Kesälehti | Porvoosta ja sen lähiympäristöstä löytyy hyvin erilaisia luontokohteita mantereelta saaristoon – näihin paikkoihin kannattaa suunnata kesällä

Ulkoilu: Porvoossa ja sen lähialueilla on useita tutustumisen arvoisia kohteita sekä mantereella että saaristossa.

Sateen jälkeisen luonnon huumaava tuoksu, puiden latvoja pyörittävän tuulen humina ja aaltojen loiske rantakiviä vasten. Auringonlaskun myötä saapuvan hiljaisuuden rikkoo ehkä vain käen kukunta.

Luontosuhdebarometrin mukaan suomalaiset viettävät entistä enemmän aikaa luonnossa. Itä-Uudellamaalla Porvoossa ja sen lähiympäristössä on monia upeita luontokohteita.

Tietoa alueista löytyy kaupunkien ja kuntien kautta. Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa lähes kaikkia maamme luonnonsuojelualueita ja lisäksi Uudenmaan virkistysalueyhdistys Uuvi on listannut Uudenmaan luontoalueita.

Tietoa reiteistä, lähtöpaikoista, taukopaikoista, opasteista, verkkopalveluista ja pysäköintialueista sekä mahdollisuuksista hyödyntää julkista liikennettä löytyy netistä. Moni bloggaaja on kirjoittanut vinkkinsä reittien sopivuudesta lapsiperheille tai liikuntarajoitteisille, sekä mahdollisuuden edetä maastopyörällä tai löytää parhaimmat näköalapaikat kuvaamiseen ja kauniiden maisemien ihailuun.

Porvoossa ja sen lähialueilla on useita tutustumisen arvoisia kohteita sekä mantereella että saaristossa. Emäsalo ja Emäsalon kärki ovat monelle, myös ulkopaikkakuntalaisille, tuttu luontokohde Porvoossa.

Suositun retkikohteen parkkialue on viimeisen vuoden aikana täyttynyt kauniina päivinä heti aamusta.

Alue on laaja ja nuotiopaikkoja on useita, joten harvoin itse kohteessa on ollut ruuhkaa. Alueessa viehättää kauniit rantakalliot ja avoin merinäkymä pitkälle horisonttiin.

Ekuddenin luontopolku ja lintutorni sijaitsevat yksityisellä luonnonsuojelualueella Tarkkisissa. Tämä upea luonnontilainen lehtometsäalue sijaitsee myös meren äärellä, noin neljän kilometrin kävely- tai pyörämatkan päässä Porvoon keskustasta.

Noin puolentoista kilometrin luontopolulle pääsee Tarkkisten pallokentän parkkipaikalta. Pienehkö parkkipaikka on usein täynnä, joten jos mahdollista, auto kannattaa jättää kotiin. Paikalle pääsee myös harvakseltaan bussilla.

Alueelta löytyy esimerkiksi lintutorni, josta näkyy Sikosaaren suuntaan Kaupunginselälle sekä Sammalvikenin pohjukan laidunnetuille rantaniityille. Lintutornin läheisyydessä sijaitsee myös erikoinen ikivanha tammi.

Reitiltä löytyy alueen luontoa esitteleviä opastauluja. Kosteisiin paikkoihin on rakennettu pitkospuut. Alueella ei ole nuotiopaikkoja. Suojelualueella on noudatetta voimassa olevia rauhoitusmääräyksiä.

Porvoon kaupungin omistama luonnontilainen metsäinen kallioalue, Haikkoon lennätivuori eli Telegrafberget, on suosittu näköalakallio, jonka laella kasvaa vanhoja kilpikaarnaisia kippuramäntyjä.

Ylhäältä löytyy näköalatorni, josta avautuu Albert Edelfeltin ikuistama maisema Haikkoonselälle. Suojelualueen pinta-ala on noin 27 hehtaaria ja se rajoittuu kaupungin hoitamaan ulkoilureitistöön.

Matkaa keskustasta on reilut kuusi kilometriä.

Näköalakalliolle on kaksi virallista polkua, joista toinen saa alkunsa Haikkoontien ja Mohikaanipolun risteyksestä, ja toinen alkaa Haikon kartanon pysäköintialueelta.

Alueelle pääsee myös Hamarin Örnshamnin rantapuistolta lähtevältä polulta sekä Haavikkotieltä. Alueella ei ole nuotiopaikkoja. Näköalatornin juuresta löytyy pöytä ja penkit.

Virvikin luontopolku sijaitsee kaupungin ulkoilu- ja virkistysalueella noin 15 kilometrin päässä Porvoon keskustasta. Paikalle pääsee autolla.

Pyöräilyyn tie on kapea ja mutkainen, eikä piennarta juuri ole. Noin 2,5 kilometrin mittaiselle luontopolulle lähdetään Virvikin golf-kentän vierestä, josta löytyy myös parkkialue.

Luontopolku on merkitty oransseilla täplillä, nauhoilla ja viitoituksin. Polun varresta löytyy alueen luonnosta kertovia opastauluja. Polku kulkee osittain vaativassa maastossa. Kosteimpiin paikkoihin on rakennettu lankuista pitkospuut helpottamaan kulkua.

Virvikin ulkoilualueella on myös golfkenttä, uimaranta, frisbeegolfrata sekä 7,3 kilometriä pitkä vaellukseen, polkujuoksuun sekä maastopyöräilyyn soveltuva ulkoilureitti, jonka lähtöpisteinä toimivat esimerkiksi uimarannan ja frisbeegolfin parkkipaikka tai hiekkakuoppien parkkipaikka.

Vanhassa kartanorakennuksessa toimii kahvilaravintola.

Kukuljärven vaellusreitti Ruotsinpyhtäällä sisältää suurehkoja korkeuseroja, upeita maisemia ja esimerkiksi kallioluolan.

Kukuljärven noin kahdeksan kilometrin pituiselle reitille pääsee ainakin kolmen eri paikoitusalueen kautta, joista pääpaikka on Strömforsin Ruukin vieressä sijaitsevan urheilukeskuksen parkkipaikka.

Reitti on osittain vaikeakulkuinen. Taukopaikat, laavu ja nuotiopaikka, ovat pysyneet ilahduttavan siisteinä. Ruukin alueelta löytyy ravintoloita, kahviloita, museo ja myyntipisteitä.

Löydä lisää kohteita alueeltasi: www.porvoo.fi/luontokohteet/ www.uuvi.fi/kohteet/ www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/retkeily/

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut