Koronakesänä hyvä huomioida hygienia rannalla - näytteiden otto uimavesistä on alkanut

Uimarantavesien mikrobiologista laatua tutkitaan 3-4 kertaa uimakauden aikana. Tänä kesänä näytteiden otto aloitettiin viikolla 23. Kuvassa Sondby II:n uimaranta Porvoossa. Laura Heino

Laura Heino

Porvoon ympäristöterveydenhuolto valvoo yleisten uimarantojen veden laatua Porvoon lisäksi Askolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa, Pornaisissa ja Sipoossa.

Uimarantavesien mikrobiologista laatua tutkitaan 3-4 kertaa uimakauden aikana. Tänä kesänä näytteiden otto aloitettiin viikolla 23. Tutkimustulokset julkaistaan heti niiden valmistuttua internetissä ja uimarannan ilmoitustaululla.

– Isommilla EU-rannoilla käydään neljästi kesässä ja muilla rannoilla kolmesti kesän aikana, terveydensuojelusuunnittelija Hanna Sivén kertoo.

Kesän aikana rannoilla tehdyistä sinilevähavainnoista ja muista terveyshaitoista ilmoitetaan rannan ilmoitustaululla ja Porvoon ympäristöterveydenhuollon nettisivuilla kyseisen rannan kohdalla. Havaituista terveyshaitoista, kuten liiallisista bakteeripitoisuuksista vedessä, tiedotetaan myös tiedotusvälineissä.

Jos epäilee uimavedestä aiheutuvan vaaraa terveydelle, on syytä ottaa yhteyttä ympäristöterveydenhuoltoon ja uimarannan ylläpitäjään. Saastuneessa vedessä uimista pitää välttää. Ilmoitusten perusteella voidaan ottaa tarvittaessa lisänäytteitä.

– Useimmat yhteydenotoista koskevat rannalla olevia hanhia tai levää. Selvästi sinilevää sisältävään uimaveteen kannattaa suhtautua varauksella – etenkään pikkulapsia ei tulisi päästää uimaan sinileväiseen veteen. Löylyvetenä ei tulisi käyttää vettä, jossa näkyy lainkaan sinilevää.

Sinilevä kannattaakin jokaisen opetella tunnistamaan. Tunnistamiseen annetaan hyviä vinkkejä esimerkiksi THL:n nettisivuilla.

Suurille yleisille uimarannoille (EU-uimarannat) on laadittu uimavesiprofiili ja määritetty uimaveden laatuluokitus neljän aikaisemman vuoden näytetulosten perusteella. Kyseiset tiedot näkyvät ympäristöterveydenhuollon nettisivuilta kunkin rannan kohdalta.

– Uimavesiprofiili antaa hyvää osviittaa rannalle suuntaavalle. Käymme tarkastamassa rantoja näytteiden oton lisäksi rantaprofiilin kartoittamisen merkeissä. EU-rannoilla käymme vuosittain tekemässä huomioita rantaviivasta, levistä, wc-tiloista sekä mahdollisista aineista ja ulosteista.

Rannan siisteydestä ja turvallisuudesta vastaa uimarannan ylläpitäjä. Ympäristöterveydenhuollon yleisimmät huomautukset koskevat roskaantumista ja wc-tilojen siisteyttä. Koronakesänä Sivén kiinnittää huomiota myös tartuntatautilain mukaisiin hygieniasäännöksiin.

– Etenkin kuumana helleviikonloppuna on hyvä käyttää harkintaa levätilanteen lisäksi muissakin asioissa. Kannattaa olla oman porukan kesken ja mahdollisuuksien mukaan valita rauhallisempi ranta. Käsidesit on hyvä olla mukana. On syytä muistaa, ettei lasten pyllynpesua pitäisi vaippaa vaihdettaessa tehdä uimavedessä. Yleiselle rannalle ei myöskään tulisi mennä uimaan, jos kärsii vatsaoireista. Joskus vedestä on lähtenyt leviämään esimerkiksi vatsatautia.

Veden laatu

EU-rannat

Hietasen uimaranta, Pornainen,

Joensuun Tila, Sipoo

Pilvijärvi, Sipoo

Plagen, Loviisa

Taasjärvi, Sipoo

Takajärvi, Askola

EU-uimarantojen vesien mikrobiologista laatua tutkitaan neljästi kesässä, muilla kolmesti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut