Karavaani siirtyy ja kulttuuri kulkee – kiertävän asuntovaunuteatterin paikkakunnilla lava on vapaa nuorille taiteen tekijöille

Asuntovaunuteatteri Karavan pysähtyi tiistaina Porvoon torilla. Kuvassa trubaduuri Sampo Kylmänen, nukketeatteritaiteilija Anne Lihavainen ja valokuvaaja Teemu Tuuloskorpi. Laura Heino

Laura Heino

Asuntovaunuteatteri Karavan pysähtyi tiistaina Porvoon torilla.

Keltaisen asuntovaunun uumenissa Nukketeatteri Ofelia tarjoili noin 10 minuutin mittaisia Omituisia juttuja.

Vaunun sisällä on istuinpaikat yhdelle perheelle tai maksimissaan kuudelle lapselle. Karavaani pysähtyi ennen Porvoota aiemmin päivällä Pukkilassa. Nukketeatteritaiteilija Anne Lihavainen kertoo mieleen jääneestä esiintymisestä.

– Pukkilassa oli päiväkotilaisia, kesäleiriläisiä ja satunnaisia aikuisia. Sain tehdä jopa yksityisnäytöksen ikäihmiselle.

Nukketeatteri Ofelian kaiken ikäisille ja -kielisille sopiva esitys leikkii mittasuhteilla luoden unenomaisen maailman pienelle näyttämölle. Taianomaisia, hassuja asioita tapahtuu, mahdoton on mahdollista. Esityksessä tutut esineet ja asiat muuttuvat muuksi, saavat uuden muodon ja merkityksen.

Emilie, 5 ja Olivia Andersson, 3 olivat tulleet äitinsä Alexandra Nyman-Anderssonin ja isoäitinsä Annika Wegeliuksen kanssa heti alkuiltapäivästä nukketeatteriin.

– Lapset ovat kiinnostuneita nukketeatterista ja sirkustelusta, äiti kertoo.

Paikalla oli myös trubaduuri Sampo Kylmänen ja jonglööri Janne Alastalo. Stagella eli avoimella näyttämöllä paikallisille nuorille teatterin, tanssin ja sirkuksen harrastajille tarjoutui tilaisuus esittää taitojaan.

Karavan kiertää kesäkuussa itäisellä Uudellamaalla taajamasta ja kylästä toiseen. Kylän nuorilla on mahdollisuus ilmoittautua esiintyjäksi sähköpositse ntofelia@gmail.com tai puhelinnumeroon 040 718 6674. Vierailevia trubaduurejakin halutaan mukaan.

Valokuvaajat Teemu Tuuloskorpi ja Jukka Pinonummi olivat pystyttäneet asuntovaunun viereen Nuotiotulilla-valokuvanäyttelynsä, joka vie katsojat Suomen metsien haltioiden ja taruolentojen luokse. Kuvien kautta nähdään, minkälaista metsän väkeä kokoontuu illan hämärtyessä nuotiotulille.

Näyttely kutkuttelee ja ruokkii katsojan mielikuvitusta. Metsä on täynnä hahmoja, jotka odottavat, että joku heidät löytäisi. Kuvia on kuusi ja ne ovat kookkaita.

Kiertävä asuntovaunuteatteri on osa Kulttuuri kylässä -kehittämistehtävää, joka tuo kulttuuria kyliin. Se toteutetaan vuosina 2021–2022 yhteistyössä Uudenmaan kuntien ja alueella toimivien yhteisöjen kanssa. Ensin mukana ovat Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Pukkila ja Sipoo. Hanketta koordinoi Porvoon kaupunki.

– Ensivaiheessa yhteistyön tavoitteena on löytää uusia tapoja toteuttaa kulttuuritoimintaa itäisellä Uudellamaalla. Toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan alueen asukkaiden, taiteilijoiden ja luovan alan toimijoiden kanssa. Hankkeen myöhemmässä vaiheessa kokeilutoiminta laajenee muualle Uudellemaalle, kulttuurikoordinaattori Sini Kallio kertoo.

Tapahtumiin on vapaa pääsy ja niissä noudatetaan voimassaolevia terveysturvallisuusohjeita. Karavan-kiertue on osa Porvoo 675-juhlavuoden ohjelmaa. Pysähdyspaikat ja aikataulun voi kurkata Porvoon kaupungin sivuilta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut