Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Näyttää kuin joku olisi haukannut auringosta palan pois" – Katso täältä, mihin aikaan osittainen auringonpimennys näkyy omassa sijainnissasi

Suomessa koetaan tänään iltapäivällä osittainen auringonpimennys, tiedottaa Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Pimennys haukkaa auringosta pohjoisessa isomman osan kuin etelässä, mutta Helsingissäkin peittyy 39 prosenttia. Utsjoella pimennys peittää peräti 61 prosenttia auringosta. Tarkemman listan eri paikkakuntien pimennysasteesta ja pimennyksen ajankohdasta löydät jutun lopussa olevasta tietolaatikosta.

Tämänkertainen auringonpimennys ei näy täydellisenä missään maailmassa, vaan parhaimmillaankin kyseessä on niin sanottu rengasmainen auringonpimennys. Tämä tarkoittaa, ettei kuu peitä aurinkoa täysin vaan ympärillä näkyy auringon reuna tulisena renkaana.

– Rengasmaista pimennystä ei voi nähdä Suomesta, vaan täällä pimennys näyttää hieman siltä, kuin joku olisi haukannut Auringosta palan pois, Ursan tiedotteessa sanotaan.

Edellisen kerran Suomessa nähtiin osittainen auringonpimennys elokuussa 2018 ja seuraava on lokakuussa 2022.

Täydellinen pimennys on harvinaisempi, sellainen havaitaan samalla paikkakunnalla keskimäärin kerran 400 vuodessa. Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990 ja seuraavaa saadaan odottaa lokakuuhun 2126.

Auringonpimennystä katsoessa on äärimmäisen tärkeää suojata silmät, muistuttaa Ursa. Suoraan auringonpimennystä katsoessa näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa verkkokalvolle vaurioita jo muutamassa sekunnissa. Vahinkoa ei Ursan mukaan huomaa heti.

Jos ei katso suoraan aurinkoon, pimennyksen aikana voi oleskella ulkona normaalisti.

Silmien suojana voi käyttää esimerkiksi pimennyslaseja. Myös hitsarinlasi numero 14 suojaa Ursan mukaan riittävän hyvin. Sen sijaan valotetut filmit, noetut lasit tai tavalliset aurinkolasit eivät ole turvallisia.

Myös kamerat, kiikarit ja kaukoputket pitää suojata.

Turvallinen tapa seurata auringonpimennystä on myös verkkolähetys. Ursa seuraapimennystä suorassa verkkolähetyksessä kello 12.30 alkaen. Mukaan mahtuu 500 ihmistä.