Kannattaako jatkaa historiallisella toimintamallilla? – Porvoon museosta tehdään selvitys

Porvoon museon näyttelytilat sijaitsevat Holmintalossa ja Vanhassa Raatihuoneessa. Arkisto / Outi Paappanen

Porvoon kaupunki on päättänyt käynnistää selvityksen Porvoon museon hallinto- ja rahoitusmallista. Kaupungin perjantaiaamuisen tiedotteen mukaan selvitys tehdään yhdessä Porvoon museoyhdistyksen kanssa, ja sen on tarkoitus valmistua syksyn aikana.

Porvoon museon toimintaa hoitaa 125 vuotta sitten perustettu Porvoon museoyhdistys, joka omistaa myös kokoelmat. Kaupunki omistaa museon tilat ja rahoittaa museon toimintaa erillisen sopimuksen perusteella. Yhdistyksenä toimiva museo hoitaa myös itäisen Uudenmaan alueellisen vastuumuseon viranomaistehtäviä.

– Tarkoitus on selvittää, onko tämä historiallinen ja Suomessa harvinainen toimintamalli edelleen tarkoituksenmukainen, vai tarjoaisiko joku muu malli järkevämmän tavan kehittää alueen elinvoimalle ja matkailulle tärkeää museotoimintaa, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula toteaa tiedotteessa.

– Suuri osa kokoelmista on varastoituna tilanpuutteen takia ja näyttelyt rahoitetaan erikseen haettavin avustuksin. Selvityksen avulla toivomme museolle löytyvän entistä vakaamman toimintaympäristön, museoyhdistyksen uusi puheenjohtaja Jukka Kullberg sanoo tiedotteessa.

Yhdistysmuotoisen toiminnan vaihtoehtoja ovat museo osana kaupunkikonsernia, museo osakeyhtiönä ja museo säätiönä. Malleja vertaillaan juridiikan, talouden ja rahoituksen, omaisuuden hallinnan, ydintoiminnan, tukipalveluiden, johtamisen ja ohjauksen sekä henkilöstön näkökulmista.

Selvityksen tekee Ramboll Finland ja mukana asiantuntijana on myös Museoviraston entinen pääjohtaja Juhani Kostet.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut