vakuutuksia ei erikseen tarvitse.

– Suppailu sopii kaikille, jotka haluavat matalalla kynnyksellä kokea veden ja saariston viehätyksen. Rauhallisuus ja turvallinen ajattelutapa ovat lajissa tärkeitä, Rönnholm sanoo.

Lautoja ja meloja on laaja valikoima. Helppokäyttöisimpiä ovat all-round-laudat ja kevyet melat. Laura Heino

DoInPorvoon asiakkaiden ikähaarukka on ollut 9–72 vuotta. Myös perheet ja polttariporukat ovat innostuneet sup-laudoista.

– Alaikärajan voisi ajatella olevan kahdeksan vuotta aikuisen valvonnassa silloin, kun liikutaan veneväylien vieressä. Rauhallisella rannalla voi nuorempikin harjoitella. Tyttäreni aloitti 5-vuotiaana, Rönnholm toteaa.

Mies itse löysi lajin pariin vuonna 2019.

– Rohkeasti kokeilemaan. Laji on ihmeellisen hauska ja rauhoittava. Jos minä, yli 50-vuotias, pystyn suppailemaan, niin helppoa se on.

Lisätietoja: www.porvoo.fi, www.sup-laudat.fi ja spll.fi.

Turvallisuus on tärkeää aina vesillä kulkiessa millä tahansa menopelillä kuljetkin. Laura Heino

Suppaile turvallisesti

Suppailu on kivaa ja turvallista, kun muistaa muutaman perusohjeen. Suppailijaa koskee samat vesillä liikkumisen perussäännöt kuin venelijöitä, avovesiuimareita ja melojia.

Suppaile aina kaverin kanssa.

Käytä aina vähintään kelluntaliiviä ja jalkaan kiinnitettävää karkuremmiä. Käytä aina CE-merkittyjä pelastusliivejä. Uimataidottomille ja lapsille oikea valinta on vähintään 100 newtonin liivit. Yleensä kannattaa suosia kirkkaita värejä.

SUP-laudassa on remmit, joihin saa kiinni esimerkiksi vesitiiviin pussukan, johon kannattaa laittaa ainakin vesipullo, evästä ja erilliseen vesitiiviiseen pussiin pakattu kännykkä.

Tiedä aina, missä suppailet ja lataa Suomi 112-sovellus. Jos joudut soittamaan hätänumeroon, sovellus paikantaa sijaintisi.

Tallenna myös meripelastuksen numero 0294 1000, jos suppailet merialueella.

Melo vastatuuleen, muuten voimat voivat loppua paluussa.

Suppailu on helpompaa polviseisonta-asennossa. Tällöin tuuli ei vie niin vinhaa vauhtia.

Jos suppailet viileässä vedessä, pukeudu märkä- tai kuivapukuun tilanteen vaatiessa.

Seuraa ympäristöäsi: Pysy poissa uimarannalta ja veneväyliltä.

Ohjeet antoi John Rönnholm/DoInPorvoo

Laudan voi myös vuokrata

DoInin lisäksi Porvoossa sup-lautoja voi vuokrata ainakin Porvoon kajakki- ja sup-vuokraamosta (Kråkönympyrä). Ajankohtaiset aukiolot, hinnat ja yhteystiedot www.porvoo.fi tai vuokraamon Facebook-sivuilta.

Sipoolaisvesille mielivä löytää laudan alleen Joensuun Tilan uimarannalta. Ajankohtaiset hinnat ja tiedot tilan nettisivuilta.

Sup-laudat.fi-sivuston mukaan Suomen markkinoilla on useita kymmeniä erilaisia lautatyyppejä. Jos haluaa oman laudan, netistä löytyy vinkkejä ostoksen tekoon. Hintahaarukka on iso, noin 400–3000 euroa.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut