Askolan metsäpalon sammutustyöt jatkuvat yhä – tulta on ollut taltuttamassa 70 palomiestä

Rajavartiolaitos osallistui sammutustöihin helikopterilla, jolla haettiin vettä järvestä. Sauvo Jylhä

Inka Töyrylä

Askolan Takametsäntiellä roihunneen metsäpalon sammutustyöt jatkuvat edelleen.

Metsäpalosta tuli hälytys perjantai-iltana kuuden aikaan ja paloa on sammutettu läpi yön noin 70 palomiehen voimin.

– Sammutustyöt jatkuvat aktiivisesti ainakin aamupäivän. Iltapäiväksi on luvattu runsaita sateita. Toivottavasti sadetta saadaan, se rauhoittaisi tilanteen lopullisesti, sanoo Itä-Uudenmaan päivystävä palomestari Björn Westermark.

Yö on ollut poikkeuksellisen rankka. Sammutustöihin on osallistunut Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen lisäksi yksiköitä Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta sekä lukuisia vapaapalokuntia Porvoon saaristoa, Loviisaa ja Sipoota myöten.

– Metsää on palanut suunnilleen 2,5 hehtaaria. Alue on keskellä metsää ja äärimmäisen vaikeakulkuista. Se on vanhaa hakkuualuetta, jossa on paljon palavaa tavaraa ja turvesuota seassa. Se on ollut siis hyvin hyvin hankala sammutettava, Westermark kertoo.

Paikalla on lähes 40 metrin korkeuseroja. Palopaikka sijaitsee linnuntietä noin 600 metrin päässä tiestä, mutta käytännössä letkuja on pitänyt vetää paikalle toista kilometriä. Palopaikalla letkuja vedettiin vielä 400–500 metriä lisää letkuja.

– Jouduimme rakentamaan paineenkorotusasemia, mikä aiheutti runsaasti letkurikkoja. Saimme ison avun rajavartiolaitokselta, joka tuli suorittamaan vesipommitusta helikopterilla, Westermark kertoo.

Osa letkuista saatiin vedettyä palopaikalle mönkijöillä, mutta suuren osan miehet kantoivat käsipelillä.

– Maasto on superhankala, todella ryteikköinen kulkea. Lisäksi siellä oli kova lämpökuormitus, kuuma jo ihan vain olla, ja kun tehdään kovaa työtä, niin kyllä se oli fyysisesti aika rankka suoritus, Westermark sanoo.

Pitkän yönkään jälkeen tuli ei ollut kokonaan talttunut.

– Siellä ei enää pala kovastikaan liekillä mikään, mutta palo on painunut kantojen juuriin ja alle, syvälle maaperään. Sammutustöitä jatketaan ikään kuin poraamalla vesiletkuilla. Jokainen neliö pitää käydä läpi useampaan kertaan, Westermark kertoo.

Metsäpalon syttymissyystä ei ole täyttä varmuutta.

– Siellä oli ukkostanut ja salamoinut muutamaa päivää aikaisemmin. Todennäköisintä on, että palo on salamasta alkanut, Westermark sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut