Tilavat perheasunnot viedään käsistä Porvoossa – kohteita on myynnissä poikkeuksellisen vähän, mutta hintojen nousu on välittäjien mukaan vain maltillista

– Meillä oli myynnissä varsin  arvokas ja hyvä omakotitalo. Näyttöjä oli kahden päivän ajan puolen tunnin välein. Talo myytiin kolmessa päivässä. Katsomassa kävi yksi porvoolainen perhe, muut olivat pääkaupunkiseudulta, josta kotoisin olevalle ostajalle kohde myös myytiin.

Tämä Porvoon Kiinteistömaailman yrittäjän Ulla-Maija Honkasen tosielämän kertomus kiteyttää, missä Porvoon asuntomarkkinoilla nyt mennään.

Kuumin kohde ei ole saunallinen kerrostalokaksio, vaan ulkotilaakin tarjoava houkutteleva perheasunto palvelujen lähellä. Ostajia on paljon varsinkin Helsingin seudulta, koska heillä vanhasta asunnosta käytettävissä olevalla rahalla Porvoosta saa enemmän.

– Kun myyntiin tulee hyvä sopuhintainen alle 400 000 euron omakotitalo, jossa on oma piha, ensimmäisinä päivinä saattaa tulla 50–100 kyselyä. Parin päivän jälkeen pöydällä saattaa olla muutama tarjous. Kohteet menevät todella nopeasti, kun niitä on niin vähän, ja samalla ihmisten toiveet asumisen suhteen ovat muuttuneet: halutaan yksi lisähuone työntekoa varten tai piha, OP Koti Itä-Uusimaan toimitusjohtaja Katja Kokkinen kertoo.

– Korona-aika on ollut poikkeuksellista. Ihmisille on tullut tilan kaipuu. Kotona vietetään enemmän aikaa ja tehdään ehkä etätöitä. Uskotaan että jatkossakin satsataan koteihin eikä tilan tarve muutu, kun kotona halutaan viihtyä paremmin, Porvoon Habitan toimitusjohtaja Lotten Andersson-Holmi toteaa.

Hän kertoo, että myös remonttia vaativat kohteet kelpaavat ostajille, kunhan rahoitus järjestyy. Remonttia varten pitää ottaa pankkien vaatimuksesta nykyään eri laina, jolloin alkuun on kaksi luottoa lyhennettävänä samaan aikaan.

Uusi piirre Porvoossa ovat ostotoimeksiannot.

Katka Kokkinen, OP Koti

Myös Kiinteistötoimisto Volasen toimitusjohtajan Risto Volasen mukaan perheasunnot viedään käsistä, eikä yli 400 000 euron hintakaan haittaa.

– Yksiöiden myyntiaika lasketaan päivissä, ja useimmat yksiöt myydään sijoittajille. Kaksioita on varsin paljon tarjolla, ja niiden kauppa on ollut vaisua. Vanhojen kerrostalokaksioiden hinnoissa ei ole ollut merkittävää liikettä ylöspäin, Volanen kertoo.

Hänen mukaansa haja-asutusalueiden kohteetkin kiinnostavat, myös ulkopaikkakuntalaisia.

– Siellä on vilkasta rakentamista. Palvelukyliin on luotu edellytykset lasten koulunkäyntiin.

Huoneistokeskuksen markkinakatsauksen mukaan Porvoossa on myyty asuntoja tammi–huhtikuussa 35,3 prosenttia viimevuotista enemmän, mikä ei tosin valtakunnallisessa vertailussa oikeuta lähellekään kärkeä. Koko maan vastaava luku on alle 29 prosenttia.

Kiinteistönvälittäjät kertovat, että suurin este kaupankäynnille on, ettei ole tarpeeksi myytävää. Esimerkiksi Etuovi.comissa oli perjantaina tarjolla Porvoosta 241 asuntoa, joista vain 163 oli käytettyjä. Normaalisti myynnissä on 400–500 asuntoa. Aiemmin keväällä käytiin jopa alle 200:ssa.

OP Kodin Katja Kokkinen vertaa tilannetta Järvenpäähän, joka on Porvoota pienempi kaupunki, mutta jossa on 100 asuntoa enemmän myynnissä.

– Ihmiset eivät uskalla myydä omaansa kun ei löydä korvaavaa, hän sanoo.

Kokkisen mukaan uusi ilmiö Porvoon asuntomarkkinassa ovat isoista kaupungeista tutut ostotoimeksiannot.

– Kun sopivaa asuntoa ei löydy, ostajat ovat valmiita maksamaan välityspalkkion. Näin tavoitetaan ihmisiä, jotka miettivät kotinsa myyntiä, mutteivät ole laittaneet sitä yleiseen markkinointiin.

Osa saattaa pantata myyntiä oman asunnon hinnan nousun toivossa. Habitan Lotten Andersson-Holmi muistuttaa, että väliraha ratkaisee kaupoissa, eikä se useinkaan muutu. Hän suosittelee asunnon vaihtamista suunnittelevaa lähtemään liikkeelle vanhan myynnistä ja kaupan ehtoihin tarvittaessa pidempää vapautumisaikaa.

– Silloin on valmis heti nappaamaan kiinni seuraavasta, asunnosta, ja on paremmat mahdollisuudet saada se.

Toinen Porvoon erityispiirre on, että uusia kerrosasuntoja on keskusta-alueella vähän tarjolla, ainakaan sellaisia joita asiakkaat haluaisivat ostaa.

–  Aika pitkään on tehty asuntoja, joissa on varsin vähän neliöitä, vaikka huoneita on monta. Kysyntä on kääntymässä, nyt halutaan enemmän tilaa, ja kolmioiden pitäisi olla suurempia kuin viime vuodet on rakennettu, Andersson-Holmi sanoo.

Kiinteistönvälittäjät ovat yhtä mieltä siitä, että toisin kuin joillakin paikkakunnilla, Porvoossa hinnat eivät ole lähteneet laukalle. Toki on yksittäisiä hintapiikkejä, joissa on ollut kyse arvokkaasta kohteesta. Ja omakotitalot ovat aina yksilöitä.

– Tilastoistakaan ei ole havaittavissa kuin pientä hinnan nousua. Nyt on helpompaa saada pyydetty hinta kuin että siitä joutuisi hirveästi tinkimään. Tilanne ei ole sellainen, että kaikki menisi mihin hintaan hyvänsä. Ostajat ovat valveutuneita, ja hinnoittelussa on oltava varovainen, Kiinteistömaailman Ulla-Maija Honkanen kertoo.

Mutta on kohteita, jotka eivät edes ehdi nettiin, kun välitysliikkeillä on juuri tietynlaista kohdetta etsiviä asiakkaita rekisterissään.

– Voi olla, että kohteesta saadaan parempi hinta, kun sitä kokeillaan markkinoilta. Jos asiakkaan kanssa on sovittu hinta, johon hän on tyytyväinen, hän pääsee tosi paljon helpommalla, kun kotoa ei tarvitse lähteä näyttöjen vuoksi evakkoon, Katja Kokkinen sanoo.

Vaikka Helsingissä asuntoja myydään säännöllisesti yli hintapyyntöjen, Porvoossa se ei ole kovin yleistä.

– Kun tulee useampi tarjous, keskustellaan toimeksiantajan kanssa, otetaanko uusi kierros. Usein sitä ei haluta, koska silloin aiemmin annetut tarjoukset eivät ole enää voimassa, Kokkinen kertoo.

Jotkut ketjut käyvät avoimesti tarjouskauppaa. Tietynlaisesta tarjouskilpailusta on kyse silloinkin, kun usea ostaja tavoittelee samaa kohdetta.

– Otetaan ne tarjoukset, joiden hinnan asiakas on valmis maksamaan, ja myyjä päättää ostajan. Joskus hinnasta tingitään, joskus se menee yli pyynnin, Lotten Andersson-Holmi toteaa.

Risto Volanen kertoo viime vuonna havaitun, että Porvoon seudusta ovat nyt kiinnostuneita myös asiakkaat, joilla ei ole mitään sidettä Itä-Uudellemaalle saati että he olisivat edes käyneet alueella.

– Tämä pätee asuntoihin ja vapaa-ajan kohteisiin. Se mahdollistaa nousun seuraavaan hintakategoriaan. Ihmiset ovat valmiita investoimaan ostamiinsa kohteisiin merkittäviä summia rahaa, jotta saavat siitä haluamansa.

– Lopputulos on usein sellainen, jollaisia on esimerkiksi vapaa-ajan kohteissa nähty Länsi-Uudellamaalla, muttei Itä-Uudellamaalla. Se muuttaa markkinan kuvaa ja antaa pohjaa sille, että voidaan rakentaa suurempaa ja laadukkaampaa ja että kohteesta pääsee myös irti halutessaan.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut